Live Herlees: 9 verdachten aangehouden door onderzoeksrechter in fraudedossier Belgisch voetbal

11/10/18 om 13:04 - Bijgewerkt op 12/10/18 om 12:08

Updates over het onderzoek van het federaal parket naar fiscale fraude, witwas en mogelijke wedstrijdvervalsing in de hoogste klasse van het voetbal.

Herlees: 9 verdachten aangehouden door onderzoeksrechter in fraudedossier Belgisch voetbal

© Belga Image

 • Kevin Van der Auwera

  Leko leidt training bij Club Brugge

  Ivan Leko is wel degelijk bezig de training van Club Brugge te geven. Er was lang onduidelijkheid of hij effectief wel de ploeg zou leiden vrijdag. Precies om half tien wandelden de spelers van Club Brugge het stadion uit richting het oefenveld, samen met Leko. Een vijftigtal supporters stonden hem op te wachten en onthaalden hem onder luid applaus. Leko zelf oogde vrij ontspannen, draaide rond met zijn fluitje, en zwaaide naar de supporters.

  Ivan Leko

  Ivan Leko © Belga Image

 • Kevin Van der Auwera

  Ook manager van Leko is aangehouden

  Er is nog een negende aanhouding in het fraudeonderzoek: het federaal parket bevestigt dat Dragan Siljanoski, de voormalige makelaar van Club Brugge-trainer Ivan Leko, is aangehouden. Leko zelf werd eerder opgepakt en verhoord, maar mocht donderdagavond beschikken.

  Siljanoski wordt onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken. De ex-speler van Antwerp is ook manager van Anderlecht-spits Ivan Santini.

  Siljanoski is sinds februari niet meer de manager van Leko. Hij wordt momenteel gemanaged door Milos Maric.

 • Kevin Van der Auwera

  KV Mechelen: sportief directeur Stefaan Vanroy voorwaardelijk vrij

  KV Mechelen maakte zich mogelijk schuldig aan matchfixing. De club zou geprobeerd hebben om wedstrijden in de degradatiestrijd van vorig seizoen te beïnvloeden. Financieel directeur Thierry Steemans en mede-eigenaar Olivier Somers werden daarvoor onder aanhoudingsbevel geplaatst. Sportief directeur Stefaan Vanroy is voorwaardelijk vrijgelaten door de onderzoeksrechter. (Belga)

 • Kevin Van der Auwera

  Veljkovic lijkt dé sleutelfiguur

  Veljkovic is in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en private omkoping, zowel actief als passief. Bayat werd enkel in verdenking gesteld van witwassen. Daarmee lijkt Veljkovic dé sleutelfiguur in het onderzoek te zijn. Ook zijn echtgenote werd aangehouden, maar haar betrokkenheid is nog onduidelijk.

 • Kevin Van der Auwera

  Na de deadline: acht verdachten aangehouden

  Acht mensen zijn aangehouden door de onderzoeksrechter in Tongeren. Het gaat om de makelaars Mogi Bayat (in verdenking gesteld van witwassen), Dejan Veljkovic (witwassen, omkoping) en Karim Mejjati (witwassen), de KV Mechelen-bestuursleden Olivier Somers (omkoping) en Thierry Steemans (omkoping), scheidsrechter Bart Vertenten (criminele organisatie en corruptie) en advocaat Laurent Denis (witwassen). ook de vrouw van Veljkovic werd aangehouden. Dinsdag zouden de aangehouden verdachten voor de raadkamer moeten verschijnen.

  De onderzoeksrechter had tot 6 uur vrijdagochtend de tijd om opgepakte verdachten ofwel vrij te laten ofwel onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. Dan verstreek immers de wettelijke termijn van 48 uur. Daarom werd in de loop van donderdagavond nog een derde onderzoeksrechter aangesteld. (Belga)

  Olivier Somers

  Olivier Somers © Belga Image

 • Eva Schram

  Makelaar Dejan Veljkovic blijft aangehouden

  Makelaar Dejan Veljkovic blijft aangehouden door de onderzoeksrechter in Tongeren. Hij wordt in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en omkoping. Dat vertelde zijn advocaat Kris Luyckx rond 05.30 uur bij het buitenkomen van het gerechtsgebouw. (Belga)

 • Eva Schram

  Mogi Bayat onder aanhoudingsbevel geplaatst

  De aanhouding van spelersmakelaar Mogi Bayat werd bevestigd door de Tongerse onderzoeksrechter. Dat bevestigden zijn advocaten Bauwens en Mayence toen ze rond 4.20 uur het gerechtsgebouw van Tongeren verlieten.

  'Wij wensen toch te benadrukken dat het niets te maken heeft met corruptie of manipulatie van matchen of contacten met scheidsrechters. Het gaat enkel om witwassen', zo verklaarden beide advocaten voor ze naar huis vertrokken. (Belga)

 • Eva Schram

  Aanhouding Laurent Denis voor witwas bevestigd

  De ex-advocaat van Anderlecht, Laurent Denis, is aangehouden voor witwas. Dat bevestigde zijn advocaat Dimitri De Beco donderdagnacht bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Tongeren, waar de laatste verhoren nog volop aan de gang zijn.

  Denis kwam eerder al in opspraak in de zaak van de gokchinees Ye. Nu werd hij opgepakt voor witwasmisdrijven. 'Mijn cliënt is onder aanhoudingsbevel geplaatst, maar dat betekent niet dat hij schuldig is. Hij is opgepakt omdat er nog mensen moeten worden ondervraagd. Het kan dus nog dat hij onschuldig wordt verklaard en daar hoop ik nog op. Vooral als ik zie op welke manier hij heeft kunnen antwoorden op de vragen van de procureur', zo zei De Beco. (Belga)

 • Eva Schram

  Makelaar Karim Mejjati blijft aangehouden en wordt verdacht van witwassen

  Voetbalmakelaar Karim Mejjati blijft aangehouden. Dat heeft zijn advocaat Sven Mary bevestigd bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Tongeren. De makelaar wordt verdacht van witwas maar wordt niet vervolgd voor criminele organisatie of matchfixing.

  Mary had bij het verlaten van het gerechtsgebouw geen goed woord over de manier hoe het onderzoek verloopt. 'Als men in dergelijk belangrijk dossier er niet in slaagt om organisatorisch de zaak te regelen en om 21 uur een derde onderzoeksrechter moet optrommelen die dan het dossier niet kent en een belangrijke beslissing moet nemen over de vrijheid van iemand beroven. Als men dat aan een onderzoeksrechter overlaat die het dossier niet kent, dan lijkt me dat een organisatorisch probleem en dan moeten de rechterlijke macht en de protagonisten daar even stil bij staan.'

  Karim Mejjati werd door een derde opgetrommelde onderzoeksrechter ondervraagd omdat men binnen de 48 uur een aanhoudingsmandaat moet afleveren. Momenteel moeten er volgens Mary nog vijf mensen verhoord worden. Daarvoor hebben de onderzoeksrechters nog zes uur de tijd. (Belga)

 • Eva Schram

  Scheidsrechter Bart Vertenten blijft aangehouden

  Topscheidsrechter Bart Vertenten blijft aangehouden. Dat heeft zijn advocaat bevestigd bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Tongeren. Donderdag werd Vertenten al samen met zijn collega Delferiere levenslang geschorst door de KBVB.

  Bij het verlaten van het gerechtsgebouw wou advocaat Johnny Maeschalck niet veel kwijt. 'Mijn cliënt is aangehouden voor verder onderzoek en we moeten afwachten nu.' Meer commentaar wilde hij niet geven.

  Vertenten wordt beschuldigd van lid te zijn van een criminele organisatie en van corruptie. In Tongeren zijn de verhoren nog steeds bezig. (Belga)

 • Eva Schram

  Bayat, Mejjati en Veljkovic moeten nog bij onderzoeksrechter verschijnen

  Voetbalmakelaars Mogi Bayat, Karim Mejjati en Dejan Veljkovic moeten donderdagavond of in de nacht van donderdag op vrijdag nog bij de onderzoeksrechter in Tongeren verschijnen, in het kader van het fraudeonderzoek in het Belgische topvoetbal.

  Omwille van de vele verhoren en de grote omvang van het dossier over lidmaatschap aan een criminele organisatie, witwaspraktijken, omkoping en matchfixing hebben de voorleidingen heel wat uren vertraging opgelopen. (Belga)

 • Eva Schram

  Vrouw van Dejan Veljkovic aangehouden door onderzoeksrechter

  In het fraudeonderzoek naar het Belgisch voetbal is donderdag de echtgenote van voetbalmakelaar Dejan Veljkovic aangehouden door de onderzoeksrechter in Tongeren. Dejan Veljkovic zelf moet donderdagavond of -nacht nog bij de onderzoeksrechter verschijnen. Omwille van de grote omvang van het dossier zijn alle drie de onderzoeksrechters in Tongeren ingeschakeld om de voorleidingen praktisch en vlot te laten verlopen.Zo arriveerde donderdagavond om 21 uur nog de derde onderzoeksrechter in het gerechtsgebouw in Tongeren, waar de voorleidingen de komende uren nog plaatsvinden.

 • Eva Schram

  Sportief directeur Stefaan Vanroy van KV Mechelen voorwaardelijk vrijgelaten

  Sportief directeur Stefaan Vanroy van KV Mechelen is donderdagavond voorwaardelijk vrijgelaten door de onderzoeksrechter in Tongeren. Dat is vernomen via zijn raadsman Luk Delbrouck. Vanroy kreeg enkele strikte voorwaarden opgelegd, zoals drie maanden geen contact hebben met de voetbalclub. Hij werd verdacht van lidmaatschap aan een criminele organisatie, witwaspraktijken en omkoping.

  Uiteindelijk zal het bij Vanroy meer over matchfixing gaan.

  De twee andere bestuursleden van KV Mechelen zijn aangehouden door de onderzoeksrechter in Tongeren. (Belga)

 • Eva Schram

  Club Brugge bevestigt vertrouwen in Leko: 'Vrijdag staat hij opnieuw op trainingsveld'

  Na een open gesprek heeft Club Brugge donderdagavond het vertrouwen in coach Ivan Leko bevestigd. 'Uit het gesprek blijkt dat Ivan Leko steeds ter goeder trouw heeft gehandeld', zo laat de landskampioen weten.

  'Het ten laste gelegde feit dateert uit 2015 en dient verder onderzocht te worden. Ivan Leko zal hierbij zijn volledige medewerking verlenen zoals de afgelopen twee dagen. Club Brugge ziet geen reden om de vertrouwensrelatie met Ivan Leko als persoon én als trainer te verbreken. Vrijdag vinden de trainingen daarom opnieuw plaats, onder leiding van Ivan Leko', aldus Club. (Belga)

 • 'Leko geschrokken van wat hem is overkomen'

  Ivan Leko, de trainer van Club Brugge, beraadt zich over verdere stappen na de imagoschade die hem de voorbije dagen is berokkend in het onderzoek naar corruptie en matchfixing in het Belgisch voetbal. Dat heeft zijn advocaat Walter Van Steenbrugge donderdagavond verklaard in Terzake op Canvas. Leko is momenteel nog in verdenking gesteld voor witwassen, maar ook van die aantijging blijft volgens Van Steenbrugge niets overeind.

  Volgens zijn advocaat werd de trainer van Club Brugge aanvankelijk actieve en passieve corruptie ten laste gelegd, en was er ook sprake van lidmaatschap van een criminele organisatie, maar is daar niets van overgebleven. 'Het enige wat nog opklaring vergt, is een betaling uit 2015 - lang voor hij trainer werd van Club Brugge. Hij moet nagaan of een bepaalde geldsom toen werd aangegeven, maar dat kan nooit een zaak zijn van witwassen', aldus Van Steenbrugge.

  Hij geeft aan dat zijn cliënt danig geschrokken is van wat hem sinds woensdagmorgen is overkomen, toen hij erg vroeg werd opgepakt. 'Hij is in verband gebracht met fraude en matchfixing, maar daar was niks van aan', luidt het. 'Toen hij zag welke schade dit heeft berokkend aan zijn familie en aan zijn imago, heeft Ivan Leko me gevraagd hem te helpen. Dit zal allemaal moeten rechtgetrokken worden', aldus Van Steenbrugge, die zich samen met de trainer zal beraden over verdere stappen.

 • Bart Osaer

  'KV Mechelen heeft als club nooit initiatief genomen tot vervalsing'

  Na gesprekken met het bestuur in het stadion van KV Mechelen, stond voorzitter Johan Timmermans kort de pers en enkele fans te woord. "We moeten nu het verdere onderzoek afwachten. Als club zullen we ons partij stellen om inzage te krijgen in het dossier." Timmermans stelt dat als er iets gebeurd is, dat louter uit initiatief van een of enkele personen gebeurde: "Daar hebben wij als club in ieder geval niets mee te maken."

  Dat drie bestuursleden werden verhoord, kan niet worden ontkend. "Maar er moet nog bewezen worden wat hun aandeel precies is geweest. Het is niet omdat het parket aanwijzingen heeft, dat de raadkamer een bevestiging uitspreekt van een aanhoudingsmandaat en er een veroordeling komt. Dat moet het onderzoek uitwijzen, waar wij onze medewerking aan zullen verlenen." (belga)

 • Bart Osaer

  Dennis van Wijk: 'Niets gemerkt van matchfixing bij KV Mechelen'

  Dat het federaal parket over aanwijzingen beschikt dat vier bestuursleden van KV Mechelen twee competitiewedstrijden zouden beïnvloed hebben tijdens de strijd om het behoud, 'verrast' Dennis van Wijk, die in die periode trainer van KV Mechelen was.

  Vier bestuursleden van KV Mechelen zouden afspraken gemaakt hebben om de uitslagen van de competitiewedstrijden Antwerp-Eupen, van de voorlaatste speeldag, en KV Mechelen - Waasland-Beveren, van de laatste speeldag, te beïnvloeden. Daarbij lijken afspraken te zijn gemaakt met scheidsrechter Bart Vertenten en diverse bestuursleden van Waasland-Beveren. Ook zouden twee sportjournalisten betrokken zijn in het complot.

  "Ik viel van mijn stoel toen ik de persconferentie van het federaal parket zag. Ik ben enorm verrast en voel me bedot door mijn werkgever", aldus Van Wijk in een reactie aan Belga.

  Van Wijk werd aangeduid om Malinwa voor de degradatie te behoeden, maar ondanks een prima parcours zakte KV Mechelen toch naar de Proximus League (1B). Tijdens KV Mechelen-Waasland Beveren, waarvoor dus indicaties van matchfixing bestaan, zat de Nederlander nog op de Mechelse trainersbank.

  "Van beïnvloeding heb ik in elk geval niets gemerkt. Ik sprak voor en na die match wel van duistere krachten, maar richtte mijn pijlen op Eupen-Moeskroen. Blijkbaar zat ik op het verkeerde spoor en gebeurde het allemaal onder mijn neus", aldus Van Wijk.

  Dennis van Wijk

  Dennis van Wijk © belgaimage

 • Bart Osaer

  'Leko vrijgepleit van matchfixing, wel verdacht van witwassen'

  Ivan Leko, de coach van Club Brugge, is in verdenking gesteld wegens witwassen. Dat melden De Standaard en La Libre Belgique. Leko werd intussen alweer vrijgelaten. Hij werd volgens de kranten niet in verdenking gesteld wegens matchfixing of corruptie.

 • Bart Osaer

  KBVB wil scheidsrechters Vertenten en Delferière levenslang schorsen

  De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) meldt 'de nodige stappen te zullen ondernemen opdat de twee betrokken scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière geen wedstrijden meer zullen leiden in de Belgische competitie', klinkt het donderdag in een persmededeling. Eerder op de dag werden de twee semiprofessionele scheidsrechters al met onmiddellijke ingang op non-actief gezet door de Pro League. De KBVB toont zich bovendien bereid mee te werken met het gerecht en gelast ook het Bondsparket. Dat laatste betekent dat er een intern onderzoek volgt. (belga)