‘Het wordt voor onze trainers weer een maand van sidderen en beven’

Het in- en uitgaand verkeer in de Jupiler Pro League doet alweer aan de Antwerpse Ring denken, zegt François Colin. ‘Als onze jeugdopleiding zo geweldig is, waarom slagen we er dan zo zelden in jongens op te leiden die goed genoeg zijn voor de Jupiler League?’

Van de supersonische Zenit Arena naar het Guldensporenstadion of zelfs Jan Breydel of het Astridpark: het wordt aanpassen. Daarom nog één keer terugblikken op het WK. De sympathie voor de Kroatische ploeg vergrootte deze week nog, toen de spelers hun gezamenlijke WK-premie van 23,6 miljoen euro doneerden aan een kinderstichting in hun vaderland. Een idee voor nog meer miljonairs?

Het zilver van Kroatië, twintig jaar na het brons op het WK van 1998, is een wonder en kwam er niet dankzij maar ondanks de nationale voetbalbond. Het land telt nauwelijks 4,2 miljoen inwoners en het voetbal worstelt er met een eindeloze lijst problemen. Er is een gebrek aan oefenvelden en coaches en zowat het hele voetbalbestel zit in de zak van een handvol makelaars. Veel internationals zijn gecompromitteerd door hun samenwerking met echte gangsters en journalisten zijn te bang om de waarheid te schrijven.

De overheid beloofde als beloning voor de finaleplaats in Moskou wel een nieuw nationaal stadion te bouwen. Was dat maar enkele jaren geleden bij ons gebeurd. Dan hadden de Rode Duivels op Euro 2020 tenminste twee wedstrijden in eigen land mogen spelen. Dat zou niet alleen sportief een voordeel zijn geweest, maar vooral het hele land een ongekende Duivelse koorts bezorgd hebben.

Het wordt voor onze trainers weer een maand van sidderen en beven

Nog voor het WK verteerd is, gaat het nieuwe nationale voetbalseizoen van start. Vorige zondag was er al de supercup en vrijdag openen Standard en AA Gent de competitie, bij temperaturen die de fans eerder naar de terrasjes dan de stadions zullen lokken.

Zonde, want het wordt toch weer een interessant seizoen. Kan Club Brugge bevestigen in eigen land en nu ook zijn mannetje staan in de Champions League? Wat kan bekerwinnaar Standard met Michel Preud’homme meer dan ooit aan het roer? Krijgt de Ghelamco Arena opnieuw een team dat meedoet voor de titel? Welke subtopper kan de grote jongens het vuur aan de schenen leggen?

Maar bovenal is het uitkijken naar het nieuwe Anderlecht, het paars-wit van een man die met een blauw-zwart hart opgroeide en zich nadien in rood-geel-groen wentelde. Marc Coucke en Luc Devroe staan voor hun grote examen. Ze maakten het zichzelf moeilijk met hun aanvallen op Herman Van Holsbeeck. Nu moeten ze zelf beter doen en de verwachtingen van de fans zijn omgekeerd evenredig met hun geduld.

Als de motor van het nieuwe elftal niet snel aanslaat, zal meteen verwezen worden naar het laatste seizoen van het duo aan de kust. Wie met geld smijt en desondanks tot een figurantenrol verwezen wordt, is slecht geplaatst om collega’s te kraken.

Voorlopig kan zelfs de grootste voetbalkenner niet voorspellen hoe de kaarten zullen vallen. Het in- en uitgaand verkeer doet alweer aan de Antwerpse Ring denken, maar er wordt vooral gegoocheld met buitenlandse aanwinsten van wie de naam moeilijk uit te spreken is en niemand de waarde kent. Als onze jeugdopleiding zo geweldig is, waarom slagen we er dan zo zelden in jongens op te leiden die goed genoeg zijn voor de Jupiler League? De echte toppers komen er immers ook zonder omkadering. Zie maar naar Kroatië.

Het wordt uitkijken naar wat onze clubs de komende maand nog doen. Pas eind augustus bij het sluiten van het zomerse transferraam kan de sterkte van de ploegen worden ingeschat. Niet alleen wat erbij komt, is belangrijk. Ook en vooral wie er vertrekt.

Het wordt voor onze trainers weer een maand van sidderen en beven. Elke dag kan een speler vertrekken die een sleutelrol heeft en zonder wie de coach verplicht is tactisch alles om te gooien. Ivan Leko maakte vorige week terecht zijn beklag over het feit dat de transferperiode pas ruim een maand na de start van de competitie sluit. Het is een vaststelling die jaar na jaar door verscheidene trainers wordt gemaakt, maar onze clubs slagen er desondanks niet in regels uit te werken die voor iedereen goed zijn. Hopelijk verdwijnt de koudwatervrees nu de Premier League het voorbeeld geeft en in Engeland over twee weken de transfertent sluit.

Pas over ruim een maand kan de sterkte van de ploegen worden ingeschat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content