Gebrek aan efficiëntie breekt Yannick Ferrera zuur op

© belgaimage

Nadat Yannick Ferrera vorig seizoen play-off 1 maar net misliep met KV Mechelen, mocht de 37-jarige coach maandag beschikken na een rampzalige 8 op 33.

We schrijven 12 september 2016. Na amper twee gesprekjes bereikte Johan Timmermans een akkoord met oud-jeugdspeler Yannick Ferrera tot 2018. ‘Een topcoach’, oordeelde de voorzitter. ‘Yannick bewees dat hij als jonge Belgische trainer heel wat dynamiek in zich heeft. Daarom past hij hier.’

Ferrera kreeg begin oktober met de Fransman Yann Daniélou (51) de assistent met wie hij eerder samenwerkte in Luik en die hij leerde kennen als videoanalist bij Al-Shabab. Een complementair duo, want de Spaanse Belg bleek snel een echte prof met winnaarsmentaliteit. Hij toonde zich bijzonder ambitieus maar ook wat ongeduldig. Dat leidde wel eens tot ongelukkige uitspraken in de pers. Daniélou vulde perfect aan met zijn rust en werk in de schaduw.

De klik met de spelers kwam er snel. KV Mechelen teerde op een goede organisatie, zag doelman Colin Coosemans vorig seizoen uitgroeien tot koning van de clean sheets én speelde mee voor een play-off 1-ticket. Een 3-0-nederlaag bij AA Gent tijdens de slotspeeldag maakte echter een einde aan die illusies. In groep A van play-off 2 eindigde Malinwa met 16 punten na 10 speeldagen op een tweede stek, na winnaar STVV (22). De 7-0-nederlaag op Stayen betekende net voor de vakantie wel een stevige uppercut. Toch bestond er grote tevredenheid, want op 17 maart kreeg Ferrera een nieuwe verbintenis tot 2019 aangeboden.

Ondanks de investeringen in het tussenseizoen – onder meer Rob Schoofs werd voor 1 miljoen euro bij AA Gent weggehaald – slaagde Ferrera er niet in om de motor aan de praat te krijgen. Ook intern schopte hij wat personen tegen de schenen. Amper één zege (2-0 thuis tegen STVV) en vijf gelijke spelen deden de energieke coach de das om. Ook adjunct Daniélou mocht beschikken. Voorzitter Timmermans had immers 4 op 6 tegen Eupen en Lokeren geëist.

Er bestond op bestuursniveau vooral wrevel over de (soms vreemde) keuzes, zoals het te lang vertrouwen geven aan Faycal Rherras. In plaats van de gedrevenheid waarmee de club altijd geassocieerd wordt, sloop er naïviteit in de ploeg. Aanvallend en verdedigend ontbrak de efficiëntie, het evenwicht werd nog altijd niet gevonden ondanks het feit dat nagenoeg alle spelers van de A-kern kansen kregen.

UrosVitas en SethDe Witte toonden meermaals defensief hun nonchalance en op Eupen belandde zowaar MatsRits op de invallersbank.

Offensief toonden Silvère Ganvoula (0), Nicklas Pedersen en StefanDrazic (elk 1) hun meerwaarde nog niet. Gelukkig vulde youngster Hassane Bandé (18) als meest opvallende nieuwkomer die leemte met zes treffers in amper 402 minuten speeltijd.

Assistent Tom Caluwé krijgt samen met Steven Swinnen en doelmannentrainer Jugoslav Lazic de opdracht om voor puntengewin te zorgen tegen het Lokeren van ex-coach Peter Maes. Caluwé kan zich optrekken aan zijn laatste interim-opdracht in de AFAS Arena, toen hij KV Mechelen in september 2016 met 2-0 voorbij STVV loodste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content