‘Hopelijk plaatsen Belgische voetbalbestuurders in 2019 de club weer boven eigen ego’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over de suprematie van Mathieu van der Poel in het veldrijden, en kijkt hij bij de jaarwisseling even achteruit én vooruit.

Zelfs pech houdt Mathieu van der Poel niet van een zege. Ook in de Superprestige van Diegem was de Nederlandse cyclocrosser weer de beste, zijn twintigste overwinning van het seizoen. Is zijn dominantie nefast voor die sport?

Jacques Sys: ‘Neen. In de tijd dat Eddy Merckx het wielrennen domineerde dachten ze dat ook, maar het tegendeel bleek waar. Mensen willen dat soort toppers wel eens in levende lijve bezig zien.

‘Maar spannend is het natuurlijk niet. Mathieu van der Poel ontpopt zich tot een echt fenomeen. Want niet vergeten: ook vorig jaar won hij bijna alles, op het WK na. En bij de jeugd toonde hij al dezelfde suprematie. Het is dus niet nieuw.

‘Sven Nys reed nooit zó dominant als Van der Poel nu. Enkel Roland Liboton, die ook eens 31 van de 32 crossen won in één seizoen, zag ik al zo domineren. En dat ene verlies had Liboton dan nog verkocht aan een ploegmaat.

Van der Poel lijkt vooral fysiek nog sterker geworden dan vorig jaar, want technisch was hij al superieur

‘Van der Poel lijkt vooral fysiek nog sterker geworden dan vorig jaar, want technisch was hij al superieur. Tegelijkertijd toont de tegenstand zich wat minder dit seizoen en dat heeft veel te maken met de turbulente zomer die Wout Van Aert meemaakte door zijn contractperikelen. Het is in die periode dat je de basis legt voor de winter in het cyclocross, dat betaalt hij nu cash.

‘Maar ik vermoed dat Van Aert ook nu weer zal pieken naar de kampioenschappen toe. Het BK sowieso. En daarna het WK. Al denk ik dat Van der Poel deze keer niet meer mentaal zal breken bij de uitgesproken favorietenrol op het WK – zoals hem vorig jaar overkwam in Valkenburg.’

Sportjaar 2018 zit erop. Wat is jou het meest bijgebleven?

Jacques Sys: ‘Er waren hoogtepunten te over en veel sportmensen die zich deden opmerken. Eden Hazard had een topjaar. Koen Naert die Europees marathonkampioen werd nadat hij door Bloso afgeserveerd was en moest rekenen op steun van de Waalse sportfederatie.

‘Maar de voor mij opmerkelijkste gebeurtenis van het jaar is de transfer van Axel Witsel naar Borussia Dortmund. En dan vooral het succes daarvan. Ik, en velen met mij, begrepen die transfer niet goed. Borussia speelde de voorbije jaren meestal met de lange bal, wat zou Witsel daar doen? Fluitend kijken naar de ballen die over zijn hoofd vliegen?

In Duitsland noemen ze Witsel één van de transfers van het jaar.

‘Met Lucien Favre als coach werd echter voor een ander soort voetbal gekozen, vanuit de combinatie. Dat is Witsel op het lijf geschreven. Plots zie je weer de middenvelder van bij Standard. Iemand die niet louter controleert, maar ook voor diepgang en gevaar zorgt. Hij brengt evenwicht, hij breekt én hij bouwt. En dat in een ploeg en een competitie waar het tempo bijzonder hoog liggen. Heel knap. In Duitsland noemen ze Witsel één van de transfers van het jaar.

‘Borussia Dortmund staat nu aan kop van de Bundesliga en wist de dominantie van Bayern München te doorbreken. Dat is mede dankzij Axel Witsel, die echt zijn stempel drukt op die topclub en het hiaat op het middenveld opvulde. Hij is enorm populair in Duitsland en wist zich – ondanks de taalbarrière – zeer snel aan te passen. Toch een opmerkelijke evolutie in de loopbaan en het leven van Axel Witsel. Die eerder met Zenit Sint-Petersburg en China misschien niet de beste keuzes maakte.’

Waar kijk je naar uit in het sportjaar 2019?

Jacques Sys: ‘Wat ik hóóp, is dat het Belgische voetbal haar imago weer kan bijspijkeren. Volgens mij staat er ons nog vuurwerk te wachten, met alle informatie die spijtoptant Dejan Veljkovic kan aanreiken. Voorlopig blijft het daar stil rond, maar ik kan mij niet inbeelden dat daar nu niets mee gedaan zal worden – het zou de geloofwaardigheid van ons voetbal zwaar schaden. Al is het misschien utopisch te denken dat ineens alles ten goede zal veranderen, als ik nu hoor dat vele clubs Mogi Bayat alweer in de armen sluiten.

‘In crisismomenten, zoals toen het voetbalschandaal uitbarstte, worden er allerlei holle kreten de wereld ingestuurd. Er wordt veel geroepen, maar uiteindelijk weinig gedaan. De invloed van de makelaars moet teruggeschroefd worden.

Hopelijk plaatsen Belgische voetbalbestuurders in 2019 de club weer boven eigen ego.

‘Bestuurders moeten weer voor de clubs gaan vechten, niet voor hun eigen ego of portemonnee. Met een sportieve visie, waardoor je niet louter steunt op bijdrages van makelaars. Die uitwassen moeten verdwijnen. Dan heb je sterke leiders nodig, mensen die hun nek uitsteken, eventueel verjonging. Dat zie ik echter niet meteen gebeuren: vele bestuurders in het voetbal willen vooral hun positie bestendigen.

‘Als voorbeeld van hoe het moet en kan, verwijs ik graag naar Bayern München: door hun professionele structuur, gekruid met veel voetbalknowhow, hebben ze geen nood aan makelaars. Wie in België kan zoiets voorleggen? Ik hoop dat ze met dit voetbalschandaal niet enkel de kleine garnalen zullen zoeken en de grote vissen laten zwemmen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content