Liersespelers op gokproces: ‘Wij zijn altijd voluit gegaan’

© BELGA
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Op de tweede dag van het voetbalfraudeproces rond gokchinees Ye Zheyun, ontkenden de aanwezige spelers van Lierse SK dat ze wedstrijden vervalsten.

Op de tweede dag van het voetbalfraudeproces rond gokchinees Ye Zheyun, ontkenden de aanwezige spelers van Lierse SK dat ze wedstrijden vervalsten. Volgens hun getuigenis kregen ze ook veel minder omkoopgeld dan algemeen aangenomen. En ze gaven het integraal terug.
Paul Put was de grote afwezige dinsdag op de tweede procesdag. De voormalige trainer van Lierse SK weigert om voor een Franstalige rechter te verschijnen. Ook afwezig waren de ex-spelers Laurent Fassotte, Ninoslav Milenkovic en Hasan Kacic. Verschenen wel op het appel: voormalig assistent-trainer Patrick Deman en de ex-spelers Yves Vanderstraeten, Laurent Delorge, Marius Mitu, Cliff Mardulier en Igor Nikolovski.

De getuigenissen van het zestal sloten in grote mate aan bij wat al bekend was. Samengevat: Ye trachtte via Paul Put de spelers ervan te overtuigen niet voluit te gaan om zo de prijs van de overname van Lierse door de Chinees te laten zakken. Ye liet de spelers daarvoor betalen. In de dagvaarding van het parket staat dat Fassotte (145.500 euro), Vanderstraeten, Delorge en Nikolovski (elf 125.500 euro) de grootverdieners waren geweest.

De aanwezige spelers ontkenden dinsdag dat het om zulke hoge bedragen ging. Delorge verklaarde van slechts twee zaken zeker te zijn: dat hij 18.500 ontving voor de wedstrijd tegen Standard (4-1, 15 januari 2005) en dat hij na de wedstrijd tegen Anderlecht (1-1, 18 februari 2005) 40.000 euro terugbetaalde aan Ye. Nikolovski gaf toe 55.500 euro te hebben ontvangen. Vanderstraeten wist het precieze bedrag niet meer.

De aanwezige spelers verklaarden ook unaniem dat ze nooit het resultaat van een wedstrijd vervalsten. Ondanks de aangenomen enveloppes. “Eens op het veld haalde de speler het van de trainer”, zei Vanderstraeten, verwijzend naar de druk die door Put op hem en de andere spelers werd uitgeoefend. Delorge zei: “De pass waarmee je iemand alleen voor doel kan zetten, die kan je niet buiten trappen. Die gééf je.”

Ook Mardulier benadrukte altijd voluit te zijn gegaan: “Tegen Charleroi was me gevraagd om met zoveel mogelijk doelpunten verschil te verliezen. We speelden met een B-ploeg. Toch werd het slechts 1-0. Ik werd uitgeroepen tot man van de match.” Mitu zei: “Ik zeg hier met de hand op het hart dat ik altijd alles heb gegeven voor Lierse.”

De wedstrijd tegen Anderlecht was een keerpunt. Ye was razend na het gelijkspel en eiste al het geld terug van de spelers. Zij gaven gehoor aan die eis. “Na die wedstrijd zijn we zwaar bedreigd. Ook Paul Put”, aldus de spelers dinsdag in koor. Vanderstraeten: “Pas toen realiseerden we ons dat we iets deden wat niet kon. Anders word je niet met de dood bedreigd.”

Delorge: “De wedstrijd tegen Anderlecht was ons signaal dat we dit niet meer wilden. We wisten niet naar wie we met ons verhaal moesten stappen. We wisten niet eens van wie de club nu was. Wie was de voorzitter? Theyskens? De Nijn? Vets? Ye?”

Vanderstraeten: “Het was enorm moeilijk voor ons om de situatie juist in te schatten. De financiële problemen waren er en in die tijd werd nog niet zoveel over buitenlandse investeerders geschreven als vandaag. Maar dat we minstens een inschattingsfout hebben gemaakt, is duidelijk.”

Donderdag staat de derde procesdag op de agenda. Het proces duurt minstens nog tot 20 februari 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content