Gezocht: kandidaat-bondscoach als Marc Wilmots vertrekt

© Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Er circuleren al heel wat namen, maar welke zijn geloofwaardig?

Bondscoach Marc Wilmots geeft toe dat hij gesproken heeft met de bestuurders van Schalke 04, dat na het vertrek van Roberto Di Matteo een nieuwe coach zoekt. Hij sluit een vertrek naar de club uit Gelsenkirchen, waarmee het Kampfschwein in 1997 als speler de UEFA Cup won, niet uit. Wilmots weigert echter om voor de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Wales (12 juni) iets over de inhoud van de gesprekken prijs te geven. Het is dus nog lang niet zeker of Wilmots zijn bondscoachcarrière erop zit, maar de geruchtenmolen over een mogelijke opvolger draait intussen wel al op volle toeren. Zo werden in de pers ook al de namen van Francky Dury en Gert Verheyen ‘gedropt’, maar die lijken minder geloofwaardig dan deze drie mannen:

Eric Gerets

Pro

Eric Gerets
Eric Gerets© Belga

Als er gezocht wordt naar een kandidaat-bondscoach, dan is Eric Gerets‘ naam al jarenlang de eerste die valt. Dat is nu niet anders. ‘De Leeuw’ (61) werd eerder deze maand door zijn club in Abu Dhabi, Al-Jazira, aan de deur gezet. Bovendien heeft hij al meermaals verkondigd dat hij ooit nog bondscoach van de Rode Duivels wil worden. Zijn palmares is indrukwekkend, met zeven landstitels in vijf verschillende landen: Lierse (1997), Club Brugge (1998), PSV in Nederland (2000 en 2001), Galatasaray in Turkije (2006), Al-Hilal in Saudi-Arabië (2010) en Lekwiya in Qatar (2014).

Contra

Gerets, die in 2013 in Qatar een lichte hersenbloeding had, verklaarde recent nog dat hij in 2016 een punt wil zetten achter zijn trainerscarrière. Een eventuele job als bondscoach van de Rode Duivels zou wellicht op voorwaarde zijn dat het maar tot en met het EK in Frankrijk is.

Michel Preud’homme

Pro

Michel Preud'homme
Michel Preud’homme© Belga Image

De huidige trainer van Club Brugge is zelf voormalig Rode Duivel en lijkt dus de geknipte man om in de voetsporen van een andere ex-international te treden. Bovendien heeft Michel Preud’homme veel ervaring en is hij perfect tweetalig.

Contra

De Trainer van het Jaar heeft bij Blauw-zwart nog een contract tot 2019 en is volgens Het Nieuwsblad niet geneigd om de club die hij dit seizoen naar bekerwinst leidde, te verlaten. Een combinatie Club Brugge/Rode Duivels zien ze in Brugge noch in Brussel zitten.

Dick Advocaat

Pro

Dick Advocaat
Dick Advocaat© Belga

Een naam die wellicht heel wat wenkbrauwen doet fronsen, maar zelf verklaarde Dick Advocaat zondag in NOS Studio Voetbal dat hij niet neen zou zeggen: ‘Dat zou ik wel leuk vinden, ja’. De 67-jarige Nederlander heeft het na zijn vertrek bij Sunderland gehad als clubtrainer, maar een land coachen ziet hij wel nog zitten. En hij was eerder 7,5 maanden bondscoach van België, tussen september 2009 en april 2010, waar hij werd opgevolgd door Georges Leekens. ‘De Kleine Generaal’ wordt beschouwd als de grondlegger van het huidige succes van de Rode Duivels, hij bracht opnieuw discipline en bezieling en schrikte er niet voor terug om boegbeelden als Vincent Kompany en Marouane Fellaini op de bank te zetten wanneer ze niet in de pas liepen.

Contra

Voor het zover komt, moeten er echter nog wat brokken worden gelijmd. Dat Advocaat zijn contract bij de KBVB afkocht om bondscoach van Rusland te worden, is niet in goede aarde gevallen bij voorzitter François De Keersmaecker en co.

Dromen mag…

Op de sociale media dromen sommigen al van internationale toppers als Jürgen Klopp, die einde contract is bij Borussia Dortmund, en Carlo Ancelotti, die door Real Madrid aan de deur werd gezet. Zoals deze Facebookpagina …

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content