Graeme Jones verlaat Rode Duivels voor West Bromwich Albion

© Belga Image

Graeme Jones, de voorbije twee jaar aan de slag als assistent-coach van Roberto Martinez bij de Rode Duivels, is de nieuwe assistent-trainer bij het naar de Engelse tweede klasse gedegradeerde West Bromwich Albion, zo maakte de club bekend.

De 48-jarige Jones verlengde in tegenstelling tot Roberto Martinez zijn contract bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) niet voor de start van het WK, waardoor het duidelijk was dat hij andere oorden zou opzoeken en zijn lot niet langer aan dat van Roberto Martinez zou verbinden. Opvallend, want het tweetal werkte al jaren samen, achtereenvolgens bij Swansea, Wigan en Everton. Jones had geen overeenkomst meer in België en kon dus zelf zijn nieuwe werkgever uitkiezen.

Dat werd ietwat verrassend West Brom, de club van Nacer Chadli. De Rode Duivel wil echter zijn goede WK verzilveren en aast op een transfer. De kansen zijn dan ook gering dat Jones en Chadli er lang zullen samenwerken, maar met hoofdcoach Darren Moore loopt Jones er nog een oude bekende tegen het lijf en hij zou de hoofdreden voor de verhuis zijn.

Tijdens het begin van hun spelerscarrière zaten ze een seizoen samen bij Doncaster Rovers en toen is er een levenslange vriendschap ontstaan. ‘Sindsdien hebben we altijd contact gehouden en ik kan zelfs niet omschrijven hoe blij ik ben dat ik hem hier aan mijn zijde heb’, vertelde Moore.

De doelstelling voor het tweetal is duidelijk: promotie naar de Premier League. Dat het een must is, beseft ook Jones. ‘We moeten deze club terug naar het niveau loodsen waar ze hoort te zijn’, klonk het in zijn eerste reactie.

De technische staff van Martinez bij de Rode Duivels dreigt dus leeg te lopen, want ook T3 Thierry Henry lijkt niet zinnens zijn verblijf te verlengen. Eerder liet hij al weten te stoppen als voetbalanalist bij het Engelse Sky Sports om zich honderd procent op zijn trainerscarrière te richten. De voormalige Franse international beschouwt zijn passage bij de Rode Duivels als een leerschool om later ergens als bondscoach of T1 aan de slag te gaan. Intussen werd hij al genoemd bij Aston Villa en de Egyptische nationale ploeg.

Na het meest succesvolle WK in de Belgische voetbalgeschiedenis is er dus werk aan de winkel voor Martinez, die tot na het EK van 2020 in ons land blijft. Begin september volgt er immers al een oefeninterland in en tegen Schotland, enkele dagen later gaat de Nations League van start met een verplaatsing naar IJsland. In het nieuwe toernooi met alle Europese landen bevindt België zich in divisie A in een poule met naast de revelatie van het EK 2016 ook Zwitserland. Na het uitduel tegen IJsland treden de Rode Duivels drie keer aan voor eigen publiek. Op 12 oktober nemen de Belgen het op tegen Zwitserland, vier dagen later gevolgd door een vriendschappelijke interland tegen Nederland. Op 15 november ontvangen de troepen van Martinez dan weer IJsland in de Nations League. De Rode Duivels sluiten op 18 november hun groepsfase af met een bezoek aan de Zwitsers

Partner Content