Gérard Linard is verkozen als de nieuwe bondsvoorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De 74-jarige Henegouwer werd door het Uitvoerend Comité met 14 stemmen tegen 8 verkozen boven Gilbert Timmermans.

Linard dankt het voorzitterschap vooral aan de geslaagde saneringsronde die hij doorvoerde als interim-CEO. Als sterke man van het Waalse amateurvoetbal stapte Linard twee jaar geleden uit zijn schaduwrol binnen het Uitvoerend Comité. In februari 2015 volgde hij Steven Martens, die na een vernietigend auditrapport aan de kant werd gezet, op als CEO. De eenduidig Franstalige Linard bracht een einde aan het financiële wanbeleid en maakte de voorbije twee jaar schoon schip bij de voetbalbond, een prestatie die kon rekenen op bewondering van de Pro League. De KBVB maakte in 2016 bijna 3,5 miljoen euro winst, tegenover een verlies van 4,6 miljoen in de periode tussen 1 juli 2014 en 31 december 2015. Dat is deels te danken aan het lucratieve EK in Frankrijk, maar ook aan het financiële beleid onder Linard.

Eurostadion

De opvolger van François De Keersmaecker is net als eerste ondervoorzitter Bart Verhaeghe een enorme tegenstander van het te bouwen Eurostadion op Parking C. Linard wil meer investeren in de bestaande stadioninfrastructuur van de Belgische clubs, zodat de Rode Duivels hun thuiswedstrijden in de bestaande stadions kunnen afwerken. Bovendien is de ex-voorzitter van de Naamse amateurclub Couvin-Mariembourg een voorstander van de verdere professionalisering van de voetbalbond. Linard zette als interim-CEO sterk in op de digitalisering en zal die ook verder doorvoeren. Op die manier denkt hij de bond financieel efficiënter te kunnen laten functioneren.

Linard wordt na Georges Hermesse (1951-1967) de eerste Waalse bondsvoorzitter in vijftig jaar en deinst voor niemand terug. Dat ondervond ook voormalig communicatiedirecteur Bob Madou in het najaar van 2016. In de wandelgangen van het 'Glazen Huis' wordt gefluisterd dat Linard het niet pikte dat er drie communicatiemedewerkers de reis maakten naar Portugal, waar de Rode Duivels op 10 oktober een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar speelden. Linard had zelf bepaald dat er voortaan maar twee mensen van de communicatiedienst mee mochten naar interlands in het buitenland. Madou gaf daar geen gehoor aan en werd prompt ontslagen.

Een lang voorzitterschap lijkt evenwel niet weggelegd voor Linard. Het bondsreglement bepaalt dat een mandaat in een bondsinstantie eindigt na afloop van het seizoen waarin het betrokken lid 75 jaar wordt. De 74-jarige Linard tekent dus wellicht voor één ambtstermijn voor de komende twee jaar. Linard zetelt sinds 2009 in het Uitvoerend Comité van de bond en is de uittredende voorzitter van de Waalse amateurvleugel ACFF.

Gérard Linard is verkozen als de nieuwe bondsvoorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De 74-jarige Henegouwer werd door het Uitvoerend Comité met 14 stemmen tegen 8 verkozen boven Gilbert Timmermans.Linard dankt het voorzitterschap vooral aan de geslaagde saneringsronde die hij doorvoerde als interim-CEO. Als sterke man van het Waalse amateurvoetbal stapte Linard twee jaar geleden uit zijn schaduwrol binnen het Uitvoerend Comité. In februari 2015 volgde hij Steven Martens, die na een vernietigend auditrapport aan de kant werd gezet, op als CEO. De eenduidig Franstalige Linard bracht een einde aan het financiële wanbeleid en maakte de voorbije twee jaar schoon schip bij de voetbalbond, een prestatie die kon rekenen op bewondering van de Pro League. De KBVB maakte in 2016 bijna 3,5 miljoen euro winst, tegenover een verlies van 4,6 miljoen in de periode tussen 1 juli 2014 en 31 december 2015. Dat is deels te danken aan het lucratieve EK in Frankrijk, maar ook aan het financiële beleid onder Linard. De opvolger van François De Keersmaecker is net als eerste ondervoorzitter Bart Verhaeghe een enorme tegenstander van het te bouwen Eurostadion op Parking C. Linard wil meer investeren in de bestaande stadioninfrastructuur van de Belgische clubs, zodat de Rode Duivels hun thuiswedstrijden in de bestaande stadions kunnen afwerken. Bovendien is de ex-voorzitter van de Naamse amateurclub Couvin-Mariembourg een voorstander van de verdere professionalisering van de voetbalbond. Linard zette als interim-CEO sterk in op de digitalisering en zal die ook verder doorvoeren. Op die manier denkt hij de bond financieel efficiënter te kunnen laten functioneren. Linard wordt na Georges Hermesse (1951-1967) de eerste Waalse bondsvoorzitter in vijftig jaar en deinst voor niemand terug. Dat ondervond ook voormalig communicatiedirecteur Bob Madou in het najaar van 2016. In de wandelgangen van het 'Glazen Huis' wordt gefluisterd dat Linard het niet pikte dat er drie communicatiemedewerkers de reis maakten naar Portugal, waar de Rode Duivels op 10 oktober een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar speelden. Linard had zelf bepaald dat er voortaan maar twee mensen van de communicatiedienst mee mochten naar interlands in het buitenland. Madou gaf daar geen gehoor aan en werd prompt ontslagen. Een lang voorzitterschap lijkt evenwel niet weggelegd voor Linard. Het bondsreglement bepaalt dat een mandaat in een bondsinstantie eindigt na afloop van het seizoen waarin het betrokken lid 75 jaar wordt. De 74-jarige Linard tekent dus wellicht voor één ambtstermijn voor de komende twee jaar. Linard zetelt sinds 2009 in het Uitvoerend Comité van de bond en is de uittredende voorzitter van de Waalse amateurvleugel ACFF.