Jonas Heymans ruilt Lierse B-kern voor AZ

28/01/13 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Bron: Sportmagazine

Hoe doe je dat, teruggezet worden naar de B-kern van een degradatiekandidaat in de Belgische eerste klasse en een week later een contract tekenen bij een topper in de eredivisie? Het overkwam Jonas Heymans (19).

Jonas Heymans ruilt Lierse B-kern voor AZ

© BELGA

Hoe doe je dat, teruggezet worden naar de B-kern van een degradatiekandidaat in de Belgische eerste klasse en een week later een contract tekenen bij een topper in de eredivisie? Het overkwam Jonas Heymans (19). De Belgische belofteninternational (die volgend week twintig wordt) speelde elf wedstrijden als linksachter in de basis bij Lierse, toen hem via de teammanager meegedeeld werd dat trainer Hany Ramzi niet langer op hem rekende.

Maar in plaats van met de zogenaamde B-kern te gaan trainen, tekende hij zaterdag voor drie en een half jaar (plus een optie voor nog eens twee jaar) bij de Nederlandse eredivisieclub AZ. Het afgelopen half jaar scoutte Arthur Numan, ex-PSV en Glasgow Rangers, hem een keer of acht.

Bedoeling was om hem na het seizoen te benaderen. Heymans had bij Lierse, waar hij sinds een jaar aan de slag was, nog een contract tot medio 2014, maar toen hij bij Lierse op overschot geraakte en zijn makelaar Gunter Thiebaut (zelf ex-speler van Lierse) bij Maged Samy bekwam dat hij gratis weg mocht, besliste AZ zijn plan vroeger door te voeren. Ook het Engelse Middlesbrough was geïnteresseerd, maar kwam te laat.

Niet zeuren

Bij AZ wacht Heymans een groeiproces, zegt Gunter Thiebaut: "Het is niet zo dat hij daar meteen de volmaakte linksachter is die in de basis start. Er zijn nog werkpunten, maar Jonas was als belofteninternational die vrij kwam op de markt wel een mooie opportuniteit. Andere Belgische eersteklassers waren ook geïnteresseerd, maar dan eerder naar volgend seizoen toe."

Thiebaut kijkt niet terug op wat er bij Lierse verkeerd liep: "Helemaal verrast zijn we niet. Eerder op het seizoen werd met Ahmed Farag al een Egyptische linksachter aangetrokken, maar die raakte vervolgens geblesseerd. Ik ben het niet eens met de visie van Maged Samy op Jonas' situatie, maar ik zoek liever oplossingen dan daarover te gaan zeuren."

Heymans is blij met de uitdaging. "Bij Lierse waait een nieuwe wind, met één man die het voor het zeggen heeft: de trainer. Ik heb nog uitleg gevraagd, maar niet gekregen."

Lees meer over:

Onze partners