‘Hoe wil u ons voetbal verbeteren?’

Een betere relatie tussen profs en amateurs zou tot een intensere samenwerking kunnen leiden, zegt François Colin.

Een competitieformat met minder speeldagen creëert ruimte voor het bekervoetbal. Alle rondes van de Croky Cup zouden in het weekeinde kunnen worden afgewerkt. De halve finales met heen- en terugwedstrijden kunnen vervangen worden door, naar Engels model, één duel in het nationaal stadion. Een match op de Heizel is voor de clubsupporters nog steeds een bijzondere gebeurtenis. En de finale moet uiteraard bij volle zon gespeeld worden, als afsluiting van het seizoen.

Beter voetbal gaat hand in hand met een betere arbitrage. De kwaliteit van de scheidsrechters is, net als met voetballers, afhankelijk van het aanwezige talent. Meer professionalisme helpt, maar in Spanje en Engeland blijkt dat ook voltijdse profs alles behalve perfect fluiten.

De VAR is een stap in de goede richting, maar er zit nog wel wat rek op de werking. De opleiding van en de richtlijnen voor de videorefs kunnen beter. Niet alleen de arbiter en de twee lijnrechters zouden een vast team moeten vormen, maar ook de VAR. Op die manier groeit het onderling vertrouwen. Topfluiteniers die fysieke problemen krijgen, kunnen als videoscheidsrechter opgeleid worden en tegelijk als mentors fungeren voor hun opvolgers.

De arbitrage, en dus ook het voetbal, zou er gebaat bij zijn als er minder op het spel zou staan. De kampioen is verzekerd van twintig miljoen euro extra aan inkomsten. Het principe van ‘ the winner takes it all‘ zet bestuursleden, trainers en spelers aan tot woorden en daden waar ze later spijt van hebben.

De winnaar mag een forse extra krijgen, maar zou een deel van de inkomsten van de Champions League niet ten goede kunnen komen van heel ons voetbalbestel? Toenmalig Antwerpvoorzitter Eddy Wauters stelde dit al in de jaren 90 voor en werd door Michel Verschueren als een communist weggezet. Herverdeling van de inkomsten is nochtans het uitgangsidee van de grote sportbonden in Amerika, het meest kapitalistische land van de wereld.

Als we het over solidariteit hebben, mogen we het amateurvoetbal niet vergeten. De voetbalbond liep een paar jaar terug met een plan rond om het zwarte geld uit het provinciale voetbal te bannen en maximale vergoedingen per niveau op te leggen, om zo de clubtrouw te verhogen. Helaas hebben we er nooit nog iets over vernomen.

Positief is dat de profclubs straks op zondagnamiddag om half drie vrije baan geven aan de lagere reeksen. De concurrentie van een topwedstrijd op hetzelfde moment is dodelijk voor de al tanende belangstelling bij de amateurs.

Een betere relatie tussen profs en amateurs zou ook tot een intensere samenwerking kunnen leiden. Ex-bondsvoorzitter Michel D’Hooghe pleitte al in 1998 voor het opnemen van B-elftallen van profclubs in de piramide van standaardteams. In Duitsland en Spanje spelen de B-elftallen al meer dan een halve eeuw tussen de ‘gewone clubs’. Ook in Frankrijk en Portugal is dit al jaren het geval. Nederland volgde enkele jaren terug met als resultaat: een snellere ontwikkeling van jonge talenten. Er bestaat boven de Moerdijk echter heel wat kritiek omdat er sprake zou zijn van competitievervalsing. Dat kan opgevangen worden met strengere regels.

Hoe wil u ons voetbal verbeteren?

In Duitsland mag een speler pas in het B-team optreden als hij vier opeenvolgende wedstrijden niet werd ingezet in het eerste elftal. In Spanje zijn Real Madrid Castilla, Barcelona B, Sevilla Atletico en Valencia Mestalla ‘normale clubs’. Ze mogen in de loop van het seizoen alleen spelers jonger dan 23 (definitief) naar het A-team doorschuiven en niet omgekeerd. In Portugal moeten tien van de elf basisspelers van het tweede elftal voor hun 18e drie jaar bij de jeugd van deze club hebben gespeeld en slechts één speler mag ouder zijn dan 23. In Nederland klagen de clubs uit de Eerste divisie ook dat de B-ploegen van Ajax, AZ, Utrecht en PSV weinig supporters meebrengen naar uitwedstrijden. Portugal heeft ook daar een oplossing voor bedacht. Clubs met een B-elftal in de lagere afdelingen betalen 50.000 euro per jaar als compensatie.

Als u andere en vooral betere voorstellen hebt, kan u die naar sportmagazine@roularta.be sturen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content