‘Is een verbouwing van het Koning Boudewijnstadion echt wel een goed idee?’

Het zijn zware tijden voor nationals stadions, schrijft François Colin.

Het plan voor een nieuw nationaal voetbalstadion lijkt definitief van de baan. De voetbalbond wil samen met Golazo, de organisator van de Memorial Van Damme, het Koning Boudewijnstadion verbouwen. Op zichzelf al een beetje vreemd, want was KBVB-ondervoorzitter Bart Verhaeghe niet van oordeel dat er geen behoefte was aan een nationaal stadion?

Een renovatie is waarschijnlijk het enig haalbare project. Het wordt al moeilijk genoeg om 150 à 200 miljoen euro aan subsidies bij elkaar te harken. Om de overheid te paaien willen de initiatiefnemers er een thuishaven voor meerdere sporten van maken. Dat is echter alles behalve realistisch. Hockey wordt al lang niet meer op gras gespeeld en het rugby heeft geen enkele interesse voor zo’n grote sporttempel.

Behalve enkele concerten en de thuismatchen van de Rode Duivels zal het vernieuwde stadion slechts één keer per jaar gebruikt worden: voor de Memorial Van Damme. Dat betekent dat er voor één avond per jaar een atletiekpiste rond het veld ligt en dat de sfeer van een echt voetbalstadion nog steeds zal ontbreken.

Het nieuwe stadion zou 40.000 in plaats van 45.000 plaatsen tellen en dat is dan weer wel realistisch. De tribunes liepen vorige week immers niet vol voor de openingswedstrijd van de voorronde van Euro 2020 tegen Rusland. Het wil echter zeggen dat de hoofdstad van Europa de komende decennia geen Europese bekerfinale over de vloer krijgt.

Hopelijk krijgen we straks geen herhaling van Euro 2000, waarvoor de tribunes opgekalefaterd werden maar twee jaar later geconcludeerd werd dat het niet alleen een gemiste kans maar ook weggegooid geld was. En wat betekent een nieuw nationaal stadion voor Anderlecht, dat eerder vroeger dan later een nieuwe thuishaven nodig heeft? Twee nieuwe voetbalstadions in Brussel lijkt van de pot gerukt en dus weinig realistisch.

Tot slot, de naam. Totaal onbelangrijk, maar toch. De Golden Generation Arena. We mogen hopen dat dit slechts een werktitel is. Om te beginnen is dit (nog?) geen gouden generatie. Onze enige gouden generatie dateert van 1920, toen in Antwerpen de olympische titel behaald werd. Een resultaat dat inmiddels door de FIFA als een wereldtitel wordt beschouwd. Ook al spelen de Rode Duivels nog steeds zonder gouden ster op het shirt. In tegenstelling tot Uruguay dat op het WK in Rusland met vier sterren (WK’s 1930 en 1950, olympische titels 1924 en 1928) op de borst aantrad. Trots voor het eigen glorierijke verleden zou niet meer dan gepast zijn aan de vooravond van het 125-jarig bestaan van de KBVB.

Hoe het nieuwe stadion er ook zal uitzien, er is maar één geschikte naam: Heizelstadion. De naamsverandering in Koning Boudewijnstadion kwam er om de herinnering aan het drama van 1985 uit de herinnering te bannen, maar we geven Zaventem Nationaal toch ook geen andere naam omdat er een aanslag plaatsvond.

De Heizel, een naam als een klok in de voetbalwereld. Net als San Siro (wie weet dat het eigenlijk Estadio Giuseppe Meazza heet), Bernabéu, Nou Camp, Old Trafford, de Kuip, Wembley en Maracanã.

Over Maracanã gesproken. Het gaat niet goed met de meest iconische voetbaltempel ter wereld. Maracanã, officieel Estadio Jornalista Mario Filho, werd gebouwd voor het WK 1950. De slotwedstrijd tussen Brazilië en Uruguay werd bijgewoond door 199.854, een wereldrecord.

De capaciteit van wat ooit het grootste stadion ter wereld was, werd gereduceerd tot 78.800 zitjes bij de renovatie voor het WK 2014. Kostprijs 450 miljoen euro. Maracanã was ook het decor voor de openings- en sluitingsplechtigheid van de Olympische Spelen in 2016, maar geraakte nadien weer in verval.

Begin 2017 werd Maracanã geplunderd. Al het glas in de catacomben werd aan diggelen geslagen en alles wat niet te zwaar was meegenomen. Tot overmaat van ramp zit de grasmat vol wormen. Vorige week maakte de staat Rio de Janeiro, de eigenaar van Maracanã, bekend dat het vanaf 17 april het beheer van het stadion overneemt van het privéconsortium dat beschuldigd wordt van mismanagement en corruptie. Het zijn zware tijden voor nationale stadions.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content