Was Standardspeelster Imke Courtois speelgerechtigd toen ze op de tweede en derde speeldag van de Super League opgesteld werd tegen respectievelijk Gent Ladies (2 september) en OH Leuven (6 september)? Over die vraag moet het Beroepscomité zich aanstaande vrijdag buigen.

Het Sportcomité oordeelde vorige maand al dat Standard Courtois niet had mogen opstellen, maar de Luikenaars gingen tegen die beslissing in beroep. De feiten spreken nochtans voor zich. Standard schreef de 28-jarige verdedigster uit op het einde van het vorige seizoen en liet haar pas op 31 augustus opnieuw aansluiten. Omdat de aansluiting via papier gebeurde, moest er een wachttijd van zeven dagen gerespecteerd worden. Die termijn verstreek op 7 september, ná de matchen tegen Gent Ladies en OH Leuven.

In Luik schuiven ze de schuld echter door naar de voetbalbond. Standard moest in augustus een spelerslijst met maximaal 25 namen doorgeven aan de UEFA voor deelname aan de voorrondes van de Women's Champions League. Bij 21 speelsters werd een administratieve fout ontdekt: een verkeerde aansluitingsdatum, een niet correcte nationaliteit, enzovoort. Toch werd de lijst gevalideerd door de bond, inclusief handtekening van bondscoach Ives Serneels, en nadien werd het document doorgestuurd naar de UEFA. Met dat bewijsmateriaal trok Standard dus in de tegenaanval. Een specifiek reglement, dat zowel in de Super League en in de Women's Champions League van kracht is, kan de argumentatie van Standard onderuit halen: elke club is immers zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van een administratieve fout.

De uitspraak van vrijdag, de dag voor de topper tussen Standard en Gent Ladies, lijkt dus een formaliteit te gaan worden en toch zijn ze er in Gent niet gerust op. Indien het Beroepscomité het vonnis van het Sportcomité volgt, moeten de Rouches vier punten inleveren en slaat AA Gent, dit seizoen de voornaamste challenger van de landskampioen in een afgeslankte competitie, een kloofje. Standard kan dan wel nog naar het BAS trekken om zijn gelijk te halen.

(Alain Eliasy)

Was Standardspeelster Imke Courtois speelgerechtigd toen ze op de tweede en derde speeldag van de Super League opgesteld werd tegen respectievelijk Gent Ladies (2 september) en OH Leuven (6 september)? Over die vraag moet het Beroepscomité zich aanstaande vrijdag buigen. Het Sportcomité oordeelde vorige maand al dat Standard Courtois niet had mogen opstellen, maar de Luikenaars gingen tegen die beslissing in beroep. De feiten spreken nochtans voor zich. Standard schreef de 28-jarige verdedigster uit op het einde van het vorige seizoen en liet haar pas op 31 augustus opnieuw aansluiten. Omdat de aansluiting via papier gebeurde, moest er een wachttijd van zeven dagen gerespecteerd worden. Die termijn verstreek op 7 september, ná de matchen tegen Gent Ladies en OH Leuven. In Luik schuiven ze de schuld echter door naar de voetbalbond. Standard moest in augustus een spelerslijst met maximaal 25 namen doorgeven aan de UEFA voor deelname aan de voorrondes van de Women's Champions League. Bij 21 speelsters werd een administratieve fout ontdekt: een verkeerde aansluitingsdatum, een niet correcte nationaliteit, enzovoort. Toch werd de lijst gevalideerd door de bond, inclusief handtekening van bondscoach Ives Serneels, en nadien werd het document doorgestuurd naar de UEFA. Met dat bewijsmateriaal trok Standard dus in de tegenaanval. Een specifiek reglement, dat zowel in de Super League en in de Women's Champions League van kracht is, kan de argumentatie van Standard onderuit halen: elke club is immers zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van een administratieve fout.De uitspraak van vrijdag, de dag voor de topper tussen Standard en Gent Ladies, lijkt dus een formaliteit te gaan worden en toch zijn ze er in Gent niet gerust op. Indien het Beroepscomité het vonnis van het Sportcomité volgt, moeten de Rouches vier punten inleveren en slaat AA Gent, dit seizoen de voornaamste challenger van de landskampioen in een afgeslankte competitie, een kloofje. Standard kan dan wel nog naar het BAS trekken om zijn gelijk te halen.(Alain Eliasy)