Kortrijk inviteert ‘racismebestrijder’ Kabasele

© belgaimage
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Het interview van de Watfordverdediger in Sport/Voetbalmagazine is in het Guldensporenstadion niet onopgemerkt voorbijgegaan.

Christian Kabasele (28) verklaarde vorige week in Sport/Voetbalmagazine onder meer dat het racismeprobleem in de Belgische competitie zich uitsluitend bij KV Kortrijk bevindt.

Daarvoor verwees hij naar de oerwoudgeluiden waarmee enkele bezoekende Afrikaanse spelers de voorbije jaren in het Guldensporenstadion geconfronteerd werden: hijzelf met Genk in 2015, Uche Agbo vorig seizoen en Paul-José Mpoku dit seizoen met Standard.

Hij pleitte voor zwaardere straffen, voor club en overtreders, voor hoge geldboetes, levenslange stadionverboden en zelfs puntenaftrek.

In Kortrijk schrokken ze ervan dat KVK ‘ongenuanceerd werd afgeschilderd als een racistische club’. ‘Dat is méér dan een brug te ver’, aldus algemeen manager Matthias Leterme. ‘Het is een affront voor al wie bij de club betrokken is, want dit gaat over fundamentele waarden en normen die iedereen hier hoog probeert te houden.

‘Het zal wel zo zijn dat er onder voetbalsupporters racisten zijn, zoals die er jammer genoeg wereldwijd in de hele samenleving zijn, maar het is absoluut niet zo dat er onder onze supporters meer zouden zijn dan bij eender welke andere club. Wij keuren zo’n gedrag uiteraard ten zeerste af, maar kunnen wij verantwoordelijk gesteld worden voor het gedrag van een individu dat naar onze wedstrijden komt kijken? Het is een maatschappelijk probleem waarmee wij als sportclubs geconfronteerd worden, waarvoor we aandacht vragen en dat we mee proberen de wereld uit te helpen.’

KVK nam meteen contact op met Kabasele. ‘We boden hem onze excuses aan en hij aanvaardde ze, maar we nodigden hem ook uit om eens kennis te komen maken met onze club. Hij beloofde ons na de FA Cup te zullen contacteren. Ik hoop dat hij afkomt, zodat hij hier ter plaatse kan vaststellen wie we zijn en hoe we te werk gaan. Dan kan hij aan Ezekiel, Kumordzi, Koita, Camara en Toualy vragen in hoeverre wij een racistische club zijn. Ik denk dat onze donkere jongens de beste referentie zijn om daarover te oordelen en om die verkeerde perceptie die bij hem gegroeid is de wereld uit te helpen.’

Boetes en stadionverboden zijn bovendien niet de beste manier om bij overtreders gedragsverandering te bekomen, aldus Leterme. ‘Omdat je zo het probleem niet bij de wortel aanpakt. Sociale controle is erg belangrijk, preventief, daar werkt onze fanbase- en communitymanager Simon Clinckemaillie aan. Bij een incident begint het natuurlijk met de identificatie van de persoon. Daarna gaan we met hem aan de slag om volgens een stappenplan een bewustwordingsproces te proberen te creëren, hem eventueel een vorming te laten volgen of een alternatieve sanctie te geven. Een geldboete is het allerlaatste middel.

‘Wat er dit seizoen met Mpoku is gebeurd, was overigens geen geval van racisme. Die jongen excuseerde zich toen op eigen initiatief openlijk tegenover Mpoku. Hij zei dat hij absoluut geen racist is, dat hij zich schaamde voor zijn gedrag en dat het in een opwelling van frustratie was gebeurd. Hij deed daarna zelfs enkele uren dienst in een asielcentrum.

‘Ik hoop echt dat Kabasele onze invitatie aanvaardt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content