FIFA, oude wijn in nieuwe zakken

Je zou bijna medelijden beginnen krijgen met de opvolgers van Sepp Blatter en co, schrijft François Colin. ‘Ware het niet dat Gianni Infantino een even grote autocraat lijkt als zijn voorganger.’

Wie houdt Duitsland volgend jaar in Rusland van een tweede wereldtitel op rij? De vraag is actueler dan ooit, nadat de Mannschaft U21 vrijdag Europees kampioen werd – na een finale tegen Spanje met Asensio (Real), Saúl (Atlético), Bellerín (Arsenal) en Deulofeu (straks weer bij Barcelona) – en een B-elftal zondag de Confederations Cup won. Bondscoach Joachim Löw heeft straks slechts luxeproblemen.

De Confederations Cup leek een last, maar bleek een geschenk uit de hemel voor de Duitsers. Het vertrouwen werd opgekrikt, de concurrentie aangezwengeld en aardig wat kennis verzameld voor een langdurig verblijf in Rusland in juni. Löw overweegt nu zelfs zijn basiskamp te veranderen. Net als de Rode Duivels zouden de Duitsers hun tenten opslaan in de buurt van Moskou, maar Löw lijkt nu van plan voor het mediterrane klimaat van Sotsji en de Zwarte Zee te kiezen.

Zo leverde deze Confederations Cup toch één winnaar op. Voor het thuisland werd het een teleurstellende algemene repetitie voor het WK. Het toernooi werd niet ontsierd door hooliganisme of racisme, maar sportief zakte de ploeg van bondscoach StanislavTsjertsjesov alweer door het ijs en plaatste zich zelfs niet voor de tweede ronde. Tot overmaat van ramp lekte uit dat de volledige kern van het WK 2014 verdacht wordt van dopingmisbruik. Van de 23 spelers van Brazilië waren er nog vijf actief in de Confederations Cup.

De belangstelling van de plaatselijke bevolking was dan ook een serieuze tegenvaller. Zelfs de wedstrijden van de eigen ploeg lokten geen volle stadions. Ook al omdat er nauwelijks bezoekende supporters waren. Zelfs de Mannschaft kreeg nauwelijks duizend fans in het spoor. Ook volgend jaar dreigen de bezoekersaantallen tegen te vallen. Moskou is Rio niet en blijft een regime met een twijfelachtige reputatie.

Bij de FIFA moet een aantal mensen zich echt afvragen wat de leden van het ExCo (uitvoerend comité) in 2010 bezielde toen het de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar toewees. Ook al konden ze toen niet weten dat het land van Vladimir Poetin de vloek van het Westen over zich zou afroepen door de Krim te annexeren en betrokken te geraken bij het neerhalen van een passagiersvliegtuig. Of dat de emir van de zandstaat door zijn buren openlijk zou beschuldigd worden van het sponsoren van terreurorganisaties.

Acht van de 22 bobo’s die op 2 december 2010 voor Rusland en Qatar stemden worden intussen door het Amerikaanse of Zwitserse gerecht vervolgd en zes anderen werden door de ethische commissies van de FIFA geschorst. Vorige week lekte het rapport uit van de Amerikaanse aanklager Michael Garcia naar de malversaties rond de toewijzing van beide WK’s. Veel nieuwe feiten kwamen niet aan het licht, zodat de kans dat Rusland of Qatar het WK ontnomen wordt bijzonder klein is geworden.

Je zou bijna medelijden beginnen krijgen met de opvolgers van Sepp Blatter en co. Ware het niet dat Gianni Infantino, de nieuwe voorzitter van de FIFA, een even grote autocraat lijkt als zijn voorganger.

De kale Zwitser ontsloeg in mei op het jaarlijkse congres in Bahrein zowel de voorzitter van de rechtsprekende tak als de onderzoeksafdeling van de ‘onafhankelijke’ ethische commissies van de wereldvoetbalbond. Cornel Borbély en Hans-Joachim Eckert voerden niet toevallig twee onderzoeken naar wangedrag van Infantino.

Ook Miguel Maduro, de voorzitter van de ‘onafhankelijke’ bestuurscommissie van de FIFA werd doorgestuurd. Waarna drie leden uit solidariteit opstapten. Het comité was immers van oordeel dat Vitali Moetko, de Russische vicepresident, en de Qatarees Saoud al-Mohannadi niet verkiesbaar mochten zijn voor het FIFA Council. Voor de FIFA-top was dit niet aanvaardbaar. Niet alleen vanwege de komende WK’s, maar ook vanwege de sponsoring van Gazprom en Qatar Airways.

Officieel luidde het dat gender en geografie beter moesten vertegenwoordigd zijn in de commissies. Na één maand al zuiverde de Colombiaanse advocate María Claudia Rojas, de opvolgster van Borély, Infantino van alle blaam. FIFA: oude wijn in nieuwe zakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content