In beeld: de tien duurste uitgaande transfers ooit van de Belgische competitie

In beeld: de tien duurste uitgaande transfers ooit van de Belgische competitie
© Belga

10. Dieumerci Mbokani (Anderlecht) © Belga

Dieumerci Mbokani verliet het Astridpark twee keer. Eerst trok hij naar Standard en schonk de Rouches na 25 jaar nog eens een titel. In zijn tweede periode bij RSCA pakte hij nog eens twee titels. De Gouden Schoen van 2012 verliet Anderlecht in 2013 voor Dynamo Kiev. Transferbedrag: elf miljoen euro.

9. Daniel Van Buyten (Standard) © Belga

Sportieve raad geeft hij sinds dit jaar niet meer bij de Luikse club, maar in 2001 verdiende de Luikse club wel een aardige duit aan Daniel Van Buyten. Marseille betaalde indertijd 11,5 miljoen euro voor de centrale verdediger. In 2014 zette hij, toen bij Bayern München, een punt achter zijn rijkgevulde carrière.

8. Chancel Mbemba (Anderlecht) © Belga

De ijzersterke Congolese centrale verdediger kan dit seizoen opnieuw proeven van de Premier League met Newcastle United. Chancel Mbemba tekende in 2015 bij de Magpies, die hem voor twaalf miljoen euro kochten van Anderlecht. Hij kon in het eerste jaar bij zijn nieuwe club de degradatie niet vermijden, maar na één jaar in de Championship kan hij nu weer op het hoogste aantreden.

7. Leon Bailey (Racing Genk) © Belga

Nog maar net weg van de Belgische velden. Leon Bailey verkaste in januari van dit jaar naar Leverkusen voor 13,5 miljoen euro. Racing Genk zag in die periode ook andere sterkhouder Wilfred Ndidi vertrekken. Bailey zelf moet proberen om dit seizoen een vaste pion te worden als vleugelspeler bij Leverkusen. Op 9 augustus werd hij pas twintig jaar.

6. Romelu Lukaku (Anderlecht) © Belga

Een doelpunt vieren in de Europese supercup tegen Real Madrid, het is er weinigen gegeven. Romelu Lukaku was bij Anderlecht al een doelpuntenmachine, en hij is dat ook gebleven bij West Bromwich en Everton in de Premier League. Bij Man United zal Big Rom opnieuw een gooi doen naar de topschutterstitel. Getransfereerd in 2011 van Anderlecht naar Chelsea voor vijftien miljoen euro.

5. Wilfred Ndidi (Racing Genk) © Belga

Trok de poorten van de Luminus Arena in Genk dicht in dezelfde transferperiode als Leon Bailey. Toenmalig kampioen Leicester City trok Wilfred Ndidi aan voor 17,6 miljoen euro en hij werd meteen in de basis gedropt. Voor het kampioenschap speelden the Foxes niet meer, integendeel. De club eindigde als twaalfde in de comptetie, tien punten boven een degradatieplaats.

4. José Izquierdo (Club Brugge) © Belga

De eerste en enige speler van Club Brugge in dit lijstje. De Gouden Schoen van 2016 droomde al lang van een grote transfer. Met Brighton & Hove Albion heeft José Izquierdo niet voor de allergrootste club gekozen, maar hij zal wel in allerrijkste competitie spelen. Club Brugge krijgt naar verluidt zo'n achttien miljoen euro voor de Colombiaanse flankaanvaller.

3. Aleksandar Mitrovic (Anderlecht) © Belga

De Servische spits was vaak omstreden in de Belgische competitie, maar dat weerhield Newcastle United niet om 18,56 miljoen euro neer te leggen in 2015. Net als zijn ploegmaat Mbemba maakt Aleksandar Mitrovic dit seizoen zijn rentree in de Premier League.

2. Marouane Fellaini © Belga

Niet lang na zijn aankomst in Everton werd Marouane Fellaini omgedoopt tot Big Fella. De club uit Liverpool betaalde Standard 21,76 miljoen euro in 2008 en hij was dat geld meer dan waard. Nu, bijna tien jaar later oogst hij lof van José Mourinho, zijn coach bij Manchester United.

1. Youri Tielemans (Anderlecht) © Belga

De vijfde ex-speler van Anderelecht in dit lijstje en de vierde speler die pas sinds 2017 zijn intrede maakte in dit select groepje. Anderlecht kreeg maar liefst 25 miljoen euro voor de 20-jarige middenvelder. Youri Tielemans gold al jaren als een van de grootste beloften van het voetbal en mag dat nu gaan bewijzen bij Monaco, de kampioen in Frankrijk.