Net zoals Eden Hazard (24) zich de voorbije jaren ontwikkelde van beloftevol talent naar wereldtopper, staat ook de Belgische nationale ploeg tegenwoordig in de schijnwerpers van het mondiale voetbal. België klom zelfs op naar een tweede plaats op de FIFA-ranglijst. "We hebben met België een zeer mooie ploeg, maar die tweede plaats is misschien overdreven, er zijn zeker nog andere landen beter dan ons", nuanceert Eden Hazard. "Om onze status te rechtvaardigen moeten we nu tegen de grote ploegen winnen. Veel zal afhangen van onze prestaties op het komende EK. Als we ons kwalificeren tenminste."

De laatste interland van de Rode Duivels liep af op een sisser: 1-0 verlies op het veld van Wales. Hazard was toen aanvoerder. Hoe evalueert hij de EK-kwalificatiecampagne tot nog toe? "We begonnen goed, maar de wedstrijden tegen Wales waren teleurstellend. Wales is een lastige tegenstander, ze denken enkel aan verdedigen en zakken helemaal in. Ik vond ons in de laatste match nochtans niet slecht spelen, het was in de laatste meters dat het telkens misliep. Dan kijkt men naar mij, maar ik vond mijn prestatie daar behoorlijk (Hazard werd ook uitgeroepen tot man van de match, nvdr), enkel het doelpuntje ontbrak."

"Voor mij geldt hetzelfde als voor de nationale ploeg", gaat Hazard verder. "Ik zit op een piekmoment in mijn carrière, maar ik wil nog elke dag beter worden. Ik ben er nog niet."

Goalgetter

Vorig seizoen werd onze landgenoot bekroond als beste speler in de Premier League, maar om echt tot de categorie van Messi en Ronaldo te gaan behoren, moet hij zijn statistieken nog opkrikken. "Ik stel me die vraag soms ook", zegt Hazard daarover, "zou ik - zoals Messi en Ronaldo - vijftig of zestig keer kunnen scoren op een seizoen? Ik probeer het, maar ik besef ondertussen dat ik nooit een goalgetter zal worden. Dat zit niet in mij. Het is voornamelijk een mentale zaak: bij 2-0 niet denken dat het genoeg is bijvoorbeeld. Soms kan ik na één goal wel denken dat het voldoende is. Ik ga niet op zoek naar records, zoals sommige andere spelers. Als ik elk seizoen tussen de vijftien en twintig goals kan maken, mag ik best tevreden zijn."

Al is het misschien niet enkel een mentale kwestie: "In de Premier League worden matchen vaak met één goal verschil beslecht. Het zit dichter bijeen. Enfin, eigenlijk is dat allemaal toogpraat. Uiteindelijk gaat het erom dat zij elk jaar aan de lopende band blijven scoren. Elk jaar denk je: nu zal het minder gaan, maar neen, dan maken ze er nog meer!"

Lees het hele interview met Eden Hazard in Sport/Voetbalmagazine van 2 september.

Net zoals Eden Hazard (24) zich de voorbije jaren ontwikkelde van beloftevol talent naar wereldtopper, staat ook de Belgische nationale ploeg tegenwoordig in de schijnwerpers van het mondiale voetbal. België klom zelfs op naar een tweede plaats op de FIFA-ranglijst. "We hebben met België een zeer mooie ploeg, maar die tweede plaats is misschien overdreven, er zijn zeker nog andere landen beter dan ons", nuanceert Eden Hazard. "Om onze status te rechtvaardigen moeten we nu tegen de grote ploegen winnen. Veel zal afhangen van onze prestaties op het komende EK. Als we ons kwalificeren tenminste."De laatste interland van de Rode Duivels liep af op een sisser: 1-0 verlies op het veld van Wales. Hazard was toen aanvoerder. Hoe evalueert hij de EK-kwalificatiecampagne tot nog toe? "We begonnen goed, maar de wedstrijden tegen Wales waren teleurstellend. Wales is een lastige tegenstander, ze denken enkel aan verdedigen en zakken helemaal in. Ik vond ons in de laatste match nochtans niet slecht spelen, het was in de laatste meters dat het telkens misliep. Dan kijkt men naar mij, maar ik vond mijn prestatie daar behoorlijk (Hazard werd ook uitgeroepen tot man van de match, nvdr), enkel het doelpuntje ontbrak.""Voor mij geldt hetzelfde als voor de nationale ploeg", gaat Hazard verder. "Ik zit op een piekmoment in mijn carrière, maar ik wil nog elke dag beter worden. Ik ben er nog niet."Vorig seizoen werd onze landgenoot bekroond als beste speler in de Premier League, maar om echt tot de categorie van Messi en Ronaldo te gaan behoren, moet hij zijn statistieken nog opkrikken. "Ik stel me die vraag soms ook", zegt Hazard daarover, "zou ik - zoals Messi en Ronaldo - vijftig of zestig keer kunnen scoren op een seizoen? Ik probeer het, maar ik besef ondertussen dat ik nooit een goalgetter zal worden. Dat zit niet in mij. Het is voornamelijk een mentale zaak: bij 2-0 niet denken dat het genoeg is bijvoorbeeld. Soms kan ik na één goal wel denken dat het voldoende is. Ik ga niet op zoek naar records, zoals sommige andere spelers. Als ik elk seizoen tussen de vijftien en twintig goals kan maken, mag ik best tevreden zijn."Al is het misschien niet enkel een mentale kwestie: "In de Premier League worden matchen vaak met één goal verschil beslecht. Het zit dichter bijeen. Enfin, eigenlijk is dat allemaal toogpraat. Uiteindelijk gaat het erom dat zij elk jaar aan de lopende band blijven scoren. Elk jaar denk je: nu zal het minder gaan, maar neen, dan maken ze er nog meer!"Lees het hele interview met Eden Hazard in Sport/Voetbalmagazine van 2 september.