De 23-jarige Nederlander viel woensdag erg zwaar tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen (WorldTour). Hij liep verschillende breuken in het aangezicht op en verloor al zijn tanden. Woensdagnacht werd hij vijf uur lang geopereerd in het ziekenhuis van Sosnowiec. Oorspronkelijk wilde het medische team hem donderdag al laten ontwaken, maar dat plan werd met een dag uitgesteld.

Zijn ploeg, Deceuninck-Quick.Step, bevestigde dat Fabio Jakobsen uit zijn kunstmatige coma is gehaald. 'Hij kon zijn armen en benen bewegen en communiceren met de dokters, die onmiddellijk grote neurologische problemen uitsloten', stelt de ploeg.

'Door de operatie zal praten en eten in de komende periode een uitdaging worden. We verwachten een lange en zware revalidatie', aldus Deceuninck-Quick.Step.

Zijn landgenoot Dylan Groenewegen, die in Polen van zijn lijn afweek en zo Jakobsen ten val bracht, wordt door zijn ploeg Jumbo-Visma voorlopig op non-actief gezet. Het team wil het oordeel van de disciplinaire commissie van de UCI in zijn zaak afwachten alvorens hem weer tot wedstrijden toe te laten.

De 23-jarige Nederlander viel woensdag erg zwaar tijdens de eerste etappe van de Ronde van Polen (WorldTour). Hij liep verschillende breuken in het aangezicht op en verloor al zijn tanden. Woensdagnacht werd hij vijf uur lang geopereerd in het ziekenhuis van Sosnowiec. Oorspronkelijk wilde het medische team hem donderdag al laten ontwaken, maar dat plan werd met een dag uitgesteld. Zijn ploeg, Deceuninck-Quick.Step, bevestigde dat Fabio Jakobsen uit zijn kunstmatige coma is gehaald. 'Hij kon zijn armen en benen bewegen en communiceren met de dokters, die onmiddellijk grote neurologische problemen uitsloten', stelt de ploeg. 'Door de operatie zal praten en eten in de komende periode een uitdaging worden. We verwachten een lange en zware revalidatie', aldus Deceuninck-Quick.Step. Zijn landgenoot Dylan Groenewegen, die in Polen van zijn lijn afweek en zo Jakobsen ten val bracht, wordt door zijn ploeg Jumbo-Visma voorlopig op non-actief gezet. Het team wil het oordeel van de disciplinaire commissie van de UCI in zijn zaak afwachten alvorens hem weer tot wedstrijden toe te laten.