Kunstgras: het gelijk van STVV

© BELGAIMAGE

Voetballen op kunst- of natuurgras: het maakt geen verschil uit, zo blijkt uit onderzoek.

Tijdens een congres georganiseerd door de Nederlandse voetbalbond maakten twee wetenschappers de resultaten van hun onderzoek naar spelen op kunstgras bekend. Opvallend: er is geen verschil tussen het aantal blessures op kunst- en op natuurgras. Wel bestaat er een hogere kans op enkelletsels, maar wat betreft knieblessures werkt kunstgras zelfs beschermend. Op kunstgras vallen er ook evenveel doelpunten, evenveel gele en rode kaarten en zijn de resultaten niet anders dan op een ‘gewoon’ terrein.

“Dit bewijst dat wij een goede keuze hebben gemaakt”, zegt Philippe Bormans, manager van STVV, dat al in 2011 overschakelde op kunstgras. “De aanleg is wel duurder (zo’n 500.000 euro, nvdr), maar dat geld verdien je terug, wegens amper onderhoudskosten. Je moet bovendien niet zoals Club Brugge zeven keer in drie jaar je grasmat vernieuwen (kostprijs telkens zo’n 80.000 euro, nvdr). En: je kunt in de winter altijd spelen, zonder risico op afgelasting.”

“In een multifunctioneel stadion als Stayen past kunstgras ook perfect. Als wetenschappelijk onderzoek nu uitwijst dat er geen nadelen aan verbonden zijn – op het gemis van de echte grasgeur na -, dan zou het mij niet verwonderen dat meer Belgische clubs in de nabije toekomst voor kunstgras zullen kiezen. Ook omdat de kwaliteit van die velden alsmaar verbetert”, aldus Bormans in Sport/Voetbalmagazine.

(Jonas Creteur)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content