Geen corona-uitstel meer mogelijk tijdens play-offs

© Belga Image

Vanaf de play-offs in april zal het niet langer mogelijk zijn om uitstel aan te vragen wanneer er meer dan zeven coronagevallen vastgesteld zijn binnen de kern van een club. Daarover heeft de Pro League dinsdag op een algemene vergadering een akkoord bereikt. Enkel in de barragewedstrijden om promotie/behoud is dat wel nog mogelijk.

Om een zo eerlijk mogelijk verloop van de competitie te garanderen, voerde de Pro League begin dit seizoen een overgangsmaatregel in. Als minstens zeven A-kernspelers coronapositief zijn, mag een club volgens het coronaprotocol uitstel aanvragen. Daar werd dit seizoen al gretig gebruik van gemaakt.

Maar omdat het praktisch moeilijk wordt om na april nog nieuwe data voor de uitgestelde competitiewedstrijden te vinden, gaat de uitzonderingsmaatregel vanaf de play-offs op de schop. De acht ploegen (nummers 1 tot 4 in Champion’s Play-Off en nummers 5 tot 8) moeten het in de nacompetitie dan maar zien te rooien met de spelers die negatief testten bij de wekelijks controle.

‘We gebruiken al midweekspeeldagen, dus de agenda zit vanaf april propvol. Vergeet niet dat elke speeldag in de play-offs op hetzelfde tijdstip wordt afgewerkt. En bovendien kunnen we de competitie niet rekken, want de nationale spelers moeten tijdig beschikbaar zijn voor het EK’, verklaarde CEO Pierre François de beslissing. ‘Het is geen ideale ingreep, maar ze geeft ons wel de beste garantie dat we het seizoen in zijn totaliteit kunnen afwerken.’

Alleen het barrageduel om promotie/behoud tussen de voorlaatste van 1A en de nummer twee van 1B kan nog uitgesteld worden. Dat heeft te maken met het grote belang van de wedstrijd, alsook het feit dat er voor de barrages meer ruimte is om wedstrijden te verplaatsen. Ook tot de allerlaatste speeldag van de reguliere competitie (in het weekend van 17 en 18 april) kan een ploeg bij een corona-uitbraak om uitstel vragen.

‘We hadden even gedacht om vanaf 1 april geen uitstel meer mogelijk te maken, maar liepen tegen principiële en juridisch bezwaren aan’, zegt François. ‘In een lopend seizoen mag je niets aan de regels veranderen. Iedereen was het er echter wel over eens dat de play-offs een nieuwe competitie is. Daarnaast houdt zo’n wijziging een groter risico op geschillen in, voor bijvoorbeeld een degradant. Daar hebben we na vorig seizoen onze buik wel van vol.’

Partner Content