KV Kortrijk en Cardiff City FC werken samen

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De Maleisiër Vincent Tan is in Europa eigenaar van Cardiff City FC, KV Kortrijk en FK Sarajevo en de beoogde synergie tussen zijn clubs begint stilaan gestalte te krijgen.

Vorige week transfereerde Cardiff City met Idriss Saadi (23) van Clermont Foot een Franse spits die door de scouting van KV Kortrijk getipt was. Het was zelfs KVK-manager Patrick Turcq die de onderhandelingen voerde. ‘Ik deed zowel de contract- als de transferbespreking’, zegt Turcq in Sport/Voetbalmagazine. ‘Wij kennen het Franse voetbal goed en wisten dat het profiel van die jongen evenzeer geschikt is voor the Championship.’

De Engelse tweedeklasser zoekt ook buitenlands talent voor zijn hoofdzakelijk uit U21-spelers samengestelde development squad. Zo werd Marco Weymans aangetrokken, een Belgische U19-international van PSV.

Anderzijds speelde Cardiff City KV Kortrijk twee talenten van op het voorbije WK U20 in Nieuw-Zeeland door: de Senegalees Sidy Sarr (19) en de Ghanees Asiedu Attobrah (20). Twee niet-EU-spelers, middenvelders, die nog niet aan de wettelijke criteria voldoen om in Engeland aan een arbeidsvergunning te geraken.

Je vraagt je wel af of een club als KV Kortrijk geschikt is om twee jonge Afrikanen op te vangen. ‘Om 24 uur op 24 hun handje vast te houden, zijn we onvoldoende gestructureerd’, zegt Turcq. ‘Maar we zullen ons best doen om ze zo goed mogelijk te begeleiden. Onze eerste doelstelling is om ze dicht bij ons te houden: ze zullen een appartement nabij het stadion krijgen, dus niet in het stadscentrum. Ze zullen zich te voet of met de fiets moeten verplaatsen. Twee keer per week zal een poetsvrouw er gaan schoonmaken en om te eten zullen ze op de club terechtkunnen. Ze zullen ook terdege Frans moeten leren. Sowieso zullen ze zich hier een beetje moeten aanpassen, en zich bewijzen en zich ontplooien. We zien wel hoe het loopt.’

Er waren ook al een paar spelers van FK Sarajevo in beeld bij KV Kortrijk, onder meer de verdedigende middenvelder Gojko Cimirot (22). Maar die verkocht de Bosnische club van Vincent Tan intussen voor 2 miljoen euro aan PAOK Saloniki.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content