Sven Kums over...

... zijn passie voor boeken:

"Al tijdens mijn periode bij KV Kortrijk had mijn zus me enkele boeken aangeraden, maar in Heerenveen is die 'passie' opgelaaid. Met Bas Dost, Viktor Elm, Ramon Zomer, Brian Vandenbussche wisselde ik zelfs geregeld boeken uit: van romans over thrillers tot sportbiografieën. Onlangs las ik En uit het bergen kwam de echo van Khaled Hosseini en De Ventoux van Bert Wagendorp."

"Nu ben ik bezig met De Foute Ster, vol smeuïge verhalen over moord in de showbusiness. Het vervolg van Het Foute Elftal, over voetballers en sporters die tijdens hun carrière van alles mispeuterd hebben. Een fantastisch boek!"

"Voor mij is het een ideaal slaapmiddel. Mijn vriendin kan zich neerleggen en als een blok in slaap vallen, maar ik lees eerst nog een half uurtje."

... zijn hobby, pianospelen:

"Ik had tijd over en dacht: waarom geen muziekinstrument proberen? Ik twijfelde over gitaar en uiteindelijk viel de keuze op de piano. Waarom? Het sprak me gewoon aan. In het begin heb ik privélessen gevolgd: een uurtje per week. Heel basic, want ik moest eerst ook noten leren lezen. Telkens kreeg ik een opdracht voor de volgende les, een stukje Beethoven of Mozart. Niet eenvoudig, per dag was ik er tot twee uur mee bezig. Best frustrerend als de klanken niet uit de piano komen die je voor ogen hebt." (lacht)

"Na een paar maanden ben ik gestopt met die lessen en heb ik via YouTube popmuziek en R&B nagespeeld. Coming Home van P. Diddy en The A Team van de Britse singer-songwriter Ed Sheeran heb ik al helemaal onder de knie, al moet ik wel de noten voor mij zien."

... zijn ex-trainer Marco van Basten:

"Het énige wat hij verteld heeft, was dat hij me een goeie voetballer vond, maar dat hij veel middenvelders had en dat hij een keuze moest maken, wat ik op zich ook wel begrijp. Maar waaróm hij die keuze maakte, heb ik nooit gehoord. Terwijl ik dacht: leg dan tenminste uit wat ik in jouw ogen verkeerd doe, dan kan ik daaraan werken. Zelfs de reden waarom ik plots geen vicekapitein meer was, heeft hij nooit met mij besproken."

"Jammer, want ik heb naast het veld nooit een slechte band met Van Basten gehad. Ik vond hem zelfs een heel aangename man. Uiteindelijk heb ik hem duidelijk gezegd dat ik beter een andere club zou zoeken. Ik was niet van plan om nog twee jaar op de bank te zitten, zonder een kans te krijgen. 'Dan moet je dat maar doen', antwoordde hij. Zonder verdere uitleg."

Sven Kums over...... zijn passie voor boeken:"Al tijdens mijn periode bij KV Kortrijk had mijn zus me enkele boeken aangeraden, maar in Heerenveen is die 'passie' opgelaaid. Met Bas Dost, Viktor Elm, Ramon Zomer, Brian Vandenbussche wisselde ik zelfs geregeld boeken uit: van romans over thrillers tot sportbiografieën. Onlangs las ik En uit het bergen kwam de echo van Khaled Hosseini en De Ventoux van Bert Wagendorp." "Nu ben ik bezig met De Foute Ster, vol smeuïge verhalen over moord in de showbusiness. Het vervolg van Het Foute Elftal, over voetballers en sporters die tijdens hun carrière van alles mispeuterd hebben. Een fantastisch boek!" "Voor mij is het een ideaal slaapmiddel. Mijn vriendin kan zich neerleggen en als een blok in slaap vallen, maar ik lees eerst nog een half uurtje."... zijn hobby, pianospelen:"Ik had tijd over en dacht: waarom geen muziekinstrument proberen? Ik twijfelde over gitaar en uiteindelijk viel de keuze op de piano. Waarom? Het sprak me gewoon aan. In het begin heb ik privélessen gevolgd: een uurtje per week. Heel basic, want ik moest eerst ook noten leren lezen. Telkens kreeg ik een opdracht voor de volgende les, een stukje Beethoven of Mozart. Niet eenvoudig, per dag was ik er tot twee uur mee bezig. Best frustrerend als de klanken niet uit de piano komen die je voor ogen hebt." (lacht)"Na een paar maanden ben ik gestopt met die lessen en heb ik via YouTube popmuziek en R&B nagespeeld. Coming Home van P. Diddy en The A Team van de Britse singer-songwriter Ed Sheeran heb ik al helemaal onder de knie, al moet ik wel de noten voor mij zien."... zijn ex-trainer Marco van Basten:"Het énige wat hij verteld heeft, was dat hij me een goeie voetballer vond, maar dat hij veel middenvelders had en dat hij een keuze moest maken, wat ik op zich ook wel begrijp. Maar waaróm hij die keuze maakte, heb ik nooit gehoord. Terwijl ik dacht: leg dan tenminste uit wat ik in jouw ogen verkeerd doe, dan kan ik daaraan werken. Zelfs de reden waarom ik plots geen vicekapitein meer was, heeft hij nooit met mij besproken." "Jammer, want ik heb naast het veld nooit een slechte band met Van Basten gehad. Ik vond hem zelfs een heel aangename man. Uiteindelijk heb ik hem duidelijk gezegd dat ik beter een andere club zou zoeken. Ik was niet van plan om nog twee jaar op de bank te zitten, zonder een kans te krijgen. 'Dan moet je dat maar doen', antwoordde hij. Zonder verdere uitleg."