‘Knap dat Clement bij Genk zoveel roteert zonder het rendement te schaden’

© Belga Image

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, blikt terug op het voorbije voetbalweekend. Deze week heeft hij het over de topper Club Brugge-Anderlecht, het attractieve voetbal van Racing Genk en het bankzittersstatuut van Thibaut Courtois.

Club Brugge won de eerste clash tussen de twee grote titelfavorieten, 2-1 tegen Anderlecht. Zo vroeg op het seizoen is het belang voor het klassement klein, maar vallen er volgens jou toch conclusies te trekken?

Jacques Sys: ‘De conclusie na vijf speeldagen is volgens mij dat we een competitie op twee snelheden krijgen, met enerzijds Club Brugge, Anderlecht en ook Racing Genk en anderzijds de rest. Club staat duidelijk verder dan Anderlecht. Blauw-zwart heeft een geraamte en bovendien zeer grote variatiemogelijkheden, Paars-wit is nog een club in opbouw.

We krijgen een competitie op twee snelheden: Club Brugge, Anderlecht en Racing Genk versus de rest.

‘Wat me heeft verbaasd, is de rust en het grote zelfvertrouwen bij Club Brugge en trainer Ivan Leko, die voor de wedstrijd reeds verklaarde dat Club Brugge sterker is dan Anderlecht. De powerplay waarmee de regerende kampioen aan de topper begon was ook indrukwekkend.

‘Misschien heeft de 12 op 12 van Anderlecht ook wel wat verblind, al ben ik ervan overtuigd dat ze nog geen groeien. En hoed af voor de jongelingen, vooral Alexis Saelemaekers en Sebastiaan Bornauw. Het bewijs dat het kan lonen om te kijken naar de eigen jeugd in plaats van spelers in het buitenland te gaan zoeken.’

Racing Genk en AA Gent spelen deze week hun terugmatchen in de play-offs van de Europa League. Krijgt ons land vijf Belgische clubs in de groepsfase van de Europese competities?

Philippe Clement is als trainer een revelatie

Jacques Sys: ‘Aan Genk (5-2 tegen Bröndby in de heenmatch, nvdr.) twijfel ik niet. Zij spelen momenteel het beste en meest attractieve voetbal in onze competitie. Gisteren (3-2 winst tegen Waasland-Beveren, nvdr.) ging het wat moeizamer, maar trainer Philippe Clement roteert ook veel. Twintig spelers in vijf matchen, en toch schaadt dat het rendement niet. Clement is voor mij een revelatie: een duidelijke lijn en offensief voetbal.

‘Gent gaat het moeilijk krijgen in Bordeaux. Zij hadden de heenmatch (0-0) kunnen en moeten winnen, maar de terugmatch wordt een ander paar mouwen. En bovendien een sleutelmatch voor de rest van het seizoen, het gevolg van een vreemde, warrige transferperiode.’

‘Maar laat ons hopen. Vijf clubs in de Europese poules, dat zou een ferme opsteker voor het Belgisch voetbal zijn.’

Intussen raakt Thibaut Courtois niet van de bank bij Real Madrid. Wat is daar aan de hand?

Courtois is eergierig en wil altijd spelen, dan is dit toch zuur

Jacques Sys: ‘Hoe je dat ook draait of keert, een goede zaak is dat niet voor hem. Trainer Julen Lopetegui kijkt niet naar namen. Bovendien is Keylor Navas genomineerd voor de trofee van Doelman van het Jaar in Europa – dat betekent toch dat hij een goed seizoen heeft gespeeld. Vorige week zei Lopetegui nog dat Courtois onvoldoende fit was, maar zolang Navas zijn werk doet, zal hij de doelman niet vervangen. En dat is toch zuur voor de eergierige Courtois, die altijd wil spelen.’

Partner Content