Lemmens: ‘Mijn werk zal vooral mentaal zijn’

© BELGA
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met Erwin Lemmens doet opnieuw een ex-Rode Duivel zijn intrede in de staf van de nationale ploeg.

Met Erwin Lemmens doet opnieuw een ex-Rode Duivel zijn intrede in de staf van de nationale ploeg.
Marc Wilmots, Vital Borkelmans, Erwin Lemmens. De trainersstaf van de nationale ploeg verjongt, maar er is één constante: het zijn ex-Rode Duivels die aan het roer komen van de ploeg die zich voor het WK in 2014 moet zien te kwalificeren. Eerstkomende opdracht: op 6 februari een thuiswedstrijd – in Brugge – tegen Slowakije. Het debuut van keeperstrainer Erwin Lemmens.

Vijf keer werd Lemmens, ex-Beveren en ex-Dender maar vooral in Spanje (Santander en Español) en Griekenland (Olympiacos) voor de nationale ploeg geselecteerd, twee keer speelde hij, in het voorjaar van 2004 tegen Duitsland en tegen Nederland. Nu zit hij op de bank als trainer van de doelmannen. Timmy Simons, Daniël Van Buyten en de jonge Vincent Kompany, die in de winter van 2004 voor de Rode Duivels debuteerde, waren er toen ook al bij.

Lemmens: “Ik ben blij dat ik van Lokeren de kans krijg om het werk met de nationale ploeg te combineren, daarover had ik een goed gesprek met Peter Maes en Willy Reynders. Peter begreep mij, al is het voor hem niet makkelijk. Op een moment dat de interlands wat rust brengen in de competitie en je wat ander werk kan doen met de doelmannen, ben ik er niet. Als hoofdtrainer kan hij dat werk met de keepers niet op zich nemen. Daarvoor zoeken we nog een oplossing. Het voordeel is misschien wel dat Copa ook altijd weg is als er interlands worden gespeeld.”

Wat kan hij de doelmannen van de nationale ploeg bijbrengen? Lemmens: “Op tien dagen kan je wat op details werken, maar ze zeker niet beter maken. De aanloop naar een toernooi is anders, maar in kwalificatiewedstrijden lijkt mij het belangrijkste dat de doelmannen fris en helder in het hoofd naar de wedstrijd worden gebracht. Ik moet focussen op het mentale. In Lokeren liggen de rollen vast, in de nationale ploeg zijn er twee, drie die een plaats onder de lat ambiëren. Elk is top in zijn land, ze willen spelen, maar slechts ééntje kan onder de lat.”

En dan? Ligt de keuze bij hem? Lemmens: “Neen. Dat is ook in Lokeren niet zo. De hoofdtrainer kiest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content