Vanaf september neemt de opwinding stelselmatig toe op Neerpede. Bij het eerste Europese herfstbriesje grijpt een mens naar zijn muts en fleece . Voor de spelers van Anderlecht is de komst van de herfst de aanleiding om hun marineblauwe maatpak van Hugo Boss - hetzelfde als dat van Real Madrid en PSG - uit hun dressing te plukken. Het kleinood werd tot in de kleinste details geperfectioneerd door de kleermakers van Carlo & Fils. De snit is hedendaags en tegelijk lekker eigenwijs: een colbert dat nauw aansluit bij de taille, broekspijpen die smaller uitvallen naarmate de enkels dichterbij komen. In hun slim-fit uitvoering stralen de spelers klasse en zelfzekerheid uit. Mochten de reglementen het toelaten, dan zouden Tielemans en co elke buitenlandse arena betreden met hun drieledig pak. In hun chique kostuum zijn ze in hun element, klaar voor de zoveelste zwoele Europese avond.

De laatste tien jaar alleen al werden galavertoningen gehouden tegen Athletic Bilbao, Hamburg, Arsenal, Dortmund, Ajax, Monaco en Tottenham. Guillaume Gillet - goed voor 62 Europese matchen in de Brusselse loondienst - was er vaak bij. 'In al die jaren heb ik weinig spelers van Anderlecht verkrampt aan de aftrap van een Europese wedstrijd zien staan. Wij hadden geen schrik, in dat soort matchen kwam het beste in ons naar boven. Het begon al enkele dagen voordien: we trokken op afzondering, de spanning werd opgebouwd en de dag zelf was iedereen hype geconcentreerd. Die enkele procenten maakten het verschil. Wellicht kwamen we die procentjes tekort tegen de kleinere ploegen in de Belgische competitie.'

Feit is dat Anderlechtspelers geformatteerd worden voor Europese avonden. Voor de club is Europees voetbal als een drug waar het niet van wil afkicken, en dat al 62 jaar lang. De cijfers spreken voor zich: 383 duels in 59 campagnes. Dit seizoen is paarswit toe aan zijn 54e opeenvolgende kwalificatie voor een Europese beker. Enkel Barcelona doet beter.

'Europa zit in ons DNA, het stroomt door ons bloed', vertelt perswoordvoerder David Steegen. 'Dat komt door de geschiedenis van deze club. Voor ons zijn Europese wedstrijden de hoogtepunten van het seizoen. Doen we het niet goed in Europa, dan is ons seizoen maar half geslaagd. Ik zal je iets vertellen: bij elke crisis in de Belgische competitie denken we terug aan de periode toen Robbie Rensenbrink hier voetbalde. In negen jaar heeft Rensenbrink welgeteld twee landstitels gewonnen, maar hij speelde wel drie Europese finales... Om maar te zeggen hoeveel wij van Europa houden.'

(Alain Eliasy)

Lees de hele reportage over het Europese DNA van Anderlecht in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 23 november.

Vanaf september neemt de opwinding stelselmatig toe op Neerpede. Bij het eerste Europese herfstbriesje grijpt een mens naar zijn muts en fleece . Voor de spelers van Anderlecht is de komst van de herfst de aanleiding om hun marineblauwe maatpak van Hugo Boss - hetzelfde als dat van Real Madrid en PSG - uit hun dressing te plukken. Het kleinood werd tot in de kleinste details geperfectioneerd door de kleermakers van Carlo & Fils. De snit is hedendaags en tegelijk lekker eigenwijs: een colbert dat nauw aansluit bij de taille, broekspijpen die smaller uitvallen naarmate de enkels dichterbij komen. In hun slim-fit uitvoering stralen de spelers klasse en zelfzekerheid uit. Mochten de reglementen het toelaten, dan zouden Tielemans en co elke buitenlandse arena betreden met hun drieledig pak. In hun chique kostuum zijn ze in hun element, klaar voor de zoveelste zwoele Europese avond. De laatste tien jaar alleen al werden galavertoningen gehouden tegen Athletic Bilbao, Hamburg, Arsenal, Dortmund, Ajax, Monaco en Tottenham. Guillaume Gillet - goed voor 62 Europese matchen in de Brusselse loondienst - was er vaak bij. 'In al die jaren heb ik weinig spelers van Anderlecht verkrampt aan de aftrap van een Europese wedstrijd zien staan. Wij hadden geen schrik, in dat soort matchen kwam het beste in ons naar boven. Het begon al enkele dagen voordien: we trokken op afzondering, de spanning werd opgebouwd en de dag zelf was iedereen hype geconcentreerd. Die enkele procenten maakten het verschil. Wellicht kwamen we die procentjes tekort tegen de kleinere ploegen in de Belgische competitie.'Feit is dat Anderlechtspelers geformatteerd worden voor Europese avonden. Voor de club is Europees voetbal als een drug waar het niet van wil afkicken, en dat al 62 jaar lang. De cijfers spreken voor zich: 383 duels in 59 campagnes. Dit seizoen is paarswit toe aan zijn 54e opeenvolgende kwalificatie voor een Europese beker. Enkel Barcelona doet beter. 'Europa zit in ons DNA, het stroomt door ons bloed', vertelt perswoordvoerder David Steegen. 'Dat komt door de geschiedenis van deze club. Voor ons zijn Europese wedstrijden de hoogtepunten van het seizoen. Doen we het niet goed in Europa, dan is ons seizoen maar half geslaagd. Ik zal je iets vertellen: bij elke crisis in de Belgische competitie denken we terug aan de periode toen Robbie Rensenbrink hier voetbalde. In negen jaar heeft Rensenbrink welgeteld twee landstitels gewonnen, maar hij speelde wel drie Europese finales... Om maar te zeggen hoeveel wij van Europa houden.'(Alain Eliasy)