Evens: ‘Er is kwaliteit genoeg’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Bernt Evens ziet nog steeds licht aan het einde van de tunnel. De linksachter van Cercle legt uit waarom de redding nog steeds mogelijk is.

Bernt Evens ziet nog steeds licht aan het einde van de tunnel. De linksachter van Cercle legt in Sport/Voetbalmagazine uit waarom de redding nog steeds mogelijk is. Evens: “Het verhaal van Cercle is tot nu toe geen positief verhaal natuurlijk. We zijn veel te lang blijven steken in deze situatie. Hoe keer je dat om? Door te winnen. En hoe win je? Door er nog meer voor te doen, nog meer te focussen, nog beter geconcentreerd te zijn. Ik noem het wedstrijdmentaliteit, een beter woord kan ik er niet voor vinden.”

“Hier zijn dit seizoen al veel gesprekken geweest – met Bob Peeters, met interim-coach Lorenzo Staelens en nu ook met Foeke Booy – en telkens komt hetzelfde terug: op training en in de kleedkamer zit het goed, er is kwaliteit genoeg, maar wat wij missen is die mentaliteit in de wedstrijd 92, 93 minuten vasthouden.”

“Dat is voor iedereen anders: voor een linksback is dat niet hetzelfde als voor een spits en voor een keeper is het verschillend van wat het voor een verdedigende middenvelder inhoudt. Maar soms was die beleving er maar 40, 60, 70, 80, 85 of 86 minuten en daardoor verloren wij veel wedstrijden.”

Blokvorming

Hoe kan Cercle Brugge uit dat dal klimmen? Evens ziet in de komst van trainer Foeke Booy een reddingsboei.

“Booy is een ervaren vakman voor wie iedereen veel ontzag voelt en die altijd vanuit een bepaald concept traint. De hele winterstage in Lissabon werkten we aan het blok van waaruit we elke wedstrijd willen voetballen. Er is maar één ding dat hem interesseert en dat is ons redden. Dat probeert hij op ons over te brengen.”

“Wanneer je met hem spreekt, wanneer hij in de kleedkamer of het veld op komt, dan straalt hij één iets uit: redding! Waar het daarbij om gaat, is bewust bezig zijn met je job en niet met de job van andere mensen. Randverschijnselen tellen niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content