Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Einde van deze liveblog

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Leko leidt training bij Club Brugge

Ivan Leko is wel degelijk bezig de training van Club Brugge te geven. Er was lang onduidelijkheid of hij effectief wel de ploeg zou leiden vrijdag. Precies om half tien wandelden de spelers van Club Brugge het stadion uit richting het oefenveld, samen met Leko. Een vijftigtal supporters stonden hem op te wachten en onthaalden hem onder luid applaus. Leko zelf oogde vrij ontspannen, draaide rond met zijn fluitje, en zwaaide naar de supporters.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ook manager van Leko is aangehouden

Er is nog een negende aanhouding in het fraudeonderzoek: het federaal parket bevestigt dat Dragan Siljanoski, de voormalige makelaar van Club Brugge-trainer Ivan Leko, is aangehouden. Leko zelf werd eerder opgepakt en verhoord, maar mocht donderdagavond beschikken.

Siljanoski wordt onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken. De ex-speler van Antwerp is ook manager van Anderlecht-spits Ivan Santini.

Siljanoski is sinds februari niet meer de manager van Leko. Hij wordt momenteel gemanaged door Milos Maric.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

KV Mechelen: sportief directeur Stefaan Vanroy voorwaardelijk vrij

KV Mechelen maakte zich mogelijk schuldig aan matchfixing. De club zou geprobeerd hebben om wedstrijden in de degradatiestrijd van vorig seizoen te beïnvloeden. Financieel directeur Thierry Steemans en mede-eigenaar Olivier Somers werden daarvoor onder aanhoudingsbevel geplaatst. Sportief directeur Stefaan Vanroy is voorwaardelijk vrijgelaten door de onderzoeksrechter. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Veljkovic lijkt dé sleutelfiguur

Veljkovic is in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en private omkoping, zowel actief als passief. Bayat werd enkel in verdenking gesteld van witwassen. Daarmee lijkt Veljkovic dé sleutelfiguur in het onderzoek te zijn. Ook zijn echtgenote werd aangehouden, maar haar betrokkenheid is nog onduidelijk.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Na de deadline: acht verdachten aangehouden

Acht mensen zijn aangehouden door de onderzoeksrechter in Tongeren. Het gaat om de makelaars Mogi Bayat (in verdenking gesteld van witwassen), Dejan Veljkovic (witwassen, omkoping) en Karim Mejjati (witwassen), de KV Mechelen-bestuursleden Olivier Somers (omkoping) en Thierry Steemans (omkoping), scheidsrechter Bart Vertenten (criminele organisatie en corruptie) en advocaat Laurent Denis (witwassen). ook de vrouw van Veljkovic werd aangehouden. Dinsdag zouden de aangehouden verdachten voor de raadkamer moeten verschijnen.

De onderzoeksrechter had tot 6 uur vrijdagochtend de tijd om opgepakte verdachten ofwel vrij te laten ofwel onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. Dan verstreek immers de wettelijke termijn van 48 uur. Daarom werd in de loop van donderdagavond nog een derde onderzoeksrechter aangesteld. (Belga)

Belga Image
© Belga Image
Eva Schram
door Eva Schram

Makelaar Dejan Veljkovic blijft aangehouden

Makelaar Dejan Veljkovic blijft aangehouden door de onderzoeksrechter in Tongeren. Hij wordt in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en omkoping. Dat vertelde zijn advocaat Kris Luyckx rond 05.30 uur bij het buitenkomen van het gerechtsgebouw. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Mogi Bayat onder aanhoudingsbevel geplaatst

De aanhouding van spelersmakelaar Mogi Bayat werd bevestigd door de Tongerse onderzoeksrechter. Dat bevestigden zijn advocaten Bauwens en Mayence toen ze rond 4.20 uur het gerechtsgebouw van Tongeren verlieten.

'Wij wensen toch te benadrukken dat het niets te maken heeft met corruptie of manipulatie van matchen of contacten met scheidsrechters. Het gaat enkel om witwassen', zo verklaarden beide advocaten voor ze naar huis vertrokken. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Aanhouding Laurent Denis voor witwas bevestigd

De ex-advocaat van Anderlecht, Laurent Denis, is aangehouden voor witwas. Dat bevestigde zijn advocaat Dimitri De Beco donderdagnacht bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Tongeren, waar de laatste verhoren nog volop aan de gang zijn.

Denis kwam eerder al in opspraak in de zaak van de gokchinees Ye. Nu werd hij opgepakt voor witwasmisdrijven. 'Mijn cliënt is onder aanhoudingsbevel geplaatst, maar dat betekent niet dat hij schuldig is. Hij is opgepakt omdat er nog mensen moeten worden ondervraagd. Het kan dus nog dat hij onschuldig wordt verklaard en daar hoop ik nog op. Vooral als ik zie op welke manier hij heeft kunnen antwoorden op de vragen van de procureur', zo zei De Beco. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Makelaar Karim Mejjati blijft aangehouden en wordt verdacht van witwassen

Voetbalmakelaar Karim Mejjati blijft aangehouden. Dat heeft zijn advocaat Sven Mary bevestigd bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Tongeren. De makelaar wordt verdacht van witwas maar wordt niet vervolgd voor criminele organisatie of matchfixing.

Mary had bij het verlaten van het gerechtsgebouw geen goed woord over de manier hoe het onderzoek verloopt. 'Als men in dergelijk belangrijk dossier er niet in slaagt om organisatorisch de zaak te regelen en om 21 uur een derde onderzoeksrechter moet optrommelen die dan het dossier niet kent en een belangrijke beslissing moet nemen over de vrijheid van iemand beroven. Als men dat aan een onderzoeksrechter overlaat die het dossier niet kent, dan lijkt me dat een organisatorisch probleem en dan moeten de rechterlijke macht en de protagonisten daar even stil bij staan.'

Karim Mejjati werd door een derde opgetrommelde onderzoeksrechter ondervraagd omdat men binnen de 48 uur een aanhoudingsmandaat moet afleveren. Momenteel moeten er volgens Mary nog vijf mensen verhoord worden. Daarvoor hebben de onderzoeksrechters nog zes uur de tijd. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Scheidsrechter Bart Vertenten blijft aangehouden

Topscheidsrechter Bart Vertenten blijft aangehouden. Dat heeft zijn advocaat bevestigd bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Tongeren. Donderdag werd Vertenten al samen met zijn collega Delferiere levenslang geschorst door de KBVB.

Bij het verlaten van het gerechtsgebouw wou advocaat Johnny Maeschalck niet veel kwijt. 'Mijn cliënt is aangehouden voor verder onderzoek en we moeten afwachten nu.' Meer commentaar wilde hij niet geven.

Vertenten wordt beschuldigd van lid te zijn van een criminele organisatie en van corruptie. In Tongeren zijn de verhoren nog steeds bezig. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Bayat, Mejjati en Veljkovic moeten nog bij onderzoeksrechter verschijnen

Voetbalmakelaars Mogi Bayat, Karim Mejjati en Dejan Veljkovic moeten donderdagavond of in de nacht van donderdag op vrijdag nog bij de onderzoeksrechter in Tongeren verschijnen, in het kader van het fraudeonderzoek in het Belgische topvoetbal.

Omwille van de vele verhoren en de grote omvang van het dossier over lidmaatschap aan een criminele organisatie, witwaspraktijken, omkoping en matchfixing hebben de voorleidingen heel wat uren vertraging opgelopen. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Vrouw van Dejan Veljkovic aangehouden door onderzoeksrechter

In het fraudeonderzoek naar het Belgisch voetbal is donderdag de echtgenote van voetbalmakelaar Dejan Veljkovic aangehouden door de onderzoeksrechter in Tongeren. Dejan Veljkovic zelf moet donderdagavond of -nacht nog bij de onderzoeksrechter verschijnen. Omwille van de grote omvang van het dossier zijn alle drie de onderzoeksrechters in Tongeren ingeschakeld om de voorleidingen praktisch en vlot te laten verlopen.Zo arriveerde donderdagavond om 21 uur nog de derde onderzoeksrechter in het gerechtsgebouw in Tongeren, waar de voorleidingen de komende uren nog plaatsvinden.

Eva Schram
door Eva Schram

Sportief directeur Stefaan Vanroy van KV Mechelen voorwaardelijk vrijgelaten

Sportief directeur Stefaan Vanroy van KV Mechelen is donderdagavond voorwaardelijk vrijgelaten door de onderzoeksrechter in Tongeren. Dat is vernomen via zijn raadsman Luk Delbrouck. Vanroy kreeg enkele strikte voorwaarden opgelegd, zoals drie maanden geen contact hebben met de voetbalclub. Hij werd verdacht van lidmaatschap aan een criminele organisatie, witwaspraktijken en omkoping.

Uiteindelijk zal het bij Vanroy meer over matchfixing gaan.

De twee andere bestuursleden van KV Mechelen zijn aangehouden door de onderzoeksrechter in Tongeren. (Belga)

Eva Schram
door Eva Schram

Club Brugge bevestigt vertrouwen in Leko: 'Vrijdag staat hij opnieuw op trainingsveld'

Na een open gesprek heeft Club Brugge donderdagavond het vertrouwen in coach Ivan Leko bevestigd. 'Uit het gesprek blijkt dat Ivan Leko steeds ter goeder trouw heeft gehandeld', zo laat de landskampioen weten.

'Het ten laste gelegde feit dateert uit 2015 en dient verder onderzocht te worden. Ivan Leko zal hierbij zijn volledige medewerking verlenen zoals de afgelopen twee dagen. Club Brugge ziet geen reden om de vertrouwensrelatie met Ivan Leko als persoon én als trainer te verbreken. Vrijdag vinden de trainingen daarom opnieuw plaats, onder leiding van Ivan Leko', aldus Club. (Belga)

'Leko geschrokken van wat hem is overkomen'

Ivan Leko, de trainer van Club Brugge, beraadt zich over verdere stappen na de imagoschade die hem de voorbije dagen is berokkend in het onderzoek naar corruptie en matchfixing in het Belgisch voetbal. Dat heeft zijn advocaat Walter Van Steenbrugge donderdagavond verklaard in Terzake op Canvas. Leko is momenteel nog in verdenking gesteld voor witwassen, maar ook van die aantijging blijft volgens Van Steenbrugge niets overeind.

Volgens zijn advocaat werd de trainer van Club Brugge aanvankelijk actieve en passieve corruptie ten laste gelegd, en was er ook sprake van lidmaatschap van een criminele organisatie, maar is daar niets van overgebleven. 'Het enige wat nog opklaring vergt, is een betaling uit 2015 - lang voor hij trainer werd van Club Brugge. Hij moet nagaan of een bepaalde geldsom toen werd aangegeven, maar dat kan nooit een zaak zijn van witwassen', aldus Van Steenbrugge.

Hij geeft aan dat zijn cliënt danig geschrokken is van wat hem sinds woensdagmorgen is overkomen, toen hij erg vroeg werd opgepakt. 'Hij is in verband gebracht met fraude en matchfixing, maar daar was niks van aan', luidt het. 'Toen hij zag welke schade dit heeft berokkend aan zijn familie en aan zijn imago, heeft Ivan Leko me gevraagd hem te helpen. Dit zal allemaal moeten rechtgetrokken worden', aldus Van Steenbrugge, die zich samen met de trainer zal beraden over verdere stappen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'KV Mechelen heeft als club nooit initiatief genomen tot vervalsing'

Na gesprekken met het bestuur in het stadion van KV Mechelen, stond voorzitter Johan Timmermans kort de pers en enkele fans te woord. "We moeten nu het verdere onderzoek afwachten. Als club zullen we ons partij stellen om inzage te krijgen in het dossier." Timmermans stelt dat als er iets gebeurd is, dat louter uit initiatief van een of enkele personen gebeurde: "Daar hebben wij als club in ieder geval niets mee te maken."

Dat drie bestuursleden werden verhoord, kan niet worden ontkend. "Maar er moet nog bewezen worden wat hun aandeel precies is geweest. Het is niet omdat het parket aanwijzingen heeft, dat de raadkamer een bevestiging uitspreekt van een aanhoudingsmandaat en er een veroordeling komt. Dat moet het onderzoek uitwijzen, waar wij onze medewerking aan zullen verlenen." (belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Dennis van Wijk: 'Niets gemerkt van matchfixing bij KV Mechelen'

Dat het federaal parket over aanwijzingen beschikt dat vier bestuursleden van KV Mechelen twee competitiewedstrijden zouden beïnvloed hebben tijdens de strijd om het behoud, 'verrast' Dennis van Wijk, die in die periode trainer van KV Mechelen was.

Vier bestuursleden van KV Mechelen zouden afspraken gemaakt hebben om de uitslagen van de competitiewedstrijden Antwerp-Eupen, van de voorlaatste speeldag, en KV Mechelen - Waasland-Beveren, van de laatste speeldag, te beïnvloeden. Daarbij lijken afspraken te zijn gemaakt met scheidsrechter Bart Vertenten en diverse bestuursleden van Waasland-Beveren. Ook zouden twee sportjournalisten betrokken zijn in het complot.

"Ik viel van mijn stoel toen ik de persconferentie van het federaal parket zag. Ik ben enorm verrast en voel me bedot door mijn werkgever", aldus Van Wijk in een reactie aan Belga.

Van Wijk werd aangeduid om Malinwa voor de degradatie te behoeden, maar ondanks een prima parcours zakte KV Mechelen toch naar de Proximus League (1B). Tijdens KV Mechelen-Waasland Beveren, waarvoor dus indicaties van matchfixing bestaan, zat de Nederlander nog op de Mechelse trainersbank.

"Van beïnvloeding heb ik in elk geval niets gemerkt. Ik sprak voor en na die match wel van duistere krachten, maar richtte mijn pijlen op Eupen-Moeskroen. Blijkbaar zat ik op het verkeerde spoor en gebeurde het allemaal onder mijn neus", aldus Van Wijk.

belgaimage
© belgaimage
Bart Osaer
door Bart Osaer

'Leko vrijgepleit van matchfixing, wel verdacht van witwassen'

Ivan Leko, de coach van Club Brugge, is in verdenking gesteld wegens witwassen. Dat melden De Standaard en La Libre Belgique. Leko werd intussen alweer vrijgelaten. Hij werd volgens de kranten niet in verdenking gesteld wegens matchfixing of corruptie.

Bart Osaer
door Bart Osaer

KBVB wil scheidsrechters Vertenten en Delferière levenslang schorsen

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) meldt 'de nodige stappen te zullen ondernemen opdat de twee betrokken scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière geen wedstrijden meer zullen leiden in de Belgische competitie', klinkt het donderdag in een persmededeling. Eerder op de dag werden de twee semiprofessionele scheidsrechters al met onmiddellijke ingang op non-actief gezet door de Pro League. De KBVB toont zich bovendien bereid mee te werken met het gerecht en gelast ook het Bondsparket. Dat laatste betekent dat er een intern onderzoek volgt. (belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Club Brugge ontkent betrokkenheid bij financiële of fiscale constructies

Landskampioen Club Brugge ontkent dat het met iemand meewerkt of meegewerkt heeft om welke financiële of fiscale constructie dan ook op te zetten, luidt het in een mededeling van de club.

Tiende speeldag in 1B uitgesteld

In samenspraak met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) besliste de Pro League om de tiende speeldag in de Proximus League (1B) uit te stellen. 'Om de rust te laten terugkeren', verklaarde kalendermanager Nils Van Branteghem donderdag aan Belga.

Het uitstel is een rechtstreeks gevolg van de aantijgingen aan het adres van 1B-club KV Mechelen voor poging tot matchfixing in twee wedstrijden vorig seizoen.

Belga vernam van goed ingelichte bronnen dat de Pro League vreest voor repercussies van de Mechelse supporters. Die maken hun ongenoegen over het bestuur donderdagavond al kenbaar met een protestactie aan het AFAS-stadion. Bovendien wil de Pro League ook geen rechtsonzekerheid creëren en de integriteit van de competitie beschermen.

Vertenten en Delferière geschorst

Scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière zijn met onmiddellijke ingang geschorst, zo meldde VTM Nieuws en even later werd het door scheidsrechtersbaas Johan Verbist bevestigd aan Belga. 'Hun integriteit is aangetast en het vertrouwen is dan ook weg', klonk het bij Verbist.

Belga Image
© Belga Image

'Matchfixing is het ergste wat een supporter kan overkomen'

Eddy Janssis, kersvers voorzitter van de overkoepelende fanvereniging Belgian Supporters vindt dat 'de heren van de voetbalbond en de Pro League moeten dit zo snel mogelijk normaliseren'. Dat er fiscale fraude en witwaspraktijken aan te pas zouden zijn gekomen, kan Janssis nog door de vingers zien. 'Maar matchfixing is het ergste wat een supporter kan overkomen', stelt de voorzitter, die vorige week de fakkel overnam van Mary Dieleman. 'Je gaat met volle overgave naar een voetbalwedstrijd kijken, maar dan blijkt de uitslag al vast te staan. Dan kan je evengoed naar de bioscoop of een toneelstuk gaan. Daar torn ik heel erg aan. Het mooie aan voetbal is net dat je niet weet wat er gaat gebeuren', aldus Janssis.

Het overkoepelende orgaan is wel tevreden dat er eindelijk schoon schip gemaakt wordt. 'Het is belangrijk dat de juiste mensen worden aangepakt én ook dat de naam van mensen die er niets mee te maken hebben gezuiverd wordt', aldus Janssis, die actie verwacht. 'Daarna is het aan de heren van de voetbalbond en de Pro League om dit in de toekomst te voorkomen. We moeten ervoor zorgen dat alles zo clean mogelijk georganiseerd wordt.'

'Dit raakt supporters diep in het hart. Er gaan er enkelen zijn die niet meer naar de matchen zullen komen, maar een fan staat steeds achter zijn ploeg. Dat gaat niet snel veranderen', voorspelt Janssis. 'Men wijst vaak naar supporters die het te bont maken in stadions, maar aan de andere kant gebeurt het op een louche manier in de donkere achterkamertjes van de stadions. Dat brengt meer schade toe aan het Belgisch voetbal dan sommige supportersincidenten.'

Acties komen er voorlopig nog niet. 'Daar is het nu nog te vroeg voor'.

Ivan Leko vrijgelaten door onderzoeksrechter

Club Brugge-trainer Ivan Leko is na zijn verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten. De onderzoeksrechter zou hem geen voorwaarden opgelegd hebben, wat zou betekenen dat de man niet in verdenking werd gesteld.

Leko's advocaat, meester Walter Van Steenbrugge, wenste voorlopig geen commentaar te geven maar zou later de pers te woord staan.

Belga
© Belga

'Bayat manipuleerde transfers om eigen vergoedingen te maximaliseren'

Spelersmakelaar Mogi Bayat heeft transfers gemanipuleerd om zijn eigen vergoedingen in de hoogte te kunnen drijven. Dat heeft het federaal parket meegedeeld. Hij benadeelde daarbij de belangen van de partijen die hij had moeten vertegenwoordigen. De constructies die Bayat gebruikte, werden verborgen gehouden voor de clubs en spelers. Hij zou bovendien een beroep hebben gedaan op de hulp van andere spelersmakelaars en andere personen. Hij passeerde zo ook via Laurent Denis, een gewezen advocaat die ook al opdook in de zaak van de "gokchinees". Het parket stelt bovendien dat Bayat luxehorloges, die dienden als relatiegeschenk, frauduleus gededouaneerd zou hebben.

Scheidsrechter Delferière in verdenking gesteld voor corruptie

Scheidsrechter Sébastien Delferière is in verdenking gesteld voor private corruptie maar onder voorwaarden vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket. Ook hoofdaandeelhouder Olivier Somers van KV Mechelen en Dirk Huyck, voorzitter van voetbalclub Waasland-Beveren, en Thierry Steemans, financieel directeur van KV Mechelen zijn in verdenking gesteld. Die laatste is ook onder aanhoudingsbevel geplaatst.

.
© .

Waasland-Beveren-doelman Davy Roef meegenomen voor verhoor

Waasland-Beveren-doelman Davy Roef is ter ondervraging meegenomen. Dat bevestigde persverantwoordelijke Martijn De Jonge donderdag. 'Enkel Davy Roef is ter ondervraging meegenomen, dit als getuige en dus niet als verdachte in de hele affaire', stelt De Jonge. 'Van de spelersgroep is er niemand anders die werd verhoord. Ik heb de rest van onze spelerskern immers al aan de lijn gehad.'

De oefenmatch, die Waasland-Beveren op het programma heeft staan, zal hij donderdagavond moeten missen.

Belga Image
© Belga Image

'Minstens twee gemanipuleerde wedstrijden'

Er zijn aanwijzingen gevonden voor de manipulatie van minstens twee wedstrijden in het seizoen 2017-2018. Dat heeft het federaal parket donderdag meegedeeld. De mogelijke manipulatie gebeurde in wedstrijden in de strijd om de degradatie. Het gaat om de wedstrijden Antwerp-Eupen op de voorlaatste speeldag en KV Mechelen-Waasland Beveren op de laatste speeldag.

33 verdachten opgepakt, voor meer dan 11 miljoen aan geld en horloges in beslag genomen

Bij het onderzoek van het federaal parket naar fraude en corruptie in het Belgisch voetbal zijn in België 29 personen opgepakt. 22 van hen zullen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. In het buitenland werden vier personen opgepakt, tegen twee van hen is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Dat meldt het federaal parket. Speurders namen in binnen- en buitenland 3,7 miljoen in beslag, alsook verpakkingen van luxehorloges voor een waarde van 8 miljoen euro.

Journalist van Het Nieuwsblad weer vrijgelaten

De journalist van Het Nieuwsblad die woensdag opgepakt werd, is donderdag weer vrijgelaten. Hij is niet in verdenking gesteld, zegt de advocate van journalist David Van den Broeck aan Het Nieuwsblad. 'Hij heeft geen voorwaarden opgelegd gekregen. Het is duidelijk dat hij niets misdaan heeft. Voor hem is de kous dan ook af.'

Van den Broeck volgt professioneel de gebeurtenissen bij de club KV Mechelen op. Daardoor had hij ook contact met de makelaar Dejan Veljkovic, die een van de spilfiguren in het dossier lijkt te zijn. Samen met Van den Broeck werd woensdag ook een journalist van Het Laatste Nieuws opgepakt.

Donderdag werd overigens nog een andere journalist van Het Laatste Nieuws door de onderzoekers uitgenodigd om verduidelijking te geven.

Pro League kondigt maatregelen aan

CEO Pierre François en voorzitter Marc Coucke reageren op het fraudeonderzoek: 'De Pro League engageert er zich toe dit dossier de volgende weken en maanden intensief op te volgen en de nodige maatregelen te nemen', klinkt het stellig. 'De Pro League zal spoedig belangrijke en doortastende initiatieven nemen om de problematiek bij de wortels aan te pakken, teneinde een correcte en sportieve competitie te garanderen voor de fans en alle andere betrokkenen', belooft de belangenvereniging van de 24 profclubs. 'Ook de vele spelers, scheidsrechters, bestuurders en andere stakeholders die wel correct handelen, verdienen alle steun. Dit kan alleen door een nieuw reglementair kader dat totale integriteit nastreeft.'

De Pro League zal volgende week starten met de uitwerking van een reeks initiatieven en maatregelen om de macht van spelersmakelaars in te perken. Daarbij zal worden samengewerkt met de KBVB, onafhankelijke experts en de betrokken Europese organisaties zoals UEFA. 'Als het Belgisch voetbal, naar aanleiding van deze zaak, Europees het voortouw neemt in strengere financiële en ethische wetgeving, is het de overtuiging van de Pro League dat dit een belangrijke stap kan zijn ten voordele van de hoogste integriteit waar de fans recht op hebben.'

'De Pro League steunt ten volle het onderzoek inzake malafide praktijken in het Belgisch voetbal dat momenteel gevoerd wordt, met betrekking op ongeoorloofde fiscale constructies als matchfixing', klinkt het nog. 'Rekening houdende met het recht op vermoeden van onschuld van alle betrokkenen, is het duidelijk dat dergelijk grootscheeps onderzoek gebaseerd moet zijn op concrete feiten waarover het gerecht vermoedelijk beschikt.'

Vincent Kompany is niet verrast (video)

Vincent Kompany is niet verrast door het nieuws. 'Op dit moment is het te vroeg om het te hebben over individuen, maar als je spreekt over de voetbalsector: dan kan je niet verrast zijn door dit nieuws', stak Kompany van wal. 'De link is heel nauw met de praktijken van de wereld van mensenhandel, drugshandel en prostitutie. In die werelden komt veel geld aan bod en zijn verborgen transacties ook mogelijk. Er zijn veel goede mensen, maar ook veel slechte mensen in de omgeving van het voetbal.'

Kompany pleitte voor een totale transparantie bij transfers. 'Wat ik niet begrijp is dat de transfermarkt internationaal niet helemaal transparant is ondertussen. Er wordt toch sowieso gespeculeerd over lonen van spelers, dat het hen waarschijnlijk niet uitmaakt of hun loon bekend is. Maak het helemaal transparant zodanig dat iedereen zich moet verantwoorden voor hetgeen ze factureren. Uiteraard is een makelaar of bemiddelaar belangrijk voor een speler om hun belangen te beschermen en ook af en toe die van de club. Maar waarom het nog niet transparant is, snap ik helemaal niet.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Autohandelaar bevestigt dat Veljkovic met Delferière auto kwam kopen

Een autohandelaar uit Aalst geeft toe dat hij na tussenkomst van spelersmakelaar Dejan Veljkovic de scheidsrechter Sébastien Delferière een extra korting heeft gegeven bij de aankoop van een wagen. De garagehouder deed die verklaring aan de regionale zender TV Oost.

De kranten van Mediahuis hadden donderdag al geschreven dat Veljkovic erin slaagde om scheidsrechter Delferière een korting te geven bij de aankoop van Volkswagen Tiguan. Volgens Autohandelaar François Thoen woonde Veljkovic lange tijd in Aalst en was hij een trouwe klant geworden. 'Hij is hier op een dag met een vriend een auto komen kopen en dat bleek meneer Delferière te zijn', zegt de eigenaar van een Volkswagen/Audi-garage.

Omdat Veljkovic regelmatig mensen naar de garage bracht, kon de makelaar daar kortingen krijgen. Uiteindelijk kreeg Delferière dankzij de bemiddeling van Veljkovic 'één procent meer dan de gangbare korting', aldus de man. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Derde opgepakte voetbalmakelaar

Karim Mejjati is naast Mogi Bayat en Dejan Veljkovic de derde makelaar die opgepakt is in het fraudeonderzoek naar witwaspraktijken, corruptie en matchfixing in het Belgische voetbal. Hij werd donderdag door de onderzoekers ondervraagd en daarbij bijgestaan door advocaat Sven Mary. Mary bevestigde dat zijn cliënt zal worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Tongeren. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

KV Mechelen en Dejan Veljkovic: dansen op een slappe koord

Volgens verschillende media onderzoekt het gerecht onder meer of er sprake is van poging tot wedstrijdvervalsing in het kader van de degradatiestrijd van vorig seizoen. KV Mechelen zakte naar 1B, ondanks een 2-0 zege tegen Waasland-Beveren en door een opvallende 4-0-zege van Eupen tegen Moeskroen op de laatste speeldag, waardoor Malinwa uiteindelijk met een slechter doelsaldo dan Eupen eindigde. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'WBE-doelman Davy Roef is een van de verhoorde spelers'

Doelman Davy Roef is één van de Waasland-Beveren-spelers die momenteel ondervraagd worden, meldt Sporza. Zijn naam is de eerste van een speler die lekt.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

KBVB reageert: 'Enorm veel imagoschade'

Of het onderzoek van het federaal parket naar fraude, witwassen en matchfixing nu veel oplevert of niet, de imagoschade voor het Belgisch voetbal is enorm. Dat zegt Pierre Cornez, woordvoerder van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

Extra initiatieven om de imagoschade te herstellen, zijn er voorlopig niet. 'We zijn enorm veel bezig met positieve campagnes, voor het vrouwenvoetbal en de scheidsrechters bijvoorbeeld. Die acties zetten we sowieso voort. Het is jammer dat die campagnes nu besmeurd worden, maar dat is nu eenmaal de realiteit waarmee we geconfronteerd worden.'

Of er in de toekomst nog extra inspanningen gedaan moeten worden voor het imago van het voetbal, is nog niet beslist. 'Daarvoor is het nog te vroeg', aldus Cornez.

De KBVB wacht de voorlopige resultaten van het onderzoek af. Donderdagnamiddag zou daarover meer bekend moeten raken. 'Het vermoeden van onschuld geldt voor iedereen. We moeten toelaten dat het federaal parket zijn werk doet. Zolang er geen extra informatie is, onthoudt de KBVB zich van reacties over het dossier.' (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vier verhoren afgerond in Leuven

Het verhoor door de federale gerechtelijke politie in Leuven is afgerond. Vier mogelijke betrokkenen - Herman Van Holsbeeck, Stefaan Vanroy, Olivier Somers en Thierry Steemans - hebben de gebouwen aan de Philipssite mogen verlaten. Dat melden bronnen bij de politie.

De federale politie in Leuven geeft geen uitleg over het lot van de drie laatstgenoemde mensen van KV Mechelen. Het is niet duidelijk of zij net als voormalig Anderlecht-manager Van Holsbeeck mochten beschikken dan wel of ze werden overgebracht naar de onderzoeksrechter in Tongeren. 'In principe vinden donderdag in Leuven geen verdere verhoren meer plaats', stelt de politie. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Komen en gaan van topadvocaten in Hasselt

Aan het gebouw van de federale gerechtelijke politie van Limburg op de Luikersteenweg in Hasselt is het sinds donderdagochtend een komen en gaan van Belgische topadvocaten.

Kort nadat Maeschalck was weggereden kwam een auto met een speurder achter het stuur buitengereden met een persoon op de achterbank, die zich onder een deken verscholen hield. Mogelijk kan dat de scheidsrechter Vertenten zijn geweest, die naar Tongeren onderweg is. De voorleidingen gebeuren immers bij een onderzoeksrechter in Tongeren.

De eerste raadslieden, die donderdagochtend in Hasselt arriveerden, waren Jean-Philippe Mayence en Tom Bauwens, die de vermeende spilfiguur en voetbalmakelaar Mogi Bayat bijstaan bij zijn verhoor. De twee raadslieden bevinden zich nog binnen in het gebouw.

Advocaten Sven Mary, Dimitri de Béco en Kris Luyckx zijn de anderen die nog bij de Limburgse FGP binnen zitten. Kris Luyckx is de raadsman van die andere voetbalmakelaar Dejan Veljkovic.

Het is ook nog niet bekend wat er met de drie voetbaljournalisten gaat gebeuren. Twee van hen zijn opgepakt, terwijl een derde zich woensdagnamiddag spontaan kwam aanbieden bij de Hasseltse speurders.

Twintig tot dertig journalisten, fotografen en cameramensen staan al urenlang aan het gebouw van de Limburgse fgp om een reactie los te krijgen van een van de raadslieden. (Belga)

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ref Vertenten wordt donderdag nog voorgeleid bij onderzoeksrechter

Scheidsrechter Bart Vertenten wordt donderdag nog voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Tongeren. Dat bevestigde zijn raadsman Johnny Maeschalck bij het verlaten van het gebouw van de Limburgse federale gerechtelijke politie in Hasselt. Voor de rest wilde de advocaat van de scheidsrechter geen commentaar geven.

De Hasseltse speurders zetten donderdag de ondervragingen verder in het kader van de operatie Propere Handen. Tegelijk met de verhoren in Hasselt worden ook al enkele betrokkenen bij de onderzoeksrechter in Tongeren voorgeleid. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Geen nieuwe mensen opgepakt, bevestigt parket

In het gerechtelijk onderzoek naar fraude en corruptie in het Belgisch voetbal zijn of worden donderdag geen bijkomende personen opgepakt, meldt het federaal parket. Intussen starten in het gerechtsgebouw in Tongeren de voorleidingen van ondervraagde personen. Lees meer.