KRC Genk moet zich dringend herpakken

© belga

Er wacht de nieuwe Duitse coach Hannes Wolf nog een immense klus in Limburg.

‘Naïef’, oordeelde Q2-analist Marc Degryse na afloop van de 1-4-nederlaag die kampioen KRC Genk leed tegen een alweer bijzonder scherp en efficiënt RB Salzburg. Daar kon zelfs de heuglijke vaststelling dat Ally Samatta met zijn eerredder en zijn drie goals in de Champions League clubgeschiedenis schreef, niet tegenop. Samatta stak boegbeelden als Wesley Sonck en Jelle Vossen (elk 2 doelpunten) voorbij.

De eerste zege ooit in de Champions League in de clubgeschiedenis, daarover moeten ze zich in de bestuurskamer niet al te veel begoochelingen maken. Napoli heeft in de laatste poulewedstrijd nog minstens een gelijkspel nodig om door te stoten op het kampioenenbal.

Verkeerde inschattingen

Ondanks een hoopgevende start onder Hannes Wolf tegen Royal Excel Mouscron vorig weekend, voldeed de centrale as van KRC Genk tegen Salzburg helemaal niet aan de verwachtingen.

De basisdoelstellingen – dominant spel, lef, meer beweging en beleving – kwamen wel bovendrijven, maar in Europa worden fouten en verkeerde inschattingen wel genadeloos afgestraft. Dat moest ook doelman Gaëtan Coucke toegeven, nadat hij tweemaal verkeerd reageerde bij de openingstreffer.

Aanvoerder Sébastien Dewaest, die al sinds het seizoensbegin loopt te zoeken naar zijn beste vorm, kan zijn beperkingen in de CL moeilijker verstoppen dan in de Belgische competitie.

Sander Berge beschikt (nog) niet over het leiderschap en de hogere snelheid van uitvoering om een snelle transfer naar het buitenland te kunnen wettigen, terwijl ook Ally Samatta waarschijnlijk ook al zelf tot die conclusie kwam.

Ook aanwinst Patrik Hrosovsky, die nochtans de nodige Europese ervaring heeft, kon tegen Salzburg zijn stempel niet drukken.

De nieuwe Duitse trainer Hannes Wolf probeerde de afwezigheid van Bryan Heynen op te vangen met het doorschuiven van centrale verdediger Carlos Cuesta naar de rol van controlerende middenvelder.

Het experiment mislukte in eerste instantie, met de verzachtende omstandigheid dat er amper op werd getraind en de Colombiaan nog maar twintig jaar oud is.

Daar zal de 38-jarige ex-coach van VfB Stuttgart en HSV nog naar een creatieve oplossing moeten zoeken, zoals hij ook de flukse flankspelers Théo Bongonda en Dieumerci Ndongala de juiste prikkel moet geven om Junya Ito en de opgeviste John Paintsil uit de basiself te verdringen.

Meer viriliteit, graag

In de Jupiler Pro League moet de kampioen van vorig seizoen al een stevige achterstand ophalen om play-off 1 nog te halen. Een dwingende opdracht. Momenteel telt het team van voorzitter Peter Croonen als negende in het klassement een achterstand van zes punten op het als zesde gepositioneerde YR KV Mechelen, dat een wedstrijd meer op de teller heeft.

Met nog competitiewedstrijden tegen STVV (thuis), Cercle (uit), Waasland-Beveren (thuis), Anderlecht (uit) en KAS Eupen (thuis) krijgen ze voor de winterstop wel de kans om die kloof te verkleinen, vooraleer ze op 19 januari richting het Regenboogstadion van Zulte Waregem trekken.

Technisch directeur Dimitri de Condé is ervan overtuigd dat Hannes Wolf met zijn bezieling en enthousiasme KRC Genk naar een hoger niveau kan loodsen. Alleen moet hij zo snel mogelijkheid de gelatenheid uit de kleedkamer zien te bannen, de verbetenheid aanzwengelen en de viriliteit bij de duels weer aanscherpen.

Want als er één facet is dat volgende week dinsdag nodig is op de Bosuil, in de 1/8 finales in de Croky Cup, dan is het wel pure fysieke strijdkracht tegen Faris Haroun en co.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content