KV Mechelen weet nu al dat 1B anders is dan gedacht

Zonder tegenstand de titel binnenhalen, zo’n vaart zal het niet lopen voor de degradant. Tegen de vermoedelijk grootste titeluitdager OHL bleef Malinwa steken op een 1-1-gelijkspel.

“Zing tot als ik doodga. Wij zijn de Malinwa, trots op onze kleuren, geel en rood!”. Na bijna vijf maanden was het weer zover: YR KV Mechelen mocht na de miraculeuze redding van KAS Eupen (4-0 tegenover Royal Excel Mouscron) en zijn eigen onvoldoende resultaat (een 2-0-zege tegen Waasland-Beveren) aan de slag in 1B voor een officiële wedstrijd. De supporters van de thuisploeg ontvingen een groep van ongeveer 1.500 fans vanuit Mechelen, die zich qua stemvolume en aanmoedigingen duidelijk manifesteerden. Ruim voor het begin van de wedstrijd en gedurende de hele eerste helft leek YR KV Mechelen een thuiswedstrijd te spelen in het King Power at Den Dreef van OH Leuven.

Wat zal dat geven op 17 augustus, in de eerste thuiswedstrijd tegenover Lommel SK voor tienduizend abonnees? De Leuvense supporters waren duidelijk onder de indruk. Maar het enthousiasme van de Mechelse fans bracht onvoldoende inspiratie voor de eigen ploeg. De hele eerste helft werd gekenmerkt door traag voetbal en veel slordigheden. Het spel lag meermaals stil door onnodige fouten.

Pas in de 22e minuut kwam er eindelijk wat spanning. Laatste aanwinst Onur Kaya, voor de gelegenheid ook aanvoerder, stuurde die andere nieuwkomer Nikola Storm (ex-OHL) de diepte in. Maar de ex-spits van Club Brugge geraakte niet voorbij de Thaise thuisdoelman. De druk van OHL kwam er net voor rust en leidde meteen tot een treffer. De centrale verdedigers Edin Cocalic en Arjan Swinkels konden een Leuvense vrije trap niet wegwerken, waardoor Frédéric Duplus makkelijk kon binnentikken.

Waar de Mechelse supporters in de eerste helft nog toonden dat ze een gemis zijn voor de Belgische eerste klasse, deden ze dat na rust allesbehalve. Rond de vijftigste minuut namen ze totaal ongepast Kawin Thamsatchanan onder vuur met enkele bekertjes en flesjes. Één flesje raakte zijn hoofd, waardoor de doelman ostentatief ging liggen. De Mechelse supporters kregen een vermaning, deden het nogmaals, voor scheidsrechter Nathan Verboomen het moment om de wedstrijd tien minuten stil te leggen. Een stevige smet alleszins op het imago van de YR KV Mechelenaanhang.

OHL stond verdedigend goed, lang hadden de aanvallers van Malinwa daar geen antwoord op. Coach Dennis van Wijk besloot om routinier Igor de Camargo (35) in de strijd te gooien als breekijzer. Tot de laatste minuut werkte de organisatie bij Oud-Heverlee Leuven. YR KV Mechelen bleef ballen in het zestienmetergebied pompen. Uiteindelijk viel een bal perfect voor de voeten van nog een nieuwkomer, Mathieu Cornet, hetgeen zorgde voor een billijk 1-1-gelijkspel.

Hoewel ze uiteindelijk nog een punt meepakten uit Leuven, was er toch niet veel reden tot vreugde bij YR KV Mechelen. De ploeg staat nog niet op punt, wat ook niet verwonderlijk is na vijf maanden inactiviteit. De ervaren spelers en dan vooral de verdedigers lieten geen secure indruk. En de supporters moeten duidelijk nog wat wennen aan de grote druk die ze zichzelf oplegden. Alles is anders in 1B, waarin de uitgesproken favoriet niet zomaar de titel mee naar huis neemt. Volgende week zal het beter moeten tegen KSV Roeselare.