Drie jaar geleden verklaarde Kouyatés manager Tedir Bekir dat het "slechts een kwestie van weken was vooraleer Cheikhou een Belgische identiteitskaart zou krijgen." Bij de Dienst Naturalisaties klinkt het kort dat men "vanwege privacyregels niet kon uitweiden over het dossier."

Anderlechts persverantwoordelijke David Steegen: "Veel kan en mag ik daar niet over zeggen. Enkel dat de zaak lang heeft aangesleept. Daarom heeft de sociale dienst van Anderlecht een handje geholpen."

N-VA-kamerlid en burgemeester van Lubbeek Theo Francken vindt het vreemd dat het dossier van Kouyaté in een stroomversnelling geraakte. "De zaak werd geëvoqueerd (voorgetrokken, ndvr) door Ecolo. Dat mag, maar daar stel ik me wel vragen bij."

Krijgen topsporters dan een voorkeursbehandeling? Francken: "Het lijkt me duidelijk dat dat in dit dossier wel het geval is. De voorwaarden voor profvoetballers en gewone burgers zijn dezelfde. Elk jaar liggen er zo'n 5000 naturalisatiedossiers te wachten op een uitspraak. Als een politieke partij zich ermee moeit, kan het snel gaan."

Kouyaté voldoet wel aan de eisen, zegt Francken in Sport/Voetbalmagazine. "Hij verblijft al lang genoeg in België, spreekt Frans en heeft een meer dan behoorlijk inkomen."

Engeland

De Anderlechtverdediger maakt er geen geheim van dat hij droomt van een transfer naar een club uit de Premier League. In Engeland moet een buitenlandse speler minstens drie vierde van de interlands van de laatste twee jaar meegespeeld hebben om een werkvergunning te verkrijgen, maar Kouyaté speelde slechts zes A-interlands met Senegal. Ook de Argentijn Matías Suárez wil graag een Belgische identiteitskaart. Francken schat Suárez' kansen niet hoog in: "Hij moet op zijn minst één van de drie landstalen volwaardig spreken en dat is niet het geval."

Standardspits Imoh Ezekiel heeft wel een aanvraag ingediend, maar maakt volgens Francken ook weinig kans: "Ezekiel heeft geen permanente, maar een tijdelijke verblijfsvergunning in België. Een speler moet een verblijfsvergunning van minstens vijf jaar kunnen voorleggen." (ML)

Drie jaar geleden verklaarde Kouyatés manager Tedir Bekir dat het "slechts een kwestie van weken was vooraleer Cheikhou een Belgische identiteitskaart zou krijgen." Bij de Dienst Naturalisaties klinkt het kort dat men "vanwege privacyregels niet kon uitweiden over het dossier."Anderlechts persverantwoordelijke David Steegen: "Veel kan en mag ik daar niet over zeggen. Enkel dat de zaak lang heeft aangesleept. Daarom heeft de sociale dienst van Anderlecht een handje geholpen." N-VA-kamerlid en burgemeester van Lubbeek Theo Francken vindt het vreemd dat het dossier van Kouyaté in een stroomversnelling geraakte. "De zaak werd geëvoqueerd (voorgetrokken, ndvr) door Ecolo. Dat mag, maar daar stel ik me wel vragen bij." Krijgen topsporters dan een voorkeursbehandeling? Francken: "Het lijkt me duidelijk dat dat in dit dossier wel het geval is. De voorwaarden voor profvoetballers en gewone burgers zijn dezelfde. Elk jaar liggen er zo'n 5000 naturalisatiedossiers te wachten op een uitspraak. Als een politieke partij zich ermee moeit, kan het snel gaan." Kouyaté voldoet wel aan de eisen, zegt Francken in Sport/Voetbalmagazine. "Hij verblijft al lang genoeg in België, spreekt Frans en heeft een meer dan behoorlijk inkomen."EngelandDe Anderlechtverdediger maakt er geen geheim van dat hij droomt van een transfer naar een club uit de Premier League. In Engeland moet een buitenlandse speler minstens drie vierde van de interlands van de laatste twee jaar meegespeeld hebben om een werkvergunning te verkrijgen, maar Kouyaté speelde slechts zes A-interlands met Senegal. Ook de Argentijn Matías Suárez wil graag een Belgische identiteitskaart. Francken schat Suárez' kansen niet hoog in: "Hij moet op zijn minst één van de drie landstalen volwaardig spreken en dat is niet het geval."Standardspits Imoh Ezekiel heeft wel een aanvraag ingediend, maar maakt volgens Francken ook weinig kans: "Ezekiel heeft geen permanente, maar een tijdelijke verblijfsvergunning in België. Een speler moet een verblijfsvergunning van minstens vijf jaar kunnen voorleggen." (ML)