S/VM: Is jouw mening gevraagd vooraleer Benteke mocht gaan?

Gunter Jacob: "Uiteraard. Die luidde: hij mag niet weg. Alleen belandde je in een situatie waarbij de speler echt weg wilde, en zich daar naar ging gedragen. Gelukkig hadden we ons huiswerk gemaakt. Je moet altijd een lijstje klaar hebben met potentiële vervangers voor elke speler."

S/VM: Waarom mocht Benteke van jou niet weg?

"Omdat we anders nu met hem al kampioen waren."

S/VM: Ook al kende hij hier vorig seizoen een moeilijke start.

"Het was een onconventionele speler, maar wél een met alle kwaliteiten om een topspits te worden. Hij moest nog aan een aantal details werken, en deed dat ook, samen met Hans Visser. Je hoorde over Christian wel eens: 'ja, maar hij mist veel kansen'. Als je er per wedstrijd zeven krijgt, waarvan je er vijf zelf hebt gecreëerd, moet je dat laatste onthouden. Christian kan uit het niets een kans creëren. Er is toen duidelijk gezegd: wij halen geen andere spits in januari, want Benteke wordt een absolute topspits. Hij heeft snelheid, kracht, techniek, een dribbel. Daarom heeft zijn ontwikkeling bij Aston Villa mij niet verrast."

S/VM: Dacht je bij zijn vertrek: we moeten onze ambities herzien?

"Nee. De ambities waren om top drie te spelen. Dat konden we aan, met de vervangers. Maar de stille overtuiging dat we mét Christian kampioen konden spelen, kreeg wél een deuk."

S/VM: Je kan ook zeggen: dan maar geen kampioen, maar wél een gevulde kassa.

"Dat vind ik kortzichtig. Want als je Christian houdt en met hem kampioen wordt, is de kassa ook gespijsd. Dan speel je Champions League, pak je 15 miljoen, en kan je hem nog verkopen."

S/VM: Is jouw mening gevraagd vooraleer Benteke mocht gaan?Gunter Jacob: "Uiteraard. Die luidde: hij mag niet weg. Alleen belandde je in een situatie waarbij de speler echt weg wilde, en zich daar naar ging gedragen. Gelukkig hadden we ons huiswerk gemaakt. Je moet altijd een lijstje klaar hebben met potentiële vervangers voor elke speler."S/VM: Waarom mocht Benteke van jou niet weg?"Omdat we anders nu met hem al kampioen waren."S/VM: Ook al kende hij hier vorig seizoen een moeilijke start."Het was een onconventionele speler, maar wél een met alle kwaliteiten om een topspits te worden. Hij moest nog aan een aantal details werken, en deed dat ook, samen met Hans Visser. Je hoorde over Christian wel eens: 'ja, maar hij mist veel kansen'. Als je er per wedstrijd zeven krijgt, waarvan je er vijf zelf hebt gecreëerd, moet je dat laatste onthouden. Christian kan uit het niets een kans creëren. Er is toen duidelijk gezegd: wij halen geen andere spits in januari, want Benteke wordt een absolute topspits. Hij heeft snelheid, kracht, techniek, een dribbel. Daarom heeft zijn ontwikkeling bij Aston Villa mij niet verrast."S/VM: Dacht je bij zijn vertrek: we moeten onze ambities herzien?"Nee. De ambities waren om top drie te spelen. Dat konden we aan, met de vervangers. Maar de stille overtuiging dat we mét Christian kampioen konden spelen, kreeg wél een deuk."S/VM: Je kan ook zeggen: dan maar geen kampioen, maar wél een gevulde kassa."Dat vind ik kortzichtig. Want als je Christian houdt en met hem kampioen wordt, is de kassa ook gespijsd. Dan speel je Champions League, pak je 15 miljoen, en kan je hem nog verkopen."