Dat kondigde Pierre François, de afgevaardigd bestuurder van de Pro League, aan tijdens de officiële voorstelling van de kalender voor komend voetbalseizoen.

Competitiehervorming

De voorbije seizoenen streden de nummers 15 en 16 in Play-off 3 steevast om de rechtstreekse degradatie naar de tweede klasse te vermijden. De verliezer van PO3 degradeerde, de winnaar speelde de eindronde met drie tweedeklassers.

Komend seizoen wordt het echter anders, en dat heeft alles te maken met de op til zijnde grootse competitiehervorming. Die zit in een finaal stadium, volgende week hakt de Nationale Studiecommissie de knoop definitief door. Als de commissie het licht op groen zet, zijn er in het seizoen 2016-2017 24 profclubs. De hoogste klasse (1A) bestaat dan uit 16 clubs, in 1B zitten 8 teams.

Daardoor is er volgend seizoen nog maar één daler uit de Jupiler Pro League, en dat wordt de 16de na de reguliere competitie van 30 speeldagen. Nummer 15 doet niet mee aan Play-off 2 (waar de nummers 7 tot en met 14 aantreden). Aan Play-off 1 verandert er niets.

Nieuw

Overigens raakte er maandag nog twee nieuwigheden bekend in de marge van de kalendervoorstelling. Zo zal de landskampioen van volgend voetbalseizoen een gloednieuwe trofee in de lucht mogen steken. In plaats van de traditionele beker met de twee grote oren komt er nu een bronzen kunstwerk met een stier, die een voetbal op zijn rug heeft.

'De trofee en de stier symboliseren de mannelijkheid, het robuuste', klonk het bij de ontwerpers Eva Willems en Bernhard De Paepe. 'We vieren het 25-jarig bestaan van ons partnership met hoofdsponsor Jupiler en dat was dé uitgelezen gelegenheid om een nieuwe trofee in het leven te roepen', verklaarde Ludwig Sneyers, de directeur-generaal van de Pro League

Verder worden de kwartfinales van de Belgische voetbalbeker niet meer in twee wedstrijden, maar wel in één duel afgewerkt. De halve finales blijven wel met een heen-en een terugwedstrijd. (Belga/KVDA)

Dat kondigde Pierre François, de afgevaardigd bestuurder van de Pro League, aan tijdens de officiële voorstelling van de kalender voor komend voetbalseizoen.De voorbije seizoenen streden de nummers 15 en 16 in Play-off 3 steevast om de rechtstreekse degradatie naar de tweede klasse te vermijden. De verliezer van PO3 degradeerde, de winnaar speelde de eindronde met drie tweedeklassers. Komend seizoen wordt het echter anders, en dat heeft alles te maken met de op til zijnde grootse competitiehervorming. Die zit in een finaal stadium, volgende week hakt de Nationale Studiecommissie de knoop definitief door. Als de commissie het licht op groen zet, zijn er in het seizoen 2016-2017 24 profclubs. De hoogste klasse (1A) bestaat dan uit 16 clubs, in 1B zitten 8 teams. Daardoor is er volgend seizoen nog maar één daler uit de Jupiler Pro League, en dat wordt de 16de na de reguliere competitie van 30 speeldagen. Nummer 15 doet niet mee aan Play-off 2 (waar de nummers 7 tot en met 14 aantreden). Aan Play-off 1 verandert er niets. Overigens raakte er maandag nog twee nieuwigheden bekend in de marge van de kalendervoorstelling. Zo zal de landskampioen van volgend voetbalseizoen een gloednieuwe trofee in de lucht mogen steken. In plaats van de traditionele beker met de twee grote oren komt er nu een bronzen kunstwerk met een stier, die een voetbal op zijn rug heeft. 'De trofee en de stier symboliseren de mannelijkheid, het robuuste', klonk het bij de ontwerpers Eva Willems en Bernhard De Paepe. 'We vieren het 25-jarig bestaan van ons partnership met hoofdsponsor Jupiler en dat was dé uitgelezen gelegenheid om een nieuwe trofee in het leven te roepen', verklaarde Ludwig Sneyers, de directeur-generaal van de Pro LeagueVerder worden de kwartfinales van de Belgische voetbalbeker niet meer in twee wedstrijden, maar wel in één duel afgewerkt. De halve finales blijven wel met een heen-en een terugwedstrijd. (Belga/KVDA)