Hugo Broos vroeg Cedomir Janevski in februari mee als assistent naar Kameroen, maar die ging daar uiteindelijk niet op in omdat er in het contract stond dat ze ontslagen konden worden indien ze het land niet zouden kunnen kwalificeren voor de Afrika Cup. Hoe erg spijt hem dat nu? "De Afrika Cup én spelen voor een plaats op het WK 2018 in Rusland, dat zijn absoluut mooie uitdagingen. Maar achteraf is het makkelijk praten. Toen was ik pas ontslagen bij Excel Mouscron en twijfelde ik om dat risico te nemen", reageert de Macedoniër in Sport/Voetbalmagazine.

Hij debuteerde bij Waasland-Beveren met 1 op 6 in twee thuiswedstrijden, maar weet waar de problemen liggen: "Je weet: dit is geen topclub. De velden zijn van een mindere kwaliteit en dat gaf ik intern aan. Er is al een firma komen kijken om ze te verbeteren. Maar dat moet blijkbaar eerst met de stad besproken worden, want de stad is eigenaar. Het is hoe dan ook belangrijk natuurlijk om de kwaliteit van de spelers en het spel te kunnen verbeteren, zeker voor een groep waarin veel technische spelers zitten. Er is pas een kunstgrasveld aangelegd en daar zullen we af en toe op trainen. Maar niet altijd, want de wedstrijden worden op gras gespeeld."

Een tweede moeilijkheid is de grote kern. Janevski: "Die is momenteel te groot, maar dat komt omdat er hier geen beloftekern is. De belofteploeg is samengesteld uit spelers van de A-kern en de U19. Dat is niet optimaal voor die jongens, want zo kunnen ze nooit samen trainen op basiselementen als tactische looplijnen, vrije trappen en corners. Ook dat gaf ik aan, net als het feit dat niet iedere positie evenwaardig dubbel bezet is. Dat er bijvoorbeeld voor de linkerzijde van de ploeg met Demir maar één linksvoetige is en dat ook de drie centrale verdedigers waaruit dit seizoen geput wordt alle drie rechtsvoetig zijn. Maar mijn taak nu is te focussen op het beschikbare spelersmateriaal en daar het best mogelijke resultaat mee te behalen. In die zin was het jammer dat voor de wedstrijd tegen Kortrijk al meteen met Vanzo en Jans twee basisspelers voor langere tijd geblesseerd uitvielen en dat ik tegen Charleroi met Schrijvers en Seck wegens schorsing nog twee andere basisspelers moest missen."

(Christian Vandenabeele)

Lees de volledige vijf vragen aan Cedomir Janevski in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 30 november.

Hugo Broos vroeg Cedomir Janevski in februari mee als assistent naar Kameroen, maar die ging daar uiteindelijk niet op in omdat er in het contract stond dat ze ontslagen konden worden indien ze het land niet zouden kunnen kwalificeren voor de Afrika Cup. Hoe erg spijt hem dat nu? "De Afrika Cup én spelen voor een plaats op het WK 2018 in Rusland, dat zijn absoluut mooie uitdagingen. Maar achteraf is het makkelijk praten. Toen was ik pas ontslagen bij Excel Mouscron en twijfelde ik om dat risico te nemen", reageert de Macedoniër in Sport/Voetbalmagazine.Hij debuteerde bij Waasland-Beveren met 1 op 6 in twee thuiswedstrijden, maar weet waar de problemen liggen: "Je weet: dit is geen topclub. De velden zijn van een mindere kwaliteit en dat gaf ik intern aan. Er is al een firma komen kijken om ze te verbeteren. Maar dat moet blijkbaar eerst met de stad besproken worden, want de stad is eigenaar. Het is hoe dan ook belangrijk natuurlijk om de kwaliteit van de spelers en het spel te kunnen verbeteren, zeker voor een groep waarin veel technische spelers zitten. Er is pas een kunstgrasveld aangelegd en daar zullen we af en toe op trainen. Maar niet altijd, want de wedstrijden worden op gras gespeeld."Een tweede moeilijkheid is de grote kern. Janevski: "Die is momenteel te groot, maar dat komt omdat er hier geen beloftekern is. De belofteploeg is samengesteld uit spelers van de A-kern en de U19. Dat is niet optimaal voor die jongens, want zo kunnen ze nooit samen trainen op basiselementen als tactische looplijnen, vrije trappen en corners. Ook dat gaf ik aan, net als het feit dat niet iedere positie evenwaardig dubbel bezet is. Dat er bijvoorbeeld voor de linkerzijde van de ploeg met Demir maar één linksvoetige is en dat ook de drie centrale verdedigers waaruit dit seizoen geput wordt alle drie rechtsvoetig zijn. Maar mijn taak nu is te focussen op het beschikbare spelersmateriaal en daar het best mogelijke resultaat mee te behalen. In die zin was het jammer dat voor de wedstrijd tegen Kortrijk al meteen met Vanzo en Jans twee basisspelers voor langere tijd geblesseerd uitvielen en dat ik tegen Charleroi met Schrijvers en Seck wegens schorsing nog twee andere basisspelers moest missen."(Christian Vandenabeele)Lees de volledige vijf vragen aan Cedomir Janevski in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 30 november.