Is uitspraak BAS doodsteek voor PO1-ambities Standard?

© Belga Image

Charleroi noch Standard krijgt punten voor de stilgelegde Waalse derby van 4 december 2016. Dat besliste het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Dat is vooral slecht nieuws voor Standard in de strijd om een plaats play-off 1. De Rouches ontsnappen wel aan matchen achter gesloten deuren.

Standard bevestigt het nieuws op zijn website en zegt dat het zich in de komende dagen zal uitspreken over de actie die het eventueel nog zal ondernemen. De Luikenaars kunnen nog naar de burgerlijke rechtbank trekken, al is die piste in strijd met het intern reglement van de Pro League.

Eerder had advocaat Grégory Ernes al aangekondigd dat Standard ‘indien nodig de zaak voor de burgerlijke rechtbank zou brengen’.

Stilgelegd

Scheidsrechter Serge Gumienny legde de Waalse derby van 4 december 2016 in het Stade de Pays van Charleroi na 68 minuten definitief stil bij een 1-3 voorsprong voor Standard, omdat hij de veiligheid van de spelers niet langer kon garanderen.

De Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie legde Standard op 15 december één match achter gesloten deuren op en maakte bovendien de voorwaardelijke sanctie van 2 maart (match achter gesloten deuren) effectief. Daardoor zouden de Luikenaars twee matchen in een leeg Sclessin moeten afwerken. Charleroi werd voorwaardelijk gestraft met een thuiswedstrijd achter gesloten deuren. Hoewel de 1-3 eindstand behouden bleef, kregen noch Standard noch Charleroi punten. Beide clubs moesten ook de maximumboete van 5.000 euro neertellen.

De Rouches kondigden toen meteen aan beroep aan te tekenen bij het BAS. De club vond dat het bondsreglement niet correct geïnterpreteerd werd. Standard schoof de verantwoordelijkheid voor de definitieve stillegging in de schoenen van de fans van Sporting Charleroi. Maandag besliste het BAS dus om het niet toekennen van de punten te handhaven.

Play-off 1: waterkans

Daardoor lijken de kansen voor Standard om play-off 1 te halen tot een minimum herleid. De Luikse club staat met nog drie speeldagen te gaan negende met 37 punten, zeven minder dan nummer zes Charleroi.

De Rouches moeten met andere woorden hun resterende drie wedstrijden winnen en hopen dat de rechtstreekse concurrenten punten laten liggen.

Maar die waterkans is er wel degelijk nog. De kans bestaat immers dat Oostende, Charleroi en/of KV Mechelen nul op negen halen.

Een voordeel voor Standard is alvast dat het zelf nog tegen Oostende en Mechelen moet en dat de andere twee duels van die clubs tegen ploegen zijn die niet meer in de running voor play-off 1 zijn.

Waalse derby: incidentrijke geschiedenis

De voorbije jaren laaiden de gemoederen tijdens de Waalse derby wel vaker hoog op. Op de vierde speeldag van dit seizoen staken Charleroi-supporters op Sclessin Bengaals vuur af in het bezoekersvak. Een vuurpijl werd toen zelfs in de supporterstribunes van de Luikenaars gegooid. Het leverde de Carolo’s een boete van 500 euro op.

Vorig seizoen werd de wedstrijd Charleroi-Standard (2-3) op 25 oktober 2015 bij een 2-1 stand tijdelijk stilgelegd door scheidsrechter Luc Wouters nadat de zoveelste vuurpijl op het speelveld was gegooid. De partij was ook al later van start gegaan omdat er door het afsteken van Bengaals vuur heel wat rook hing in het Stade du Pays. Na de match bekogelden Charleroi-supporters de toenmalige kapitein van Standard, Jelle Van Damme, met aanstekers en flesjes. Door de ongeregeldheden moest Standard na een juridische slijtageslag een wedstrijd achter gesloten deuren spelen.

Op 25 april 2015 ontrolden Charleroi-supporters voor de thuismatch tegen de Waalse rivaal een spandoek met de tekst “‘Ultras islamistes, les seuls à décapiter, c’est vous’ (Ultras islamisten, die enigen die moeten worden onthoofd, zijn jullie)”, referend naar het spandoek van de Standard-supporters tegen voormalig Anderlecht-middenvelder Steven Defour eerder dat seizoen, waarbij de speler onthoofd werd afgebeeld.

Op 7 december 2012 verstoorde de Zebra-aanhang de Waalse derby door vuurpijlen en zitjes op het veld te gooien, iets wat de club een voorwaardelijke sanctie van één duel achter gesloten deuren opleverde. Ook op 12 maart 2011 werd Mambourg door Bengaals vuur gehuld in een rookwolk, toen afgestoken door Luikse supporters.

Lees ook:

– ‘Clubs moeten meer lef tonen tegenover eigen supporters’

– ‘Tweede seizoen op rij in PO2 zal niet zonder gevolgen blijven voor Standard’

Partner Content