Jacques Sys

‘Leko gaf vaak de indruk betere matchen te hebben gezien dan de meeste waarnemers’

Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Jacques Sys blikt vooruit naar de start van de play-offs. ‘Club Brugge kan de titel alleen maar verliezen’.

Het niveau van ons voetbal verhogen, ploegen competitiever maken op Europees vlak en het kampioenschap laten uitmonden in een climax, vol spektakel en spanning en in afgeladen volle stadions. Daarvoor werd play-off 1 boven de doopvont gehouden.

Niet al die verwachtingen werden ingevuld en het is de vraag of het straks anders wordt. Vorig seizoen begon Anderlecht als favoriet aan de competitie-epiloog en liet trainer René Weiler weten dat hij voor de rest van het seizoen geen interviews zou geven. Het werd intern niet gecorrigeerd, terwijl trainers ook als spreekbuis gelden van een club. Maar juist in deze fase van het kampioenschap houden clubs interviews zoveel mogelijk af en blijft de communicatie een heikel punt. Vorig seizoen ook was Club Brugge de concurrent van Anderlecht, al was het voetbal vaak ondermaats. Trainer Michel Preud’homme aanzag machteloos dat spelers die aan de kar moesten trekken dat niet deden, hij was het moe om dat oneindig vaak te moeten herhalen. Op het einde van de rit werd Anderlecht kampioen. Het was met twee punt voorsprong aan play-off 1 begonnen, na halvering van de punten, en wees Club uiteindelijk zeven punten terug.

Leko gaf vaak de indruk betere matchen te hebben gezien dan de meeste waarnemers

Nu is de rolverdeling heel anders. Club Brugge hoopt zijn aura van onaantastbaarheid waarmee het een tijd door de door de competitie denderde terug te vinden. Na de jaarwisseling liep het een stuk stroever, het valt af te wachten of de break nu een nieuw elan in de ploeg heeft gebracht. Dat is een examen voor trainer Ivan Leko die na een moeizaam begin en een vroege Europese uitschakeling Club naar zijn hand zette, duidelijkheid predikte en in de mate van het mogelijke van een vaste ploeg uitging. Dat wilde de afgelopen twee maanden niet meer lukken. Leko bleef er rustig bij en analyseerde iedere wedstrijd op een positieve manier, ook al omdat de concurrentie keer op keer struikelde. Hij gaf zo vaak de indruk betere matchen te hebben gezien dan de meeste waarnemers.

Met zes punten voorsprong op Anderlecht kan Club Brugge de titel alleen maar verliezen. Bij paars-wit is nu definitief een nieuw tijdperk begonnen, al is er op vele niveaus nog onduidelijkheid. Daar moet Marc Coucke in zijn rechttoe-rechtaanstijl komaf mee maken. Intussen trekt de nog altijd regerende kampioen zich op aan drie opeenvolgende overwinningen. Ook hier valt het te bezien of de ploeg die lijn na de competitieonderbreking doortrekt.

Welke rol is er voor de andere vier clubs weggelegd? KRC Genk wil na de verloren bekerfinale absoluut een Europees ticket en dat is ook de ambitie van AA Gent en Sporting Charleroi. En met welke doelstelling begint Standard, nu al zeker van Europees voetbal, aan play-off 1? Zet het zijn knappe reeks verder of worden er wat experimenten ingebouwd? En in welke mate hebben alle verhalen over de eventuele komst van Michel Preud’homme een uitwerking op de ploeg?

De toekomst van Preud’homme zal een absoluut thema zijn de komende weken. Het lijkt voor de hand te liggen dat hij die als Luikenaar in zijn eigen stad ziet, in zijn club die voor de toekomst werk maakt van stevige fundamenten. Zeker ook nu Roberto Martínez heeft laten uitschijnen dat hij een verlengd verblijf als bondscoach wel ziet zitten. Zodat er moeilijk voor het WK werk gemaakt kan worden van een opvolger. Voor Martínez, die op dit moment allicht niet zo goed in de markt ligt in Engeland, wordt dat toernooi van cruciaal belang. Voor de wedstrijd van dinsdag tegen Saudi-Arabië waren er nog veel werkpunten en luidde de conclusie dat deze ploeg nog niet veel opgeschoten is. Die nood aan een duidelijk systeem onderstreepte Kevin De Bruyne vorige week in een kranteninterview nog maar eens.

@JacquesSys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content