Jacques Sys
Jacques Sys
Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine
Opinie

24/06/14 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

Incident-Lukaku toont hoe voetballers amper in staat zijn hun spel te analyseren

Het is vreemd dat veel voetballers niet bij machte zijn voor de spiegel te gaan staan en hun spel te analyseren.

Incident-Lukaku toont hoe voetballers amper in staat zijn hun spel te analyseren

Romelu Lukaku © Belga

In een sfeer van sereniteit bereiden de Rode Duivels zich voor op de derde horde van dit WK, de confrontatie met Zuid-Korea, aanstaande donderdag. Het mindere spel wordt onder de mat geveegd, de zes op zes constant geaccentueerd, kanttekeningen over de tactiek worden door Marc Wilmots gecounterd, hij vindt dat de puzzelstukjes tot dusver mooi in elkaar vallen.

En het kortstondige incident met Romelu Lukaku is opmerkelijk snel geklasseerd. De spits weigerde na zijn vervanging in de match tegen Rusland de hand van Marc Wilmots en stapte kwaad naar de bank.

Het was opvallend hoe andere Rode Duivels, aanvoerder Vincent Kompany voorop, het vervolgens voor Lukaku opnamen. Bondscoach Marc Wilmots dacht er niet aan een sanctie te nemen.

Een verstandige beslissing, ook al tast de uitschuiver van Lukaku ergens zijn autoriteit aan. Maar onrust kunnen de Rode Duivels niet gebruiken, meer dan vroeger moeten trainers compromissen sluiten.

De reactie van Lukaku toont hoe voetballers gefixeerd zijn op zichzelf en niet bij machte lijken tot enige zelfanalyse. Ze leven in een cocon en worden doorgaans omringd door mensen die hen naar de mond praten. Dat zorgt voor een verkeerd zelfbeeld.

Lukaku bakte er zowel in de matchen tegen Algerije als Rusland niets van. Natuurlijk heeft dat voor een deel te maken met de toevoer, maar het verklaart niet waarom de spits in de eerste match niet één keer in de zestien meter kwam. En nog veel minder dat hij tegen de Russen bij momenten over het veld wandelde, terwijl de ruimte er wel degelijk was.

Toch vond Romelu Lukaku zijn vervanging onrechtvaardig. Vreemd dat veel voetballers niet bij machte zijn voor de spiegel te gaan staan en hun spel te analyseren.

Het vergt van een bondscoach op een WK veel tact en diplomatie om met alle ego's om te gaan en ze in hun waarde te laten. Keuzes maken betekent ook voor een sluimerend ongenoegen zorgen. Bij de Rode Duivels zijn er wel vijftien, zestien voetballers die vinden dat ze in de basis horen. Maar door de resultaten heeft niemand recht van spreken.

Natuurlijk is Romelu Lukaku een uitstekende spits, zijn gebrek aan zuiverheid ten spijt. Hij kan de Rode Duivels in dit toernooi nog veel diensten bewijzen. Donderdag tegen Zuid-Korea bijvoorbeeld. Ook al liet Divock Origi, die alle lof opmerkelijk rustig ondergaat, horen dat hij hoopt op een basisplaats.

Jacques Sys belicht het WK vanaf het thuisfront

Lees meer over:

Onze partners