Europa League: Onuachu trapt KRC Genk in slot voorbij Rapid Wenen, Antwerp verliest

Racing Genk heeft zijn campagne in de Europa League donderdag op gang getrapt met een nipte zege op het veld van Rapid Wenen. Paul Onuachu was in blessuretijd maker van het enige doelpunt. Antwerp startte de groepsfase met een late nederlaag bij Olympiakos.

De eerste helft van Racing Genk had weinig om het lijf in de Oostenrijkse hoofdstad. Beide ploegen sprokkelden enkele kansjes bij elkaar, al viel een doelpoging binnen het kader niet te noteren.

Na de rust bleef de match goed op en neer gaan. Ercan Kara was namens de thuisploeg auteur van de eerste bal tussen de palen en besloot even later voorlangs. De Limburgers stelde daar een gevaarlijke knal van Junya Ito tegenover, die net over zoefde, en een te centrale kopbal van Onuachu op corner. Een minuut later dacht de aanvaller de 0-1 gemaakt te hebben, maar de VAR keurde af na voorafgaand buitenspel van assistgever Ito.

Bij het naderen van het slotkwartier was er opnieuw dreiging via de tandem Ito-Onuachu: de kopbal van de boomlange Nigeriaan strandde ditmaal op het dak van het doel. De wedstrijd leek doelpuntloos richting laatste fluitsignaal te kabbelen, tot Ito en Onuachu hun duivels in het ultieme slot ontbonden: een scherp aangesneden voorzet van de vinnige Japanner werd door de doelpuntenmachine tegen de touwen getikt. Derde keer, goede keer voor Genk, dat met een belangrijke uitzege een eerste stap zet richting Europese overwintering.

In de andere partij in groep H pakte groepsfavoriet West Ham meteen de volle buit bij Dinamo Zagreb: 0-2. Michail Antonio (22.) opende na een kwartwedstrijd de score na een blunder in de Kroatische defensie. In het begin van de tweede helft verdubbelde Declan Rice (50.) de score.

Antwerp verliest bij Olympiakos

Antwerp heeft donderdag de groepsfase van de Europa League aangevat met een 2-1 nederlaag. Bij Olympiakos veegde het een achterstand van de tabellen dankzij de debuterende Ally Samatta, maar het slotakkoord was voor de Grieken.

De beste kans voor de thuisploeg in een eerste helft zonder goals kwam op naam van Olympiakos-verdediger Papé Abou Cissé. Op het halfuur kon de Senegalees zijn kruin tegen een afgemeten voorzet plaatsen, maar hij kon zijn poging niet kadreren. Enkele minuten later ontsnapte Antwerp toen een knap doelpunt van Youssef El Arabi afgekeurd werd voor nipt buitenspel op aangeven van de VAR. Viktor Fischer besloot namens de bezoekers een half metertje naast met een geplaatst schot, terwijl Samatta zijn kopbal net te veel schampte om er een voorsprong uit te puren.

De afgekeurde goal was slechts uitstel van executie: El Arabi (52.) torende bij aanvang van de tweede helft boven Dinis Almeida uit en buffelde de 1-0 voorbij een kansloze Jean Butez. Cissé kreeg even voor het uur opnieuw een wenkende kopkans, die deze keer over de Antwerpse kooi suisde. Een kwartier voor tijd dropte invaller Manuel Benson de bal in de zestien en kopte Samatta overtuigend de 1-1 op het bord. Benson kwam nadien zelf dicht bij de 1-2. In plaats van 1-2 werd het nog 2-1 via Oleg Reabciuk (87.). Jelle Bataille mocht nog inrukken met een tweede gele kaart.

In de andere wedstrijd in groep D gaven Eintracht Frankfurt en Fenerbahçe elkaar partij en ook daar zat het venijn in de staart. Mesut Özil (10.) zette de Turken snel op rozen, Sam Lammers (41.) maakte op slag van rust gelijk. In een prangende slotfase miste Dimitrios Pelkas in de laatste minuut van de reguliere speeltijd een penalty en zag Mergim Berisha zijn winnende treffer voor het uitteam evenzeer in rook opgaan door toedoen van de VAR.