‘Het bestuur van Gent mag zichzelf ook eens een rode kaart geven’

© belgaimage
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de vernedering van Gent op eigen veld, de crisisbezwering bij Anderlecht en de geruisloze klim naar de top van KV Oostende.

1. AA Gent leed in eigen huis een historische 0-4 nederlaag tegen grote rivaal Club Brugge. Wat moeten we daarvan denken?

JACQUES SYS: Ondanks de nederlaag tegen Borussia Dortmund is dit toch vooral de week van Club geworden. Met een opvallend moedige Ivan Leko. Dat je in de Champions League tegen Dortmund geen aanpassingen doet in functie van de tegenstander en vooruit probeert te voetballen -zoals altijd-, getuigt van veel lef.

Ik heb andere trainers gekend bij Club… Preud’homme om er eentje te noemen, die zelfs zijn ploeg omgooide voor een thuismatch tegen Leicester City. Leko koketteert bovendien niet met zijn eigen prestaties. Heel straf. Club is een hecht blok en speelt efficiënt.

Bij Gent vraag je je af hoe lang dit nog blijft duren voor Yves Vanderhaeghe. Hij moet in een vergiftigd klimaat werken, waarbij hij het wantrouwen overal om zich heen voelt. Het makkelijkste is natuurlijk om hem buiten te smijten, maar als bestuur mag je misschien ook eens jezelf een rode kaart geven. Als je nu bepaalde gebreken vaststelt bij Vanderhaeghe heb je als bestuur niet goed je huiswerk gemaakt. Voor je een trainer inhaalt, moet je weten wat zijn kwaliteiten en gebreken zijn.

Ik verwacht niet dat Gent nu een statement zal maken om de trainer uit de wind te zetten. Ze twijfelen, zoveel is duidelijk. Nu, ik vind ook niet dat je dat moet doen als je er niet in gelooft, want dan maak je jezelf ongeloofwaardig. Hoe vaak is het al niet gebeurd dat een bestuur met een krachtig statement komt om dan een paar dagen later de trainer toch te ontslagen? Dan pas maak je je belachelijk.”

2. Met een buffelstoot van verdediger Sanneh in de toegevoegde tijd wint Anderlecht op het nippertje van Standard. Nadat het eerst 0-1 was achtergekomen. Crisis bezweerd?

‘Bij Anderlecht krijgt hij zijn visie niet helemaal op de ploeg geprojecteerd. Dat ligt misschien aan de ziel van de club: welke trainer je daar ook neerzet, er blijft een bepaalde arrogantie en zelfoverschatting in die kern zitten.’

SYS: Dit is natuurlijk een momentopname. Het publiek toonde gedurende het merendeel van de wedstrijd zijn ongenoegen. Met een late winning-goal tegen Standard zijn niet plots alle problemen opgelost: de 1 op 9 en de schaamvolle Europese nederlaag in Slowakije zijn niet uitgewist.

Vanhaezebrouck is nu ongeveer een jaar trainer bij Anderlecht en het valt mij op dat hij o zo moeilijk zijn stempel weet te drukken op die club. Wat is zijn meerwaarde al geweest? Akkoord, er wordt beter gevoetbald dan onder René Weiler, maar speelt paars-wit nu als een pletwals? Neen, ze verliezen tegen een matige ploeg uit Slowakije. Daar mag je je toch vragen bij stellen? Ik vraag mij af of Hein Vanhaezebrouck dat doet. Twijfel is nochtans een blijk van intelligentie. Meestal schuift hij de schuld in schoenen van anderen, iets wat spelers wel eens irriteert -dat was bij Gent toch zo na verloop van tijd.

Bij Anderlecht krijgt hij zijn visie niet helemaal op de ploeg geprojecteerd. Dat ligt misschien aan de ziel van de club: welke trainer je daar ook neerzet, er blijft een bepaalde arrogantie en zelfoverschatting in die kern zitten. Een conclusie die je tot vervelens toe moet maken. Dat Vanhaezebrouck een potentiële crisis ontkent, lijkt me logisch, hij kan moeilijk het omgekeerde beweren. Maar het is niet duidelijk waar Anderlecht nu staat in zijn proces. Dat de kern niet sterk genoeg is, lijkt me wat overdreven. Op Belgisch vlak zou die kern toch moeten volstaan om mee te doen aan de top. Maar het is voor Vanhaezebrouck natuurlijk pijnlijk dat je iemand als Morioka eerst afschrijft om hem dan nu nodig te hebben. Dat is de moedeloosheid ten top.

3. Met een 1-2 zege op Eupen schuift KV Oostende geruisloos in de top zes van het klassement. Hoe evalueer je de eerste maanden van Gert Verheyen als trainer in eerste klasse?

SYS: Sowieso ben ik een voorstander van vernieuwing in de trainerswereld, met nieuwe namen die hun kans krijgen. Ik ben vooral gecharmeerd door zijn attitude langs de lijn: zoals hij beloofd had, toont hij een voortreffelijke mentaliteit. Geen discussies met scheidsrechters, geen spelers openlijk afvallen of hun mentaliteit hekelen. Hij geeft een kordate indruk, maar in feite valt zijn werk moeilijk in te schatten, want er wordt weinig over gesproken.

De eerste speeldagen was er veel tam-tam rond zijn debuut als T1, maar sindsdien werkt hij zeer geruisloos… en staan ze nu in de top zes. Eigenlijk boven hun waarde, want ik denk niet dat hij daar het materiaal voor heeft. Dus dat is knap neergezet, moet je concluderen. Ook een pluim voor zijn vertrouwen in eigen jeugd: met Faes, Vanlerberghe en Boonen stonden drie Belgische jongeren aan de aftrap op Eupen. Hij kijkt niet naar namen. Zivkovic, Bjelica, Lombaerts: als ze niet brengen wat hij wil, zet hij ze naast de ploeg, zonder daar veel woorden aan vuil te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content