KV Kortrijk: de avonturen van Hulk & co

© BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Dit seizoen valt er op KV Kortrijk werkelijk geen peil te trekken. ‘Er zijn fouten gemaakt,’ bekent Matthias Leterme, ‘maar het belangrijkste is dat we eruit willen leren.’ De jongste algemeen manager van de Jupiler Pro League spreekt voluit.

Toegegeven: uiteindelijk valt het eindresultaat nog wel mee. Sinds KV Kortrijk naar de eerste klasse promoveerde, eindigde het in de reguliere competitie achtereenvolgens als 14e, 4e, 10e, 6e, 9e, 8e, 5e, 9e en nu dus weer als 10e. Een ramp is er in het Guldensporenstadion dus ook nu niet gebeurd.

‘Als je het louter rationeel bekijkt,’ zegt algemeen manager Matthias Leterme (30), ‘dan eindigden we op de plaats waar we volgens ons budget thuishoren. Ik denk zelfs iets hoger. De voorbije jaren werd onze achterban verwend met drie keer play-off 1 en een bekerfinale, maar je kunt niet elk seizoen boven je niveau spelen. Hoogtes en laagtes horen bij de sport. Daar moet je mee om kunnen gaan.’

Dat KVK niet in degradatiegevaar kwam, dankt het aan zijn sterke heenronde. Dat het toen 24 punten haalde, zijn op één na beste prestatie sinds 2009, was een even grote verrassing als zijn enorme terugval daarna. Want er was een moeilijk seizoen voorspeld na het vertrek van zowat de hele verdediging: Benoît Poulain naar Club Brugge, Adam Marusic en Zarko Tomasevic naar KV Oostende en Maxime Chanot naar New York City. Maar vanuit een underdogpositie counterde het onder meer Club Brugge en Racing Genk naar huis én ontdekte het in Idriss Saadi een opportunistische spits. Aanvankelijk vroegen ze zich in Kortrijk af wat ze met hem aan moesten. Maar na zijn eerste basisplaats, op de vierde speeldag, duurde het niet lang alvorens hij met de Gouden Stier op zijn rug rondliep.

VERDEELDE GROEP

Het bleef niet duren.

KVK ging de winterstop in met een 4-1- nederlaag bij het als laatste geklasseerde Westerlo, nadat het ook al nul punten had gepakt tegen Gent, Club Brugge, Anderlecht, Oostende en STVV én er voor de beker was uitgevlogen tegen Eupen.

Alles verwaterde. De sfeer sloeg helemaal om. De groep bleek te groot en verdeeld. Aanvoerder Nebojsa Pavlovic (36) en viceaanvoerder Gertjan De Mets (na een zware knieblessure) raakten niet meer vast in de basis en verloren impact in een heel francofone spelerskern. Coach Karim Belhocine kwam in de problemen zonder Pro Licensediploma en raakte zelf ook gefrustreerd. Na de bekerwedstrijd tegen Excel Mouscron ging hij zelfs neus aan neus staan met Stijn De Smet. Het ging werkelijk helemaal fout met KVK.

Hoe kon dat gebeuren?

Er zijn er veel die wel in het bezit zijn van een Pro License, maar niet tot aan de enkels van Belhocine komen.

Matthias Leterme

‘Om te beginnen: de competitiestart was loodzwaar en daarom legde Karim er in de voorbereiding de focus op’, zegt Leterme. ‘Bovendien speelden veel spelers vorig seizoen weinig of niet. Dan is het niet onlogisch dat je in het najaar een fysieke terugslag krijgt. Ook het Pro Licenseverhaal van Karim kostte veel energie. Verleden jaar nam hij over van Johan Walem en kreeg hij er meteen de schwung in. Dan is het logisch dat je met hem voortdoet. Hij bezat wel nog geen Pro License, maar: er zijn er veel die wel in het bezit zijn van een Pro License, maar qua potentieel komen ze niet tot aan zijn enkels.

Wat we niet goed inschatten, was dat er daar met het oog op de licentie enkelen zo gefixeerd op zouden zijn dat het wel leek alsof dat het grootste probleem van het Belgische voetbal was. En het zat ons in die periode ook niet mee. In die omstandigheden merkten we dat de spelersgroep niet aan elkaar hing zoals vroeger en minder goed dan toen in staat was om tegenslagen op te vangen. De kern was te uitgebreid en niet evenwichtig samengesteld, ook niet qua mentaliteit. Misschien zijn we wat dat betreft in sommige dossiers een beetje te laks geweest.

Misschien schatten we ook de rol van spelers met wie Karim nog samen speelde verkeerd in. Het is voor Karim natuurlijk snel gegaan, nadat hij hier assistent-coach werd, maar hij is iemand die wil leren van zijn fouten, die hard werkt, slim is en loyaal tegenover KVK. Binnen de club twijfelt niemand aan zijn capaciteiten.’

WETMATIGHEDEN

Na Nieuwjaar verbeterde het niet.

In januari kocht AA Gent Samuel Gigot en Birger Verstraete weg uit het Guldensporenstadion, twee jonge exponenten van de onverzettelijkheid die KVK in zijn beste periode uitstraalde. Teddy Chevalier, Hannes Van der Bruggen, Vladimir Kovacevic en Jovan Stojanovic werden aangeworven. Na de komst van Chevalier ging Belhocine met twee centrumspitsen spelen en die optie ging ten koste van de derde centrale middenvelder en de stabiliteit op het middenveld. Bovendien werd Van der Bruggen uitgespeeld op de plaats van Verstraete: als 6, verdedigende middenvelder. Maar dat is hij niet. De beste resterende 6 was De Mets, maar intussen was zijn relatie met de club helemaal getroebleerd geraakt.

‘Hij wou in de winterstop gratis naar een Griekse club vertrekken en probeerde dat te forceren met een doktersbriefje’, zegt Leterme. ‘Maar ik kan toch niet iedere speler die met een doktersbriefje afkomt gratis laten vertrekken?

Feit is dat daar in onze kern het grote manco ligt. In januari probeerden we een verdedigende middenvelder te halen, maar zo eenvoudig is het niet om meteen spelers aan te trekken van hetzelfde niveau als zij die vertrokken. Wij zijn KVK en moeten bepaalde financiële limieten respecteren. Gigot was ook niet meer te houden. In de zomer hielden we hem tegen, maar nu ging dat niet meer. Zulke jongens kunnen we ook maar naar hier halen omdat ze weten dat ze via ons een stap hoger kunnen zetten. Eigenlijk moeten we in Kortrijk ook een beetje trots zijn als Gent gaat winnen in Tottenham met een trainer en vijf spelers die van hier komen.

We werken met eigen middelen en zonder een eurocent schuld. Dat kunnen er volgens mij weinig zeggen.

Matthias Leterme

‘We strijden niet met dezelfde wapens. Georges Leekens, Hein Vanhaezebrouck, Yves Vanderhaeghe: al onze hoofdtrainers werden weggekocht. Twee jaar geleden haalde Marc Coucke zelfs onze hele staf weg. Dat is de kracht van het geld dat ervoor zorgt dat Oostende daar nu de vruchten van plukt. Het zijn bepaalde wetmatigheden die je moet accepteren.’

Ook na Nieuwjaar werd het voor KVK een mager beestje.

Al beleefde Idriss Saadi, intussen ex-Gouden Stier, nog tot twee keer toe zijn persoonlijk pleziertje: zowel tegen Waasland-Beveren als in Charleroi zette hij na het maken van een doelpunt een masker van de Hulk op dat hij langs de lijn had klaargelegd. Het kostte hem evenveel keer een gele kaart. De Hulk is dan ook een stripfiguur bij wie de spieren opzwellen en de intelligentie daalt tot het niveau van een vijfjarige telkens hij zich opwindt.

Uiteindelijk haalde KVK in de terugronde slechts 7 op 45. Bovendien kwamen daar na de thuisnederlaag tegen Excel Mouscron op de laatste speeldag allerlei insinuaties van matchfixing bovenop. Een van de verhalen kwam uit de kleedkamer: er zou een speler verteld hebben dat zijn manager benaderd geweest zou zijn om iets te regelen.

‘Er is geen enkele aanwijzing dat er iets gebeurd zou zijn’, zegt Leterme. ‘Tegenwoordig komen alle praatjes van mensen die zich interessant willen maken in de media en dat schaadt andere mensen en de club.’

HERSTRUCTURERING

In play-off 2 gaat het intussen weer wat beter met KVK.

Tegenwoordig komen alle praatjes van mensen die zich interessant willen maken in de media en dat schaadt andere mensen en de club.

Matthias Leterme

Karim Belhocine, die intussen de Pro Licensecursus volgt en nu ook officieel hoofdtrainer is, startte met een blanco blad en keerde terug naar een spelsysteem met één spits. Saadi bleef staan en Chevalier verhuisde naar de bank ten voordele van een derde centrale middenvelder. Benieuwd of de Hulk & co het seizoen alsnog in schoonheid kunnen afsluiten.

Hoe dan ook zijn de lessen getrokken, zegt Matthias Leterme. Voorzitter Jozef Allijns verklaarde het onlangs al in Sport/Voetbalmagazine: zowel de spelerskern als de technische staf dienen een kwaliteitsinjectie te krijgen. Maar ook het management zal worden versterkt. De jonge algemeen directeur krijgt versterking.

‘Er komt iemand bij in het financiële departement’, aldus Leterme. ‘En ook iemand om het sportieve departement te managen, de scouting, de technische staf, de medische staf en de aansluiting met de jeugd. Het gaat niet alleen om de herschikking van de trainersstaf, maar om het totaalplaatje: we zullen de sportieve structuur wat herschikken en er mensen bijhalen die ons kunnen versterken. Mensen met het DNA van de club, die bereid zijn hard te werken en goed samen te werken. We maakten fouten, maar het belangrijkste is dat we eruit willen leren.’

Voor de rest gaat het goed met de club, benadrukt hij.

‘We werken met eigen middelen en zonder een eurocent schuld. Dat kunnen er volgens mij weinig zeggen. Commercieel blijven we vooruitgaan en ook het stadiondossier schiet op. Dat onze hoofdsponsor onlangs zijn engagement met drie jaar verlengde is een sterk signaal. AGO is heel nauw bij het beleid betrokken, een delegatie van hen werd zelfs al uitgenodigd bij Vincent Tan in Maleisië. De eigenaar laat ons verder volledig zelfstandig functioneren, de samenwerking met Ken Choo is goed en heel belangrijk is dat zij met nog heel wat andere externe partners het stadiondossier ondersteunen. Als we dat kunnen realiseren, zal dat een enorme overwinning zijn voor de club. Dat zal ons een nieuw elan geven en ons op een ander niveau brengen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content