De kogel is door de kerk: het Belgische voetbal zal vanaf 2016 op een andere manier georganiseerd worden dan nu het geval is. De Nationale Studiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft het nieuwe plan goedgekeurd, en daarmee de deur opengezet naar een hervorming vanaf het seizoen 2016-2017.

Bij de Nationale Studiecommissie (NSC) moesten de leden van de Franstalige en Vlaamse Vleugel zich uitspreken over de nieuwe competitiestructuur voor het Belgische voetbal. In die nieuwe structuur is er geen plaats meer voor de huidige tweede klasse met 18 ploegen.

Die wordt opgesplitst in eerste klasse B enerzijds (met 8 professionele clubs), en de Nationale Amateurliga (met louter amateurploegen). Om vanuit het amateurgedeelte richting het professionele gedeelte van ons voetbal te promoveren, komen er strenge criteria. In ruil daarvoor krijgen clubs uit eerste klasse B een aanzienlijk deel van de koek van het televisiegeld.

Ambitieuze derdeklassers

In totaal komen er door het voorstel 24 clubs in het Belgische profvoetbal: 16 in eerste klasse A en 8 in eerste klasse B.

Een aantal ambitieuze derdeklassers verzet zich wel met hand en tand tegen de competitiehervorming, omdat er daardoor volgend seizoen geen stijger naar tweede klasse zal komen. Beerschot-Wilrijk liet maandag weten dat het tegen die "wanpraktijken" een kort geding zal aanspannen bij de rechter. (Belga/AVE)

De kogel is door de kerk: het Belgische voetbal zal vanaf 2016 op een andere manier georganiseerd worden dan nu het geval is. De Nationale Studiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft het nieuwe plan goedgekeurd, en daarmee de deur opengezet naar een hervorming vanaf het seizoen 2016-2017.Bij de Nationale Studiecommissie (NSC) moesten de leden van de Franstalige en Vlaamse Vleugel zich uitspreken over de nieuwe competitiestructuur voor het Belgische voetbal. In die nieuwe structuur is er geen plaats meer voor de huidige tweede klasse met 18 ploegen. Die wordt opgesplitst in eerste klasse B enerzijds (met 8 professionele clubs), en de Nationale Amateurliga (met louter amateurploegen). Om vanuit het amateurgedeelte richting het professionele gedeelte van ons voetbal te promoveren, komen er strenge criteria. In ruil daarvoor krijgen clubs uit eerste klasse B een aanzienlijk deel van de koek van het televisiegeld.In totaal komen er door het voorstel 24 clubs in het Belgische profvoetbal: 16 in eerste klasse A en 8 in eerste klasse B.Een aantal ambitieuze derdeklassers verzet zich wel met hand en tand tegen de competitiehervorming, omdat er daardoor volgend seizoen geen stijger naar tweede klasse zal komen. Beerschot-Wilrijk liet maandag weten dat het tegen die "wanpraktijken" een kort geding zal aanspannen bij de rechter. (Belga/AVE)