Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden.

Het leven van Junior Malanda kwam dit weekend abrupt aan een einde na een dodelijk verkeersongeval in Duitsland. Wolfsburg is in shock. Ben je verrast over de impact die het voorval heeft op de voetbalwereld?

Jacques Sys: "Ik vond het toch wel verrassend dat zelfs FIFA-baas Sepp Blatter stil stond bij zijn dood. Junior Malanda was een jonge gast die nog aan zijn doorbraak aan het werken was. Iemand met veel potentieel, maar bij Wolfsburg geen titularis. Als je dan ziet hoe massaal er nu gereageerd wordt, vind ik dat opmerkelijk. Ook de rouwstoet die de fans van Wolfsburg organiseerden, zegt veel over wat ze in hem zagen. Malanda's inzet en mentaliteit worden alom geprezen. Hij was altijd goedlachs en er zat een bepaalde onbezorgdheid in zijn levensattitude. Helaas kan je misschien stellen dat diezelfde onbekommerdheid hem fataal is geworden. Hij reed niet zelf, maar stemde er blijkbaar mee in dat iemand achter het stuur kroop die geen rijbewijs heeft. Bovendien droeg hij zijn gordel niet. Dat is het noodlot tarten."

"Het is iets wat je wel vaker ziet bij jonge voetballers: ze flirten met extremen. Ze zijn jong en verdienen plots veel geld, daardoor belanden ze al snel in een soort irrationale wereld, waarin ze zich niet gebonden zien aan regels. In die zin kan het voorval met Malanda hopelijk een les in voorzichtigheid zijn."

Je zit momenteel in Zürich, onder meer voor het gala van de Gouden Bal, die maandagavond uitgereikt wordt. Wie verdient hem volgens jou?

Jacques Sys: "Manuel Neuer. Ook al omdat hij onlangs naast de trofee voor beste voetballer van Europa greep. Zelfs Cristiano Ronaldo was daarover verbaasd. Neuer was toch wel de steunpilaar van Duitsland, dat in Brazilië wereldkampioen werd, en keepte een heel jaar op hoog niveau bij Bayern München. Het is iemand die in de galerij met de groten thuishoort, hij drukt zijn stempel op het hedendaagse voetbal en introduceerde een andere manier van keepen - als elfde veldspeler eigenlijk."

"Voor de Gouden Bal stemmen voornamelijk trainers, ik ben benieuwd of dat ook een ander stemgedrag oplevert. Maar mocht Ronaldo hem winnen, vind ik dat evenzeer terecht. Hij won de Champions League en blijft zichzelf verbeteren als scoremachine van Real Madrid, dan verdien je hem ook."

De wintertransferperiode is halfweg. Balans tot nog toe: veel beweging bij Club - met twee gereputeerde nieuwkomers en een pak contractverlengingen - en windstilte bij Anderlecht. Welke conclusie verbind je daar aan?

Jacques Sys: "Dat Club Brugge met die contractverlengingen verder gaat op de gekozen weg van de stabiliteit. En dat Anderlecht misschien op niet haalbare pistes inzet? Een centrale verdediger kunnen ze zeker gebruiken, de komst van Alexander Scholz zou in dat opzicht nuttig zijn. Maar mijn gevoel bij Anderlecht blijft: of daar nu twee spelers bijkomen of niet, dat verandert weinig aan het probleem. Met name het gebrek aan arbeidscultuur binnen de club. Eender welke trainer er voor de groep staat of welke spelers er rondlopen, altijd weer treden er periodes van verslapping op. Ook Besnik Hasi slaagt er maar niet in dat euvel op te lossen. Los daarvan bezit Anderlecht sowieso - met of zonder winteraankopen - voldoende talent om kampioen te worden."

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden.Jacques Sys: "Ik vond het toch wel verrassend dat zelfs FIFA-baas Sepp Blatter stil stond bij zijn dood. Junior Malanda was een jonge gast die nog aan zijn doorbraak aan het werken was. Iemand met veel potentieel, maar bij Wolfsburg geen titularis. Als je dan ziet hoe massaal er nu gereageerd wordt, vind ik dat opmerkelijk. Ook de rouwstoet die de fans van Wolfsburg organiseerden, zegt veel over wat ze in hem zagen. Malanda's inzet en mentaliteit worden alom geprezen. Hij was altijd goedlachs en er zat een bepaalde onbezorgdheid in zijn levensattitude. Helaas kan je misschien stellen dat diezelfde onbekommerdheid hem fataal is geworden. Hij reed niet zelf, maar stemde er blijkbaar mee in dat iemand achter het stuur kroop die geen rijbewijs heeft. Bovendien droeg hij zijn gordel niet. Dat is het noodlot tarten.""Het is iets wat je wel vaker ziet bij jonge voetballers: ze flirten met extremen. Ze zijn jong en verdienen plots veel geld, daardoor belanden ze al snel in een soort irrationale wereld, waarin ze zich niet gebonden zien aan regels. In die zin kan het voorval met Malanda hopelijk een les in voorzichtigheid zijn."Jacques Sys: "Manuel Neuer. Ook al omdat hij onlangs naast de trofee voor beste voetballer van Europa greep. Zelfs Cristiano Ronaldo was daarover verbaasd. Neuer was toch wel de steunpilaar van Duitsland, dat in Brazilië wereldkampioen werd, en keepte een heel jaar op hoog niveau bij Bayern München. Het is iemand die in de galerij met de groten thuishoort, hij drukt zijn stempel op het hedendaagse voetbal en introduceerde een andere manier van keepen - als elfde veldspeler eigenlijk.""Voor de Gouden Bal stemmen voornamelijk trainers, ik ben benieuwd of dat ook een ander stemgedrag oplevert. Maar mocht Ronaldo hem winnen, vind ik dat evenzeer terecht. Hij won de Champions League en blijft zichzelf verbeteren als scoremachine van Real Madrid, dan verdien je hem ook."Jacques Sys: "Dat Club Brugge met die contractverlengingen verder gaat op de gekozen weg van de stabiliteit. En dat Anderlecht misschien op niet haalbare pistes inzet? Een centrale verdediger kunnen ze zeker gebruiken, de komst van Alexander Scholz zou in dat opzicht nuttig zijn. Maar mijn gevoel bij Anderlecht blijft: of daar nu twee spelers bijkomen of niet, dat verandert weinig aan het probleem. Met name het gebrek aan arbeidscultuur binnen de club. Eender welke trainer er voor de groep staat of welke spelers er rondlopen, altijd weer treden er periodes van verslapping op. Ook Besnik Hasi slaagt er maar niet in dat euvel op te lossen. Los daarvan bezit Anderlecht sowieso - met of zonder winteraankopen - voldoende talent om kampioen te worden."