De Belgische Voetbalbond KBVB heeft gereageerd op de deining die ontstaan is na de snelle afronding van de transfer van Bart Goor naar Westerlo. De KBVB verzekert dat zijn overstap volledig conform het reglement gebeurde.

Westerlo maakte gebruik van artikel 913 van het Bondsreglement om Bart Goor aan te trekken, enkele dagen nadat Beerschot het contract van de linksmidden eenzijdig had ontbonden. Voor verschillende clubleiders is die snelle overgang en het feit dat Goor zaterdag al speelgerechtigd was niet koosjer. Zij verdenken beide clubs er ook van dat ze onder één hoedje speelden.

Uitzonderlijke transferprocedure

"Het Uitvoerend Comité van de KBVB komt elke vierde vrijdag van de maand samen. De vraag om Bart Goor aan te sluiten kwam vrijdag de 24ste, en de wachttijd bedraagt in het geval van een uitzonderlijke transferprocedure één dag, lopend vanaf de dag waarop de vraag werd ingediend. Het comité keurde de vraag vrijdag goed en Goor kon zaterdag de 25ste dus spelen", legt Jean-Paul Mievis uit, de secretaris van de Controlecommissie.

Lierse wees er in zijn protest op dat Stein Huysegems wekenlang moest wachten voor hij speelgerechtigd was voor de Pallieters. De KBVB liet hem niet toe te spelen omdat zijn contract bij Genk in onderling overleg verbroken was, maar moest zich neerleggen bij het FIFA-reglement. Dat laatste maakt, in tegenstelling tot artikel 913 van het KBVB-reglement, geen onderscheid tussen een één- of tweezijdige contractbreuk.

Recht op arbeid

"Artikel 913 kan niet geannuleerd worden omdat het gebaseerd is op het recht op arbeid: een speler kan in de loop van het seizoen elders onderdak vinden, als zijn contract eenzijdig is verbroken of als hij al meer dan drie maanden niet betaald is. In dat laatste geval waren bijvoorbeeld Steve Otte (van Luik naar Hasselt) of Hicham Arsène (van Olympic Charleroi naar Moeskroen). Als het artikel niet zou bestaan, dan zouden alle spelers van Olympic Charleroi vastzitten tot het einde van het seizoen, ondanks het faillissement van hun club."

"Nu is er veel ophef rond dit artikel, omdat een eersteklasser het gebruikte. Maar wat de procedure betreft, is alles volgens de regels verlopen", benadrukt Mievis nogmaals tot besluit. (Belga/SD)


De Belgische Voetbalbond KBVB heeft gereageerd op de deining die ontstaan is na de snelle afronding van de transfer van Bart Goor naar Westerlo. De KBVB verzekert dat zijn overstap volledig conform het reglement gebeurde. Westerlo maakte gebruik van artikel 913 van het Bondsreglement om Bart Goor aan te trekken, enkele dagen nadat Beerschot het contract van de linksmidden eenzijdig had ontbonden. Voor verschillende clubleiders is die snelle overgang en het feit dat Goor zaterdag al speelgerechtigd was niet koosjer. Zij verdenken beide clubs er ook van dat ze onder één hoedje speelden. Uitzonderlijke transferprocedure"Het Uitvoerend Comité van de KBVB komt elke vierde vrijdag van de maand samen. De vraag om Bart Goor aan te sluiten kwam vrijdag de 24ste, en de wachttijd bedraagt in het geval van een uitzonderlijke transferprocedure één dag, lopend vanaf de dag waarop de vraag werd ingediend. Het comité keurde de vraag vrijdag goed en Goor kon zaterdag de 25ste dus spelen", legt Jean-Paul Mievis uit, de secretaris van de Controlecommissie. Lierse wees er in zijn protest op dat Stein Huysegems wekenlang moest wachten voor hij speelgerechtigd was voor de Pallieters. De KBVB liet hem niet toe te spelen omdat zijn contract bij Genk in onderling overleg verbroken was, maar moest zich neerleggen bij het FIFA-reglement. Dat laatste maakt, in tegenstelling tot artikel 913 van het KBVB-reglement, geen onderscheid tussen een één- of tweezijdige contractbreuk. Recht op arbeid"Artikel 913 kan niet geannuleerd worden omdat het gebaseerd is op het recht op arbeid: een speler kan in de loop van het seizoen elders onderdak vinden, als zijn contract eenzijdig is verbroken of als hij al meer dan drie maanden niet betaald is. In dat laatste geval waren bijvoorbeeld Steve Otte (van Luik naar Hasselt) of Hicham Arsène (van Olympic Charleroi naar Moeskroen). Als het artikel niet zou bestaan, dan zouden alle spelers van Olympic Charleroi vastzitten tot het einde van het seizoen, ondanks het faillissement van hun club." "Nu is er veel ophef rond dit artikel, omdat een eersteklasser het gebruikte. Maar wat de procedure betreft, is alles volgens de regels verlopen", benadrukt Mievis nogmaals tot besluit. (Belga/SD)