De voorbeelden

Dweepte als kind met Andrea Pirlo, Zinédine Zidane en vooral Edgar Davids, van wie hij het meest kon genieten. "Ze noemde Ruud soms de blanke Davids", herinnerde zijn moeder zich. Vormer: "Davids had alles, vond ik. Een echte pitbull. Hij kon goed voetballen, leverde altijd strijd en pikte zijn doelpuntjes mee."

De columnist

Pakte in het voorjaar van 2005 met de nationale U17 zilver op het EK in Italië en werd enkele maanden erna als basisspeler derde op het WK in Peru, waar hij na elke wedstrijd een column naar het Noordhollands Dagblad doorstuurde. Een opvallende quote: "Die Gambianen tegen wie we speelden, leken wel dertig jaar."

De 'haarfobie'

Dartelde op zijn jeugdfoto's altijd rond met lange wapperende haren. "Zijn haar vindt hij nog altijd belangrijk. Vroeger zat er een fijn bandje in, zijn geluksbrengertje. O wee als hij het niet meteen vond", lachte zijn zuster Kim.

De echtgenoot

Leerde op zijn achttiende Roos America kennen. Drie jaar ouder en totaal niet geïnteresseerd in voetbal, maar het zat meteen goed. In juni 2015, enkele maanden na de bekerwinst, stapten ze in het huwelijksbootje, een jaar erna werd - na Valente - hun tweede kindje (Julie) geboren.

No Ruud, no Glory: het levensverhaal van Vormer

Lees het volledige portret van Ruud Vormer in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 31 januari.

Dweepte als kind met Andrea Pirlo, Zinédine Zidane en vooral Edgar Davids, van wie hij het meest kon genieten. "Ze noemde Ruud soms de blanke Davids", herinnerde zijn moeder zich. Vormer: "Davids had alles, vond ik. Een echte pitbull. Hij kon goed voetballen, leverde altijd strijd en pikte zijn doelpuntjes mee."Pakte in het voorjaar van 2005 met de nationale U17 zilver op het EK in Italië en werd enkele maanden erna als basisspeler derde op het WK in Peru, waar hij na elke wedstrijd een column naar het Noordhollands Dagblad doorstuurde. Een opvallende quote: "Die Gambianen tegen wie we speelden, leken wel dertig jaar."Dartelde op zijn jeugdfoto's altijd rond met lange wapperende haren. "Zijn haar vindt hij nog altijd belangrijk. Vroeger zat er een fijn bandje in, zijn geluksbrengertje. O wee als hij het niet meteen vond", lachte zijn zuster Kim.Leerde op zijn achttiende Roos America kennen. Drie jaar ouder en totaal niet geïnteresseerd in voetbal, maar het zat meteen goed. In juni 2015, enkele maanden na de bekerwinst, stapten ze in het huwelijksbootje, een jaar erna werd - na Valente - hun tweede kindje (Julie) geboren.