KAA Gent vond zijn blikopener: Alexander Sørloth

© belgaimage

Er wordt bij de kampioen van 2015 veel verwacht van Alexander Sørloth, die wordt gehuurd van Crystal Palace en zondag al mag aantreden tegen Anderlecht.

Op het winteroefenkamp liet Ivan De Witte duidelijk verstaan wat hij van zijn aangepaste spelerskern verlangt. ‘Met Thomas Kaminski namen we absoluut een goede doelman binnen. En ook Alexander Sørloth zal voor een toegevoegde waarde zorgen, door zijn stevigheid en scorend vermogen’, poneerde de altijd ambitieuze voorzitter. ‘Onze doelstellingen liggen voor de hand: play-off 1 halen en uiteraard de bekerfinale.’

De Deense coach Jess Thorup heeft in zijn A-kern geen plaats meer voor Andrijasevic, Neto, Koita, Raskin, Mostafa, Bahi en Arroyo, terwijl via eigenaar Liverpool FC de geflopte Awoniyi werd verhuurd aan Royal Excel Mouscron. De 21-jarige Nigeriaan kwam daar vorig seizoen, weliswaar in een tweespitsensysteem, aan 9 goals in 29 duels. Bij KAA Gent scoorde hij als enige diepste aanvaller niet in 16 partijen.

Met de 23-jarige Noor Sørloth grijpt Thorup terug naar een oude bekende. De 18-voudige international, wiens vader Gøran als aanvaller tussen 1985 en 1994 in totaal 55 caps verzamelde die 15 keer scoorde bij de nationale ploeg, beleefde in 2017/18 met 10 treffers in amper 19 partijen bij FC Midtjylland een bijzonder trefzekere periode.

KAA Gent, zevende na 21 speeldagen, miste tot nog toe een echte schutter. Van de 38 gemaakte doelpunten stonden Jaremtsjoek en David net als centrale verdedigers Rosted en Bronn elk in voor vijf goals. Met de 1,95 meter grote rechtsvoetige Sørloth heeft KAA Gent zijn missing link vonden.

‘Door zijn flexibiliteit is hij een echte blikopener’, beweert Mydtjyllandvolger Anders Junge van de Deense krant Ekstra Bladet, wanneer we polsen of er na Depoitre, Kalifa Coulibaly én Janga met Sørloth opnieuw een targetman in huis werd gehaald. ‘Ondanks zijn gestalte is hij een heel wendbare en multifunctionele aanvaller, die veel verdedigers nachtmerries kan bezorgen.

‘Alexander kan diep voorin worden uitgespeeld, door zijn kopbalsterkte. Maar in een driespitsensysteem is hij ook vanaf de flank bijzonder gevaarlijk. Bij Mydtjylland gebeurde dat veelal vanaf links, waarbij hij met zijn loopacties en techniek veel schade aanrichtte. Maar ook zijn kwaliteit als afwerker ruimschoots toonde.

‘Sørloth blijft het mooiste succesverhaal uit de Deense Superleague, want hij zorgde voor een uitgaand recordtransferbedrag. Nadat Mydtjylland hem in juli 2017 voor 1,5 miljoen euro overnam van FC Groningen werd Alexander in januari vorig jaar voor 10 miljoen euro verkocht aan Crystal Palace. Met bonussen kon dat nog verder oplopen met 8 miljoen euro. Een big deal dus.’

In Londen bleef de teller van Sørloth op 0 goals in 16 wedstrijden. ‘Deze stap was vermoedelijk nu nog wat te hoog van niveau bij een té grote club’, oordeelt Junge. ‘Jess kan van Alexander zeker opnieuw een sleutelpion maken. Thorup houdt van spelers die veel fysieke inspanningen leveren. Bij KAA Gent kan Sørloth zich verder ontwikkelen, want daar zal het vertrouwen en de steun veel groter zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content