KV Mechelen wil leren uit vertrek Renard: ‘Tijd om volgende stap te zetten’

© BELGA

Wat voor een ontvangst wacht Olivier Renard als hij zondag met Standard naar KV Mechelen trekt? Vorige maand ruilde de ex-doelman het sportief directeurschap van Malinois plots voor dat op Sclessin. Daarna haalde hij fel uit naar KV.

Dat KV Mechelen niet professioneel werkt. Dat er spelers kwamen over wie hij een negatief advies gaf. Dat de voorzitter moet beseffen dat de voetbalwereld geen aflevering van Bumba is. Scherp als een slagersmes was Olivier Renard toen hij vorige maand in de krant Het Laatste Nieuws uithaalde naar de club waarvan hij zes maanden de sportief directeur was. Een week eerder had de ex-doelman bij KV intern aangegeven dat hij niet langer kon leven met de werkwijze van de club. Om die reden zou hij vertrekken.

Prompt kon Renard aan de slag bij Standard, ook als sportief directeur. Toen Johan Timmermans, de praatgrage voorzitter van KV Mechelen, zich vervolgens in de pers liet ontvallen dat hij ontgoocheld was in Renard, steigerde de trotse Henegouwer. Renard besloot wat vuile was van KV buiten te hangen. “Ik wil dat de club wakker wordt”, brieste hij. Zondag zit de ex-doelman voor het eerst sinds zijn beruchte interview weer in de tribune van KV, deze keer als bestuurslid van Standard. In afwachting daarvan luidt de vraag: was zijn uithaal een terechte wake-upcall?

‘Hieruit leren’

“Ik denk dat we hier als club moeten uit leren om structureel te groeien”, zegt Marc Faes, de voormalige commercieel manager van KV die sinds kort de algemeen manager van de club is. “KV Mechelen heeft maar negen personeelsleden. Van de directieleden werkt niemand hier fulltime; wij hebben allemaal nog een andere job en steken al onze vrije tijd in het voetbal. Op dat vlak moeten we nu de volgende stap zetten. Dat besef leefde al, maar Olivier wakkerde het nog aan.” Als de leden van het directiecomité niet voltijds aanwezig zijn, helpt dat immers niet om snel en in goed overleg tot gefundeerde beslissingen te komen. Integendeel, het creëert zwaktes in het beleid, iets waarvan sluwe makelaars gretig gebruik proberen te maken om hun grip op de club te vergroten.

Maar kon KV binnen zijn huidige structuur ook niet op een betere manier werken? Renard sprak over een transferbudget dat op dag x beloofd werd, er op dag y plots niet meer was en op dag z dan toch beschikbaar bleek. Op die laatste dag moest Renard dan weleens vaststellen dat een interessante speler ondertussen bij een andere club getekend had. “Wij hadden geen spaarpotje waarmee Olivier op de lange termijn kon werken”, geeft Faes toe. “We moesten de voorbije jaren veel geld opzijzetten om in ons stadion te kunnen blijven en om het te renoveren en uit te breiden. Daardoor moest Olivier vaak wachten op uitgaande transfers vooraleer hij kon handelen. In een transferperiode heb je dan een situatie die bijna elk uur verandert. Wat Oli aanhaalde, hoort bij de fase waar KV momenteel inzit. Maar ik ben het met hem eens dat we dat nu moeten oplossen.”

Lees het volledige artikel over het vertrek van Olivier Renard bij KV Mechelen in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 9 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content