Het pad van Ibrahima Seck: 'Ik zeg tegen Senegalese jongeren: blijf weg uit Europa als je geen concreet plan hebt'

16/01/18 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

Ibrahima Seck, die de overstap maakt van Waasland-Beveren naar KRC Genk, was bijna een van de talrijke Afrikaanse illegalen in de Italiaanse laars geworden, maar de Senegalese middenvelder koos voor een ander pad.

'Ik zeg tegen Senegalese jongeren: blijf weg uit Europa als je geen concreet plan hebt'

Ibrahima Seck © BELGA

Hoe anders had de carrière van Seck (28) kunnen lopen, mocht hij in 2008 een contract hebben gekregen bij het Italiaanse Brescia? Hij verblijft er zes maanden bij zijn broer en bij de Serie B-club zijn ze tevreden met de testperiode van de toen achttienjarige middenvelder. De Italianen zitten met een probleem: ze hebben hun quotum niet-EU-spelers al bereikt.

'Het bestuur vroeg mij om te wachten tot de transfermarkt in januari zou opengaan. Ze zouden wel iemand verkopen. Maar dat hield wel in dat ik terug moest naar Senegal om mijn visum te verlengen. Tal van vrienden raadden mij aan om in de illegaliteit te verdwijnen. "Blijf in Europa zoals iedereen", dat was hun argument.'

'Ik heb in Italië landgenoten ontmoet die geen geldige verblijfspapieren hadden en dat wilde ik mezelf niet aandoen. Ik wens het niemand toe om clandestien in Europa te leven. Als ik in Senegal ben, steek ik telkens hetzelfde discours af voor de jongeren: blijf weg uit Europa als je geen concreet plan hebt. Met mensen die op goed geluk naar hier komen, loopt het verkeerd af.'

Franse vierde klasse

In de loop van 2009 lonkt Europa opnieuw voor Seck. En deze keer is het menens. Epinal, een bescheiden clubje uit de Franse vierde klasse, zet een samenwerking op poten met ASC Yakaar en werft drie spelers aan die allemaal 190 centimeter boven de grond uitsteken: Cheikh N'Doye, Christophe Diedhiou en Seck. Ze zijn nog geen twintig en de wereld lijkt aan hun voeten te liggen.

Na drie jaar Epinal trekt het trio samen naar derdeklasser Créteil. Het eerste seizoen is een voltreffer: Créteil wordt kampioen en promoveert naar de Ligue 2. De wegen van Seck en co scheiden pas in 2015. Diedhiou blijft iets langer plakken in Créteil en komt via Gazélec Ajaccio dit seizoen in Moeskroen terecht. N'Doye gaat naar Angers en zit nu bij Birmingham City. Seck kiest voor Auxerre. Voor het eerst staat hij er helemaal alleen voor.

Seck: 'In het begin at ik elk dag in een Ivoriaans restaurant, na een tijdje ben ik zelf beginnen te koken. Via de telefoon heb ik ons nationaal gerecht leren maken: tchep, bestaande uit vis en rijst. Bij Auxerre ben ik mezelf tegengekomen en heb ik geleerd om te gaan met eenzaamheid. Sindsdien ben ik een echte eenzaat geworden. Behalve mijn ploegmaats ken ik amper iemand in België.'

Transfer

Dinsdag - na het interview met Sport/Voetbalmagazine - raakte bekend dat 'de Senegalese Yaya Touré', Waasland-Beveren verlaat voor KRC Genk.

Tijdens het interview zei Seck nog: 'Waarom zou ik niet bijtekenen? Ik ben een competitiebeest en ik wil elk weekend op het veld staan. Bij Beveren heb ik die garantie. Het heeft geen zin om een dik contract te hebben bij een grote club en elke wedstrijd thuis te moeten bekijken.

'Dit gezegd zijnde: ik ben gemaakt voor de Premier League. Dankzij mijn Frans paspoort heb ik zelfs geen interlands nodig om in Engeland te voetballen. Wat een transfer naar een grote competitie met mij zou doen? Niet veel. Wij Senegalezen zijn meestal bescheiden van aard en vergeten nooit vanwaar we komen.'

Lees het volledige verhaal van Ibrahima Seck in onze +zone of in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 17 januari.

Onze partners