Frenay: ‘België is Nederland voorbij gestoken als kwaliteitslabel’

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Belgische eersteklassers haalden van juli tot eind augustus bijna veertig nieuwe spelers binnen. Nog maar eens een bewijs van slecht beleid? Sport/Voetbalmagazine sprak met spelersmakelaar Didier Frenay.

Didier Frenay: “Dit is geen Belgisch probleem. Ook Arsenal en Manchester United hebben de laatste dagen koopjes gedaan net voor de markt sloot. Daar zijn verschillende verklaringen voor. Het feit of een club al dan niet de Europese kwalificatie afdwingt, speelt een rol, en heeft een domino-effect.”

Frenay merkt wel dat er in België nog te vaak paniekaankopen worden gedaan. “Een club die zijn competitiestart mist, reageert plots emotioneel onder druk van de publieke opinie, pers en publiek en laat eind augustus nog gauw wat spelers overkomen. Dat zag je bijvoorbeeld bij Bergen. Voetballers zijn verwend. Vaak volstaat het dat ze vinden dat het ergens niet gaat, en ze worden getransfereerd.”

De Duitse spelersmarkt

De makelaar van onder meer Tom De Sutter verkiest het Duitse model. “Tachtig procent van mijn tijd breng ik door op de Duitse markt. Daar is alles veel beter gestructureerd. Men weet wat men wil, er wordt veel meer op middellange en lange termijn gewerkt.”

“In België gebeurt alles meer op korte termijn. Maandenlang worden scouts door Belgische clubs op pad gestuurd, en vervolgens houdt men geen rekening met hun adviezen. Uiteindelijk worden veel beslissingen in verband met transfers dan genomen door niet-voetbalmensen. Alsof je een doelman plots diep in de spits opstelt. Het gebeurt zelden dat ik op de Belgische markt met competente mensen over transfers praat.”

Populairder dan Nederland

Wordt hij stiekem nog jaloers als een collega-makelaar Fellaini bij Manchester United binnenbrengt?

Frenay: “Ik bekijk zo’n transfer als iets wat op termijn ook positief voor mij is, omdat het de waarde van Belgen in het buitenland verhoogt: het wordt een argument extra om Belgische spelers te verkopen.”

“Lange tijd was het label ‘Made in Nederland’ een referentie voor topcompetities. Vandaag niet meer! Nu is België als kwaliteitslabel Nederland voorbijgestoken. Als ik nu bij Bayern of andere grote Duitse clubs binnenstap, zegt men ook vlakaf dat men meer geïnteresseerd is in de Belgische markt dan in de competities in Nederland of Frankrijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content