Hans Vanaken opnieuw Profvoetballer van het Jaar

© Belga

De 26-jarige middenvelder van Club Brugge werd maandagavond op het Pro League Gala in Brussel door zijn collega’s voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste speler in de Belgische competitie. Philippe Clement (KRC Genk) is Trainer van het Jaar.

Hans Vanaken volgt zichzelf op als Profvoetballer van het Jaar. Vanaken kreeg van de spelers uit 1A en 1B 361 punten. Dat zijn er dertien meer dan de Oekraïner Ruslan Malinovskyi van KRC Genk. De Spanjaard Alejandro Pozuelo, die half maart Genk ruilde voor Toronto FC, maakt de top drie vol met 242 punten.

De competitieleider uit Limburg zorgt met Leandro Tossard (181 punten) en Ally Samatta (113 punten) overigens ook voor de nummers vier en vijf.

Voor Hans Vanaken is het de derde belangrijke individuele bekroning in een jaar tijd. Begin januari kreeg hij immers ook de Gouden Schoen 2018. De draaischijf van Club Brugge is de eerste speler sinds Mbark Boussoufa (in 2009 en 2010 bij Anderlecht) die zichzelf opvolgt als Profvoetballer van het Jaar.

De Limburger is dit seizoen andermaal bepalend voor Club Brugge. In 47 wedstrijden maakte hij zestien doelpunten en deelde achttien assists uit. Vanaken is inmiddels ook uitgegroeid tot een vaste waarde in de selectie bij de Rode Duivels, al kreeg hij van bondscoach Roberto Martinez nog maar twee keer speelgelegenheid.

Trainer van het Jaar

Trainer van het Jaar is Philippe Clement. De 45-jarige coach van KRC Genk haalde het met een overweldigende meerderheid van 855 punten voor de Kroaat Ivan Leko, die hij opvolgt op de erelijst. De kampioenenmaker van Club Brugge eindigde in de stemming onder de profvoetballers als tweede met 273 punten. De Roemeen Laszlö Bölöni ziet zijn goede resultaten bij Antwerp vertaald in een derde plaats met 237 punten.

Philippe Clement is bezig aan zijn eerste volledige seizoen in dienst van KRC Genk. Onder zijn leiding domineerden de Limburgers quasi de hele competitie. Komende zondag volgt mogelijk het orgelpunt met de landstitel. Genk moet daarvoor wel winnen bij eerste achtervolger Club Brugge. Bij verlies heeft Genk in de twee laatste play-off 1 duels nog de beste kaarten in handen om die felbegeerde kampioenentitel te pakken.

Clement voerde Genk dit seizoen via de voorrondes ook naar een Europese lente in de Europa League dankzij winst in een poule met Malmo, Besiktas en Sarpsborg.

Alleen de Croky Cup werd een teleurstelling na verlies in de kwartfinale tegen 1B-club Union. Eind 2018 werd de oud-middenvelder al onderscheiden met de Raymond Goethals Trofee.

Proximus League

De Zuid-Afrikaan Percy Tau wordt Speler van het Jaar in de Proximus League. De 23-jarige aanvaller kreeg van zijn collega’s 228 punten en haalde het daarmee overtuigend voor Nikola Storm (KV Mechelen), tweede met 89 punten. De Comorees Faïz Selemani, ploegmaat van Percy Tau, eindigde als derde met 84 punten.

Percy Tau wordt dit seizoen door Union gehuurd van Brighton & Hove Albion. In 34 wedstrijden maakte hij voor de Brusselse traditieclub elf doelpunten en deelde dertien assists uit.

Yari Verschaeren is uitgeroepen tot Rookie van het Jaar (U21). De 17-jarige middenvelder van RSC Anderlecht kreeg van de profvoetballers in 1A en 1B 414 punten. Daarmee haalde hij het voor de Noorse middenvelder Sander Berge (KRC Genk), die als tweede eindigde met 271 punten.

Zinho Vanheusden, centrale verdediger bij Standard, vervolledigt het podium met 265 punten.

Verschaeren is dit seizoen een van de schaarse lichtpunten bij het krasselende Anderlecht. De technisch vaardige middenvelder debuteerde in oktober in het eerste elftal van paars-wit en groeide al snel uit tot een sterkhouder. Hij maakte tot dusver twee goals en deelde vier assists uit in 23 wedstrijden.

Ebbenhouten Schoen

Ook op maandag werd in Anderlecht de Ebbenhouten Schoen uitgereikt. De Ebbenhouten Schoen beloont de beste voetballer uit Afrika of van Afrikaanse afkomst in de Jupiler Pro League. Dit jaar gaat die naar Mbwana Ally Samatta, de Tanzaniaanse aanvalsleider van Racing Genk.

Samatta werd in laatste instantie verhinderd en was niet aanwezig op het gala. De prijs, overhandigd door oud-winnaars Emile Mpenza en Mémé Tchité, werd in ontvangst genomen door zijn ploegmakker bij Racing Genk, Dieumerci Ndongala. De 26-jarige Samatta is de opvolger van Anthony Limbombe, die vorige zomer na een uitstekend seizoen Club Brugge inruilde voor het Franse Nantes.

Mbwana Ally Samatta zit dit seizoen – alle competities inbegrepen – al aan 32 treffers. In de Jupiler Pro League trof hij tot dusver 23 keer raak, waarvan drie keer in Play-off 1. Hij is daarmee voorlopig eigenaar van de Gouden Stier. Afgelopen vrijdag pikte hij ook zijn goaltje mee in de 4-0 overwinning tegen Antwerp. Samatta is een zeer belangrijke pion in het elftal van coach Philippe Clement, dat op drie speeldagen van het einde van de play-offs dicht bij de titel staat. Komende zondag kan Genk, mits winst bij grote concurrent Club Brugge, een vierde landskampioenschap vieren.

Partner Content