G5 grijpen de macht binnen de Pro League

© BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na bijna tien jaar aan het hoofd van de Pro League moet COO Ludwig Sneyers op zoek naar een nieuwe job.

Sinds 2007 zit Ludwig Sneyers bij de Pro League, de verzameling profclubs uit 1A en sinds dit seizoen ook uit 1B. Vrijdag maakte hij, emotioneel geraakt, zijn bureau leeg. Officieel nam hij zelf ontslag, maar we moeten er niet schijnheilig rond doen: bij het ondertekenen van de scheiding werd zijn handje vastgehouden. De handdruk is wel een gouden, een jaarloon, zo’n 250.000 euro bruto. Voor het nieuws donderdag werd aangekondigd op de algemene vergadering wilden een paar mensen nog voor de COO in de bres springen, maar het hoefde niet meer. De ontslagregeling was al uitgewerkt. Er werd ook aangekondigd dat er geen nieuwe COO komt. De taken van Sneyers worden verdeeld, de onderhandelingen met de televisiezenders overgenomen door CEO Pierre François.

Diens komst, in 2015, was het begin van het einde voor de Limburger, die ook aasde op de job, maar niet het vertrouwen kreeg. Veel, zeg maar alles, wordt dezer dagen in de Pro League beslist door de raad van bestuur en niet meer door de algemene vergadering, die slechts om de paar maanden bijeenkomt. Vorige donderdag was dat, en vervolgens nog een keer in het voorjaar, en bij het einde van het seizoen. In die raad van bestuur maakt de G5 de facto de dienst uit. François was iemand uit hun kamp, Sneyers niet. Een van diens laatste beschermheren was Ivan De Witte, maar die heeft afstand genomen van Brussel, Michel Louwagie verdedigt er nu de belangen. Sneyers wist meteen hoe laat het was. Topfuncties in het voetbal zijn als politieke functies: iedereen heeft een houdbaarheidsdatum. De zijne was verstreken.

Aan François om de komende maanden onderhandelingen te voeren rond het televisiecontract. En vooral: een verdeelsleutel waar iedereen zich in kan vinden. Het huidige contract, waarbij grosso modo de helft naar de topclubs gaat en de andere helft naar de rest, loopt deze zomer af. MP & Silva, het bureau dat de rechten doorverkocht aan Telenet en Proximus, heeft in het huidige contract staan dat een verlenging voor nog eens drie jaar kan in ruil voor 80 miljoen euro. Maar ook Eleven – dat al Italiaans, Spaans en Frans voetbal op de Belgische markt aanbiedt – is geïnteresseerd.

Een bijkomende factor in de discussie is 1B, dat haar eigen televisiecontract (Proximus) heeft. Dat loopt nog tot 2020. Op termijn moeten 1A en 1 B in elkaar overgaan, naar een 12-12. Gebeurt dat in 2020, of vroeger? Veel zal/kan afhangen van de huidige onderhandelingen, want televisie bepaalt straks het format. In samenspraak met de topclubs. Wie klein is, moet steeds meer toekijken vanaf de zijlijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content