‘KV Oostende dat in play-off 2 moet krasselen, het lijkt bijna onvoorstelbaar’

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Achter Club Brugge, Anderlecht en Zulte Waregem zijn nog zes teams verwikkeld in een spannende strijd om drie play-off 1-tickets: Charleroi, KV Oostende, AA Gent, KV Mechelen, RC Genk en Standard. Sportmagazine.be neemt deze week elke dag een van die zes onder de loep. Vandaag: KV Oostende.

KV Oostende speelde een sterke heenronde, maar is intussen weggezakt naar de vijfde plaats in het klassement. Journalist Chris Tetaert volgt voor Sport/Voetbalmagazine het reilen en zeilen bij de kustploeg.

KV Oostende verloor drie van zijn jongste vier wedstrijden. Zit de ploeg net op het verkeerde moment in een dipje of is er meer aan de hand?

Chris Tetaert: ‘Van een verdiend punt in Anderlecht en Gent, over swingend voetbal eind november tegen Racing Genk (6-0), tot een krampachtig voetballende ploeg die bij momenten van het Truiense kunstgras werd gespeeld. KV Oostende heeft dit seizoen verschillende gezichten laten zien, een vaststelling die Yves Vanderhaeghe in het begin van het seizoen, toen hij mentaliteit en grinta miste, al maakte: alleen op klasse en techniek worden geen wedstrijden gewonnen.

Vooral het vertrek van Siani naar de Afrika Cup weegt op de balans van het elftal

Sébastien Siani
Sébastien Siani© Belga Image

‘De blessure van de ervaren Silvio Proto, het verlengstuk van de coach in het doel, heeft voor defensieve onrust gezorgd. Na de verrassende uitschuiver in eigen huis tegen Eupen, net voor de winterstop, vertrokken Didier Ovono, Knowledge Musona en Sébastien Siani naar de Africa Cup of Nations. Vooral het vertrek van Siani, kapitein en bindmiddel tussen aanval en verdediging, weegt op de balans van het elftal.’

Van de resterende duels staat nog een thuiswedstrijd tegen Anderlecht op het menu én een verplaatsing naar PO1-concurrent Standard. Hoe schat je het programma voor KVO in?

‘Zwaar. Zaterdag komt KV Mechelen naar de Versluys Arena, een club die na de nipte winst tegen Racing Genk opnieuw van Play-off 1 droomt. Geen gemakkelijke opdracht voor de kustclub, die vier dagen ervoor nog de terugwedstrijd voor de halve finale van de Croky Cup in Genk speelt. Kwalificatie voor de finale – de natte droom van voorzitter Marc Coucke – kan de ploeg vleugels geven, een uitschakeling zou het elftal nog meer aan het twijfelen kunnen brengen.

Stel je voor: Standard en KVO die op de laatste speeldag voor een ticket voor play-off 1 vechten

‘Van de vijf andere tegenstanders van KVO heeft alleen Lokeren niets meer te winnen of te verliezen. Verplaatsingen naar Moeskroen en Westerlo, de clubs die wellicht onder elkaar zullen uitmaken wie zal degraderen, met daartussen een thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Paars-wit heeft de statistieken tegen – de laatste twee verplaatsingen werden met 4-2 (in Roeselare) en 3-1 verloren – maar kan zich in de titelstrijd geen misstap veroorloven. Op 12 maart sluit KVO de reguliere competitie af met een bezoek aan Sclessin. Stel je voor: Standard en KVO die op de laatste speeldag voor een ticket voor play-off 1 vechten.’

De kustploeg kan voor het tweede seizoen op rij PO1 spelen, terwijl het in 2013 nog in tweede klasse speelde. Een straffe prestatie of is top zes dit jaar verwacht?

‘In de twee seizoenen onder Frederik Vanderbiest eindigde KVO op de negende en tiende plaats. Yves Vanderhaeghe parkeerde de club vorig seizoen op een vierde stek, al moest KVO na een teleurstellende Play-off 1 (11 op 30) nog een plaats inleveren. Op de laatste jaarrekening steeg de loonlast met 50 procent tot 12,5 miljoen euro, maar commercieel schreef Patrick Orlans aan een succesverhaal: de 4,5 miljoen euro commerciële inkomsten na het seizoen 2014/2015 piekten vorig seizoen naar 7 miljoen. Door de bouw van de Versluys Arena zit daar nóg rek op, zodat het budget naar de 20 miljoen euro klimt. Daarmee moet de club altijd in de top zes eindigen.

Winst in PO2 werd in 2014 gevierd met champagne, straks zou de afdronk bijzonder bitter smaken

KVO-voorzitter Marc Coucke
KVO-voorzitter Marc Coucke© Belga

‘KV Oostende dat in de lente in play-off 2 moet krasselen, het lijkt bijna onvoorstelbaar. Daarmee zou het niet beter doen dan in het eerste seizoen (2013-2014) in eerste klasse, toen het play-off 2 won. Dat werd toen gevierd met champagne, straks zou de afdronk bijzonder bitter smaken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content