Dat er geen Belgische scheidsrechters aanwezig waren op het voorbije EK en WK is voor vele waarnemers het beste bewijs dat het niveau van de Belgische scheidsrechters achteruit is gegaan. Ex-scheidsrechter Marcel Javaux ziet dat anders. "We hébben toch refs die dat niveau aankunnen? Zet Sébastien Delferière in de kwartfinale van de Champions League en hij zal meer dan zijn plan trekken. Hij is beter dan Michel Piraux of Eric Romain toen zij 'internationals' waren. En zelfs even goed als Guy Goethals of Frank De Bleeckere."

"Kijk naar de Fransman Clément Turpin die mocht fluiten op het voorbije EK... Hij was nóg slechter dan de Rode Duivels, en mocht na de groepsfase zijn koffers pakken. Zolang de mensen die ons land in de commissies van de UEFA en de FIFA vertegenwoordigen alleen aan zichzelf blijven denken, wordt het moeilijk. En als Pierluigi Collina (scheidsrechtersbaas van de UEFA, nvdr) plots niet meer van kale mannen houdt of als de loopstijl van Delferière hem niet aanstaat, of hij vindt hem tien centimeter te klein, dan wordt het ook problematisch..."

Toch was het net Delferière die de mist in ging tijdens Standard - Anderlecht. Zegt dat niet veel over het niveau van de Belgische arbitrage? Javaux: "Niet akkoord! Sébastien heeft zich in die match heel goed uit de slag getrokken. Herinner u de vijandige sfeer tijdens de voorbije duels tussen beide clubs. Ik was trouwens ter plaatse om commentaar te geven voor de blinden en slechtzienden, ik heb de fout van Fai op Stanciu niet eens opgemerkt, net als de duw van Teodorczyk op Laifis. Niemand heeft dat meteen gezien, pas tijdens de herhalingen op tv. Na de match heeft het Standardbestuur Delferière gefeliciteerd, dat zegt toch alles? Men moet ophouden met het veroordelen van onze refs."

"En wanneer zal men eindelijk beslissen om de trainers te sanctioneren elke keer als ze de arbiters bekritiseren?," besluit de voormalige fluitenier.

(Pierre Danvoye)

Lees de volledige vijf vragen aan Marcel Javaux in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 12 oktober.

Dat er geen Belgische scheidsrechters aanwezig waren op het voorbije EK en WK is voor vele waarnemers het beste bewijs dat het niveau van de Belgische scheidsrechters achteruit is gegaan. Ex-scheidsrechter Marcel Javaux ziet dat anders. "We hébben toch refs die dat niveau aankunnen? Zet Sébastien Delferière in de kwartfinale van de Champions League en hij zal meer dan zijn plan trekken. Hij is beter dan Michel Piraux of Eric Romain toen zij 'internationals' waren. En zelfs even goed als Guy Goethals of Frank De Bleeckere.""Kijk naar de Fransman Clément Turpin die mocht fluiten op het voorbije EK... Hij was nóg slechter dan de Rode Duivels, en mocht na de groepsfase zijn koffers pakken. Zolang de mensen die ons land in de commissies van de UEFA en de FIFA vertegenwoordigen alleen aan zichzelf blijven denken, wordt het moeilijk. En als Pierluigi Collina (scheidsrechtersbaas van de UEFA, nvdr) plots niet meer van kale mannen houdt of als de loopstijl van Delferière hem niet aanstaat, of hij vindt hem tien centimeter te klein, dan wordt het ook problematisch..."Toch was het net Delferière die de mist in ging tijdens Standard - Anderlecht. Zegt dat niet veel over het niveau van de Belgische arbitrage? Javaux: "Niet akkoord! Sébastien heeft zich in die match heel goed uit de slag getrokken. Herinner u de vijandige sfeer tijdens de voorbije duels tussen beide clubs. Ik was trouwens ter plaatse om commentaar te geven voor de blinden en slechtzienden, ik heb de fout van Fai op Stanciu niet eens opgemerkt, net als de duw van Teodorczyk op Laifis. Niemand heeft dat meteen gezien, pas tijdens de herhalingen op tv. Na de match heeft het Standardbestuur Delferière gefeliciteerd, dat zegt toch alles? Men moet ophouden met het veroordelen van onze refs.""En wanneer zal men eindelijk beslissen om de trainers te sanctioneren elke keer als ze de arbiters bekritiseren?," besluit de voormalige fluitenier.(Pierre Danvoye)Lees de volledige vijf vragen aan Marcel Javaux in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 12 oktober.