Geen EK, geen Eurostadion: hoe moet het nu verder?

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Nu de UEFA de stekker trok uit het dossier van Brussel als speelstad voor het EK, moet eigenlijk het hele biddingproces worden overgedaan.

Donderdag viel de facto het doek over het Eurostadion, toen de UEFA een streep trok door de kandidatuur van Brussel als speelstad voor het EK 2020. Geen extra tijdskrediet meer voor de KBVB, die Brussel vijf jaar geleden naar voor schoof als kandidaat, geen geduld tot eind januari, wanneer minister Joke Schauvliege een omgevingsvergunning moest afleveren. Het politieke en zakelijke tijd rekken had gewerkt, alle (buurt)protest ook.

Als na het WK dit najaar de nieuwe Nations League start, zullen de Rode Duivels hun tegenstanders in het Koning Boudewijnstadion moeten ontvangen. En dat zal nog een paar jaar zo zijn.

Hoe moet het nu verder? Vorig weekend was er een opvallend rondje zwartepiet doorschuiven, ook bij die politici die het hele dossier vanaf dag een kenden, maar alles op zijn beloop lieten. Tot het te laat was. Ghelamco stelde voor om door te gaan met het project, eventueel in een afgeslankte versie, met een kleiner stadion voor Anderlecht.

Juridisch kan dat niet. In de erfpachtovereenkomst voor de grond zoals die in november 2016 tussen stad Brussel en Ghelamco werd afgesloten – voor 1 symbolische euro kreeg Ghelamco die grond voor 99 jaar, in ruil voor de bouw van stadion, parking en park – staat uitdrukkelijk dat de overeenkomst slechts geldt op voorwaarde dat het EK naar Brussel kwam. Dat is dus niet zo.

In principe moet het hele biddingproces – Ghelamco haalde het voor Besix en Deneys – worden overgedaan, als er in nieuwe omstandigheden gebouwd zal worden. Voer voor advocaten.

Allicht, zo meent een insider in het dossier, had de beslissing van de UEFA informeel al veel vroeger de gebouwen van de KBVB bereikt, vandaar het plots bitse gedrag in alle kampen, onder meer in dat van Ghelamco, dat een schadevergoeding van Anderlecht claimde. Druk zetten op de UEFA om de hele zaak uit te stellen, lukte de KBVB evenwel niet meer.

Minister Vanhengel houdt vast aan project

(Belga) Tijdens een actualiteitsdebat zei Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) dat hij blijft vasthouden aan het huidige project van een nationaal stadion op Parking C. Hij wijst erop dat de toekomstige ‘Nations League’ – een nieuwe landencompetitie – vereist dat we over een UEFA-conform stadion beschikken, terwijl het onderzoeken van een alternatief opnieuw jaren zal duren.

Vanhengel, de voortrekker van het Eurostadion binnen de Brusselse regering, herhaalde dat bij de kandidaatstelling voor het EK zowel het gewest, de stad, de Voetbalbond, de federale en Vlaamse regering eensgezind achter de bouw van een nieuw stadion stonden. Sindsdien zijn de mensen die toen rond de tafel zaten van functie veranderd. De Open VLD’er wees erop dat het geen zin had om het dossier op het Overlegcomité te brengen. Dat beslist immers bij consensus en de Vlaamse regering wilde geen standpunt innemen, omdat zij verantwoordelijk is voor het afleveren van de vergunningen. Voor Vanhengel komen de alternatieven voor Parking C niet in aanmerking.

Bij de renovatie of heropbouw van het bestaande Koning Boudewijnstadion stelt zich volgens hem de vraag naar de financiering. Zowel Johan Van den Driessche (N-VA), Arnaud Verstraete (Groen), Willem Draps (MR) als Fabian Maingain (DéFI) drongen er andermaal op aan om de optie Koning Boudewijn nu eens ernstig te onderzoeken.

Vanhengel verklaarde dat hij achter het huidige project blijft staan, waarvoor tegen eind januari de beslissing van de Vlaamse regering over de omgevingsvergunning verwacht wordt. Indien die vergunning er niet komt, moet naar een alternatief gezocht worden, gaf hij schoorvoetend toe. Het Koning Boudewijnstadion sloot hij daarbij niet langer uit. Een nieuw stadion op de oude Navo-terreinen wel, omdat dat op de enige verbindingsas tussen de hoofdstad en de luchthaven ligt, wat voor grote mobiliteitsproblemen zou kunnen zorgen.

De Open VLD-minister wees er ook op dat de houding van de Voetbalbond (KBVB) intussen opnieuw veranderd is. ‘De euro is bij de Voetbalbond. Voor de Nations League hebben de landen een thuishaven nodig, die UEFA-conform moet zijn. We hebben daar een gigantisch probleem’, stelde hij vast.

‘Federale regering moet dossier overnemen’

In een interview met de krant La Dernière Heure roept Brussels ministers-president Rudi Vervoort de federale regering op om het dossier over te nemen. ‘Premier Michel heeft nooit iets gedaan in dit project, omdat N-VA nooit zou aanvaard hebben dat de federale regering het dossier overneemt’.

Michel reageert tegenover Belga: ‘Ik betreur de verzinsels van de minister-president. Als het dossier zo ongelooflijk belangrijk is in de ogen van de Brusselse regering, waarom heeft ze dan in drie jaar tijd nooit om advies of hulp gevraagd’.

Het dossier moet voor Michel hoe dan ook in Brussel blijven. Het is aan de Brusselse regering om de keuze voor een locatie buiten de hoofdstad, en dan nog voor een stadion dat te groot is en zonder gastvoetbalclub zit, te verdedigen, vindt hij.

Michel blijft wel beschikbaar ‘om een constructieve rol te spelen’ mocht het gewest de zaak op de agenda van het Overlegcomité zetten, herhaalde hij.

Lees ook: ‘Het Eurostadion, da’s de Belgische politiek op zijn smalst’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content